Manşetler

Beklenen iPhone SE 2 ile ilgili dedikodular iyice arttı

iphone se
iphone se 2 dedikoduları
iPhone SE

Apple’ın iPhone SE modelinin yeni versiyonunu çıkaracağına dair dedikodular son zamanlarda epey arttı. Geçmişteki örneklere bakıldığında, dedikoduların yoğunluğunun artmasının sonucunda beklenen ürünlerin çıktığı genel olarak görülmüştü. iPhone SE’nin güncellenmiş versiyonu için de aynı durumun söz konusu olduğunu söyleyebiliriz.

iPhone SE Mart 2016’da tanıtılmıştı ve Mart 2017’de depolama alanı seçeneklerinde küçük bir güncelleme yapılmıştı. Şimdi en son güncellemenin üstünden bir yılı aşkın zaman geçti. Ancak Apple’ın elinde kalan tek küçük boyutlu telefona dair şirketten herhangi bir yeni haberi henüz duymadık.

Yine de, güncellenmiş modelle ilgili çalışmaların yapılıyor olabileceğine dair bazı işaretler bulunuyor. Bu ayın başlarında, Apple’ın hazırladığı ruhsat başvuru belgeleri yeni iPhone’lara ait olan model numaralarının açığa çıkmasına neden olmuştu. Apple’ın çok yakında başka bir iPhone modeli çıkarması beklenmiyor. Bir Apple ürününe ait en son ruhsat başvuru belgesi sızdığında, bundan yaklaşık bir ay sonra bu yılın iPad modeli gelmişti. Sonuç olarak, yakın zamanda yeni bir iPhone’un gelmesi ihtimali, bu sızıntıya dayanarak epey yüksek görünüyor.

Bunun üstüne bir de, güvenilirliği değişken bazı kaynaklardan, iPhone SE 2 ile ilgili olarak gelen bazı haberler mevcut. MacRumors, Economic Daily News, Digitimes ve Mac Otakara gibi kaynaklardan gelen iPhone SE 2 haberleri beklentileri artırıyor. Ne var ki, bir SE 2 modelinin gelmeyeceğine yönelik güçlü bir iddia da bulunuyor. O iddia, genellikle Apple hakkındaki güvenilir istihbaratıyla bilinen KGI Securities analisti Ming-Chi Kuo’dan geldi. Analist, içinde bulunduğumuz çeyrek yıllık dönem içinde, şirketin bu ürüne yönelik geliştirme kaynağı ayırmasının zor olduğunu düşünüyor.

Eğer iPhone SE 2 gelirse, neler görebiliriz? Apple’ın bu üründe çok fazla değişiklik yapması beklenmiyor. 2149 TL’lik fiyatıyla, satın alınabilecek en uygun fiyatlı iPhone olan iPhone SE’nin yeni versiyonuyla ilgili dedikodular iki noktada yoğunlaşıyor. Öncelikle Apple’ın işlemcisini A9’dan A10’a yükselteceği, iPhone 7’de kullanılan işlemciye yer vereceği düşünülüyor. İkinci olarak, arka yüz camla değiştirilebilir, böylelikle kablosuz şarj desteği gelmiş olacaktır. Ne var ki, dedikodular bunun doğruluk ihtimalinin yüksek olmadığını da işaret etmekten geri durmuyor.

Ortalıkta dolaşmaya başlayan ve aşağıda gördüğünüz bir video, yeni telefonun neye benzeyeceğini gösteriyor. Bu videodaki ürünün bir maket olması kuvvetle muhtemel, bu nedenle videoyu, telefonun gerçekten var olduğuna dair bir kanıt saymamak gerekiyor.

Telefonun boyutlarının ve genel tasarımının da aralarında bulunduğu birçok unsurun aynı kalması bekleniyor. Telefonun suya dayanıklılığa sahip olacağına dair dedikodular da mevcut, aynı zamanda yeni modellerin aksine, kulaklık jakının korunabileceği söyleniyor.

Eğer bu yıl bir iPhone SE 2 modeli çıkacaksa, bunun çıkışı muhtemelen gelecek ay içinde olacak. Apple’ın, bu ürünün çıkışını haziran başına, geleneksel geliştirici konferansını düzenlediği zamana bırakması beklenmiyor. Apple genelde bu etkinliği yeni cihazlar çıkarmak için kullanmaz, ancak geçen yıl bu geleneği bozmuş ve birçok yeni ürünü tanıtmıştı. Eğer Apple önümüzdeki bir ya da bir buçuk ay içinde yeni bir iPhone tanıtmazsa, o hâlde iPhone SE 2 planlarının gerçekten rafa kaldırılmış olduğunu düşünebiliriz. Çünkü muhtemelen, WWDC 2018’den sonra, eylül ayında gerçekleşmesi beklenen muhtemel iPhone etkinliğine kadar yeni bir Apple telefonu görmeyiz.

Her ne olursa olsun, Apple’ın iPhone SE’yi yenileyeceğine dair güçlü bir neden de bulunuyor. Çünkü bu telefon şirket için önemli. Apple bu telefon için fazla çaba göstermiyormuş gibi görünse de, bu küçük ekranlı telefon sayesinde insanların yüksek fiyatlı telefonları satın alamadığı pazarlara iPhone markasını sunmak mümkün oluyor. Örneğin Hindistan’da, Apple iPhone SE’nin sadece satışını yapmakla kalmıyor, üretimini de gerçekleştiriyor. Apple, geçen yıl Hindistan’da iPhone SE üretimine başladıktan sonra, şirket bu ülkedeki gelirlerinin iki katına çıktığını gördü.

Eğer Apple Çin, Hindistan ve hatta Türkiye gibi gelişmekte olan pazarlarda rekabet etmek istiyorsa, o hâlde iPhone SE’yi ürün yelpazesi içinde sürekli tutmalı ve güncellemeli. Önümüzdeki birkaç hafta iPhone SE 2 bekleyişiyle geçecek.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER