Teknoloji

Ünlü analistten Apple’a Coronavirus uyarısı

iPhone 11 İncelemesi

Ünlü analist Ming-Chi Kuo, Apple ürünleriyle ilgili isabetli öngörü ve yorumlarıyla tanınıyor. Tecrübeli analistin yatırımcılar için hazırladığı en yeni bilgi notu, mevcut çeyrekteki iPhone satışlarının Coronavirus salgınından ne ölçüde etkilenebileceği konusunda fikir veriyor. Kuo’nun notu, akıllı telefon pazarının genelinin yılın ilk yarısında virüsten ne kadar etkilenebileceğini de gösteriyor.

Coronavirus salgını nedeniyle Çin’de alınan önlemlerin akıllı telefonların üretim süreçlerine yapabileceği olası etkilere dair haberler geçtiğimiz hafta gündeme gelmişti. Apple’ın henüz duyurulmayan iPhone SE 2 modelinin üretiminin de Coronavirus nedeniyle gecikebileceği belirtilmişti.

Ancak şimdiye kadarki analizlerde genellikle iPhone’ların üretimindeki yavaşlamanın üzerine odaklanılmıştı. Kuo’nun analizinde ise üretimdeki yavaşlamanın satışlara olabilecek yansımasına dikkat çekiliyor. Tecrübeli analist, Apple’ın 2020’nin ilk üç aylık dönemindeki akıllı telefon sevkiyatlarının yüzde 10 oranında azalabileceğini belirtti. Kuo’nun daha önceki öngörüleri de göz önüne alındığında Cupertino merkezli şirketin mevcut dönemde 36-40 milyon akıllı telefon sevkiyatı gerçekleştirebileceği söyleniyor.

Kuo’ya göre, Apple’ın 2020 mali yılının üçüncü çeyreğindeki performansı konusunda şimdiden bir öngörüde bulunmak da oldukça zor. Tecrübeli analist, Coronavirus salgınının etkileyeceği seyrin şirketin performansı konusunda belirleyici olacağını dile getirdi.

Kuo, kısa süre önce Apple’ın olası yeni ürünlerine dair öngörülerini paylaşmıştı. Coronavirus nedeniyle bu ürünlerin çıkışının da gecikebileceği ifade ediliyor. Apple, kısa süre önce Çin’deki tüm fiziksel mağazalarının ve ofislerinin salgın sebebiyle 9 Şubat’a kadar kapalı kalacağını açıklamıştı.

Kuo, ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşının ve 5G cihazlara yönelik taleplerin markaların beklediğinden düşük olmasının da akıllı telefon pazarındaki üreticilerin işlerini zorlaştıracağını belirtti. Coronavirus nedeniyle Çin Yeni Yılı dönemindeki telefon satışlarının bir önceki yıla kıyasla yüzde 60 oranında azaldığını söyleyen tecrübeli analist, bunun yılın ilk yarısını özellikle Çinli akıllı telefon üreticileri için zorlaştırabileceğini söyleyen.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER