Teknoloji

iPhone için yeni pil yönetim özelliği yolda

iphone pil

Apple, iPhone sahiplerinin cihazlarının pil ömrü konusunda daha fazla bilgi sahibi olması adına yeni yollar geliştirmeye devam ediyor. Şirket gelecekte çıkacak iOS sürümlerinde bu amaca hizmet edecek yeni özellikler sunacağının sinyalini veriyor. ABD Patent ve Marka Ofisi tarafından geçtiğimiz hafta onaylanan bir Apple patenti, iPhone pilinin biteceği zamanı tahmin eden ve kullanıcıyı uyaran bir sistemin varlığını gösteriyor.

Bu yeni sistem patent dosyasında “Şarj için akıllı tavsiye bildirimi” şeklinde tanımlanıyor. Pili korumaya alan bazı mevcut iOS özelliklerinin aksine, yeni sistemde kullanıcılara mevcut kullanım senaryoları çerçevesinde pilin daha ne kadar çalışacağı konusunda bilgi veriliyor.

Mevcut cihazlarda kullanıcılar ilk düşük pil bildirimini pilin doluluk oranı yüzde 20’ye indiğinde görüyor. Ancak yeni patent bu bildirimlerin daha akıllı ve kişisel hâle gelmesinin mümkün olduğunu gösteriyor.

Şirket, bir kullanıcının gece yatmadan önce telefonunu şarj takmayı unutması ve işe gitmeden önce “düşük pil” uyarısıyla karşılaşmasını örnek gösteriyor: “Düşük pil uyarısı, genellikle sabit bir noktada gösteriliyor ve burada kullanıcıya gerekli aksiyonu alması için yeterli zaman kalmayabiliyor. Örneğin, telefonunu her gece yatmadan önce şarja takan biri bunu bir gün unuttuğunda sabah işe gitmeden önce ‘düşük pil’ uyarısını görebiliyor. Ancak burada kendisinin şarj için yeterli zamanı olmuyor.”

Apple macOS bilgisayarlarında kullanıcılarına pilin tahmini çalışma süresini gösteriyor. Ancak iPhone’lar için tasarlanan sistemin bundan daha karmaşık olduğunu belirtmek gerekiyor. Kullanıcı davranışlarını inceleyecek olan sistem, her gün için farklı bir şarj rutini oluşturacak. Bu sistem kullanıcının konumundan da yararlanacak. Ancak Apple konum verisinin gizlilik nedeniyle sadece cihaz üzerinde işleneceğinin altını çiziyor.

Apple, iPhone pil yönetimi için aldığı patentleri genellikle kullanıyor. Dolayısıyla bu sistemin önümüzdeki dönemde iOS’te hatta iOS 15’te karşımıza çıkması sürpriz olmayacaktır. Şirket, daha öncesinde ise iOS 14.5 ile birlikte iPhone 11 sahipleri için yeni bir pil kalibrasyon aracı sunmaya hazırlanıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER