Teknoloji

iPhone SE 2’nin kamera sisteminde fark Apple’ın yazılımı olacak

apple iphone se

Apple’ın yeni duyurulan ikinci nesil iPhone SE modeli, nam-ı diğer iPhone SE 2, 2018’de çıkan iPhone XR’dan bu yana şirketin tek arka kamera barındıran ilk akıllı telefonu olma özelliğini taşıyor.

Her ne kadar tek bir arka kamerası olsa da, 5299 TL’lik Türkiye satış fiyatına sahip olan cihaz geçen yıl çıkan A13 Bionic yongasını barındırıyor. Bu sayede Apple’ın görüntü işlemedeki en son ilerlemelerinden yararlanıyor. Bu cihaz sayesinde Apple’ın fotoğrafçılık tarafındaki gücünün ne kadarının donanıma, ne kadarının yazılıma dayalı olduğunu daha iyi şekilde görmek de mümkün olacaktır.

Donanım açısından baktığımızda, iPhone SE 2’nin nispeten basit bir kurulumu var. Arkada sadece tek bir 12 megapiksel, f/1.8 kamera görüyoruz. Rakamlar tarafından baktığımızda, iPhone XR’da gördüğümüzle aynı kamera var. Aynı zamanda SE 2’nin görsel açıdan benzeri olduğu iPhone 8’in arkasında da aynı kamerayı görmüştük. iPhone 11’deki gibi 12 megapiksel ultra kamera veya 11 Pro’daki gibi 12 megapiksel telefoto kamera bulunmuyor. Ön tarafta ise, yine iPhone 8 ve XR modellerindeki gibi 7 megapiksel selfie kamerasını görüyoruz.

Kamera donanımı nispeten eski görünse de, yazılım tarafı daha güncel ve ilginç duruyor. Daha önce de söylediğimiz gibi, iPhone SE 2’de Apple’ın A13 Bionic işlemcisi bulunuyor. Bu işlemciyi geçen yılın iPhone 11 serisinde görmüştük. Apple, yonganın görüntü işaret işlemcisini ve nöral motorunu kullanarak SE 2 ile çekilen fotoğraflarda yazılım tabanlı ilerlemelerden yararlanacak.

Telefon şimdi geçen yıl iPhone 11 serisiyle birlikte gelen, Akıllı HDR algoritmasının daha gelişmiş versiyonunu kullanıyor. Apple’ın “semantik oluşturma” olarak adlandırdığı teknik, bir görüntü içindeki her bir unsuru tanıyacak ve onları düzgün biçimde aydınlatacak biçimde tasarlandı.

Akıllı HDR, bir dizi düşük pozlamalı fotoğraf ve bir adet aşırı pozlamalı fotoğraf çekip görüntüde ihtiyaç duyulduğunu düşündüğü yerlerde bunları uyguluyor. Daha sonra semantik oluşturma fotoğrafı içindekileri dikkate alarak değiştiriyor. Saç telleri daha da keskinleştiriliyor, gökyüzündeki gürültü azaltılıyor ya da yüz daha düzgün biçimde aydınlatılıyor.

iPhone 8 ile karşılaştırıldığında, iPhone SE 2’nin tek bir lensle portre fotoğrafları oluşturma yeteneğine sahip olduğunu söyleyebiliriz. iPhone XR’da da bu özellik bulunuyordu. Üstelik iPhone XS Max ve XS ile karşılaştırıldığında, daha geniş görüş açılı lens kullandığı için ortaya çıkan sonuçlar bazı durumlarda daha memnun ediciydi. iPhone SE 2’nin kamerası XR’ınkiyle aynı olduğu için aynı sonuçları, hatta daha da iyisini burada da görebiliriz. Ön kamerada da tek bir lensle portre fotoğraflar oluşturmayı sağlayan teknoloji kullanılıyor.

iPhone SE 2’nin kamera sisteminde daha eski iPhone’larda gördüğümüz diğer unsurlar mevcut. Optik görüntü sabitleme, 6 elemanlı lens, göz kırpma sensörü, 4K / 60fps video kaydı, ağır çekim, sinematik dengeleme gibi özellikler iPhone 8’in kamera sisteminde de bulunuyordu.

iPhone SE 2’nin kamera donanımının sınırlandıracağı noktalar olacaktır. Örneğin, geniş açılı bir lens olmadığı için kameranın görüş alanı dışındaki alan için yeterli yazılımsal işleme yapılamayacaktır. Ancak normalde telefonun ana kamerasına bağlı çalışılan durumlarda, Apple’ın güncellenmiş kamera yazılımı ağır işlerin büyük bir kısmını yerine getirecektir. iPhone SE 2 elimize ulaştığı takdirde, kamera sisteminin yeteneklerini detaylı incelemede görme ve size sunma imkanını elde edeceğiz.

İLGİLİ HABERLER