Teknoloji

Apple’ın iPhone satışlarında Hindistan’da üretilen cihazların payı artmaya devam ediyor

iphone 15 pro ios 17.0.3

Apple, Çin’e olan bağımlılığını azaltmak için bazı ürünlerinin Hindistan’da üretilmesine büyük miktarda yatırım yapıyor. Analist Ming-Chi Kuo tarafından hazırlanan bir rapor, şirketin hedefine doğru emin adımlarla ilerlediğini gösteriyor. Rapora göre, 2023’te sevkiyatı gerçekleştirilen iPhone‘ların yaklaşık yüzde 14’ü Hindistan’da üretildi.

Kuo’nun hafta içinde yayınlanan son raporuna göre, küresel ölçekte satılan iPhone’ların yüzde 12 ila 14’ü Hindistan’da üretiliyor. Bu ülkedeki üretim kapasitesinin yaklaşık yüzde 80’ini Apple’ın uzun süredir en büyük üretim ortağı olan Foxconn karşılıyor.

Kuo’ya göre, 2024’te Foxconn’un Çin’in Zhengzhou şehrinde bulunan fabrikasındaki üretim kapasitesi yüzde 35 ila 45 oranında azalacak. Taiyuan’da da kapasitenin yüzde 75 ila 85 oranında düşmesi bekleniyor. Apple’ın bir diğer üretim ortağı Luxshare de kapasitesinin bir kısmını Hindistan’a transfer ediyor.

Apple uzun yıllar boyunca üretimde sadece Çin’e güvendi. Ancak COVID-19 pandemisi sırasında birçok iPhone montaj fabrikasında faaliyetlerin durmak zorunda kalması, şirketi plan değişikliğine itti. COVID-19 kapanmaları sırasında üretimdeki kesintilerin şirkete haftalık maliyetinin 1 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Buna ek olarak, ABD ve Çin arasındaki diplomatik gerilim de Apple’ın Çinli tedarikçilerini etkilemişti.

Son yıllarda üretim zincirini çeşitlendirmek için harekete geçen Apple, Brezilya ve Vietnam’da montaj tesislerine yatırım yapmıştı. Ancak Hindistan uzun vadede küresel ölçekte Çin’in yerini alabilecek büyük bir potansiyel gösteriyor.

Apple Hindistan’da 7 milyar dolarlık iPhone üretiyor

Apple’ın hâlihazırda 7 milyar dolar değerindeki iPhone üretimini Hindistan’a taşıdığı ve önümüzdeki beş yıl içinde bunu 40 milyar dolar seviyesine çıkarmayı planladığı kısa süre önce ortaya çıkmıştı. Şirket, bu yıl itibarıyla ilk kez Çin’de üretimin başlamasından birkaç hafta sonra Hindistan’da da yeni iPhone üretmeye başlamıştı.

Kuo’ya göre, Apple bunu bir standart hâline getirmeyi planlıyor. Şirketin 2024’ün sonuna kadar iPhone 17’nin erken geliştirme sürecini Hindistan’a taşıyabileceği belirtiliyor. Eğer bu gerçekleşirse, Apple Çin’e olan bağımlılığını azaltma yolunda bir kilometre taşını daha geride bırakmış olacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER