Teknoloji

iPhone OS 3.0 tanıtılıyor – Canlı Yayın – MMS, Push ve kes/kopyala/yapıştır desteği geliyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Daha önce de duyurduğumuz gibi Apple iPhone OS 3.0’ı ilk kez basına tanıtıyor. Cupertino’da düzenlenen bu tanıtım toplantısından gelişmeleri diğer bloglar aracılığıyla size aktaracağız. Eğer İngilizce bloglardan takip etmek isterseniz, birtakım kaynakları yazının devamında bulabilirsiniz.

20.32 – iPhone OS 3.0 tanıtımı sona erdi.

20.29 – iPhone 3.0 bu yaz çıkıyor. Bu sürüm birinci nesil iPhone’da da çalışacak. Ancak donanım farklılığından dolayı MMS ve A2DP desteği birinci nesil iPhone’larda çalışmayacak. iPod touch kullanıcıları da 10$ karşılığında iPhone 3.0’a terfi edebilecek.

20.28 – App Store bu yazın başına kadar 77 ülkeye yayılmış olacak.

20.27 – iPhone 3.o developer beta sürümü bugünden itibaren mevcut olacak. iPhone Geliştirici Programı’ndaki herkes bu işletim sistemini indirebilecek.

20.24 – iPhone 3.0’ın yeni özelliklerini özetleyecek olursak: Uygulama içerisinde satış, peer-to-peer bağlantı desteği, aksesuarlar, iliştirilebilir haritalar, push bildirimleri, kes/kopyala/yapıştır/geri al, MMS, Voice Memos, CalDav, arama motoru, borsa, bundan başka 100 yeni özellik ve 1000 tane yeni SDK API’si…

20.22 – A2DP artık resmen destekleniyor. Yani artık Bluetooth kulaklıklar iPhone’u daha çok sevecek. Otomatik tamamlama, YouTube hesapları, cihaz üzerinden iTunes hesabı oluşturma, şifrelenmiş profiller… Hepsi iPhone 3.0 ile geliyor.

20.18 – Arama işlevleri de geliştirildi. Çok kullanılan bütün uygulamalara aram işlevi eklenmiş. E-posta uygulamasında, bütün e-posta gönderme alanlarına bile… Eğer aradığınız posta iPhone’da yoksa sunucu da bile arama yapılıyor.

20.17 – Borsa programı da güncellenmiş. Daha fazla detay eklenen uygulamada daha fazla haber ve manşet bulunuyor.

20.16 – Yeni bir özellik daha: Voice Memos. Yazarak değil konuşarak not almanız artık mümkün.

20.14 – Artık hücresel ağ üzerinde fotoğraf alıp gönderebileceksiniz. Ayrıca harita üzerindeki konum bilgileri de MMS ile alınıp gönderilebilecek.

20.13 – İşte herkesin beklediği an… MMS!

20.12 – iPhone 3.0’da genel görünüm ve klavye görünümü de elden geçirilmiş.

20.08 – Kes/kopyala/yapıştır işlevlerini SMS, Notlar, E-posta gibi uygulamalarda kullanabileceksiniz.

20.07 – Yaptığınız işlemi geri almak için telefonu sallamanız yeterli. Açılan menüden yapıştırma işlemini tekrar yapabilirsiniz.

20.06 – Ekrana çift dokunun ve istediğini yazı seçilsin. Daha sonra ortaya kes/kopyala/yapıştır baloncuğu çıkıyor. İşlem oldukça basit.

20.04 – Yeni bir özellik… Kes, kopyala, yapıştır…

20.02 – Leaf Trombone: World Stage… “Belki de dünyanın en ayrıntılı ilk çevrimiçi müzik performans uygulaması…” Smule’da Bluetooth ile gerçekleştirilen düet modu da bulunuyor.

19.59 – Bir diğer uygulama: Smule. Stanford’dan Dr. Ge Wang bu uygulamayı tanıtıyor.

19.57 – iPhone’da Quake 2 benzeri bir oyun: LiveFire… Etkileyici grafiklere sahip olan bu oyunun demosu sırasında bağlantı nedeniyle bazı problemler var. Bu oyunda da parayla ek özellikler satın alınabiliyor. Örneğin, 0.99$ vererek kendinize yeni bir silah satın alabilirsiniz.

19.55 – ngmoco CEO’su “Touch Pets” uygulamasını tanıtıyor. Sanal evcil hayvan beslemek isteyenler için güzel bir uygulama. Gerçek para vererek evcil hayvanınız için aksesuarlar, kıyafet vs. alabileceksiniz. Ayrıca bütün sanal hayvanlar ağ bağlantısı sayesinde birbirleriyle buluşabiliyor.

19.52 – Life Scan demosu bitti. Şimdi sırada ngmoco var.

19.51 – Life Scan uygulaması kandaki şeker oranını başka kişilere de gönderiyor.

19.47 – Methew, iPhone uygulaması ile haberleşen kan şekeri ölçerini tanıtıyor. Bu bilgi ile öğünler hesaplanıyor ve insülin takvimi belirleniyor.

19.45 – Forstall: “ESPN ayda 50 milyon haber uyarısı gönderiyor. Bu yüzden son 6 aydır sistemimizi yeniden kurmakla uğraştık.” Salondan kahkahalar yükseliyor. Sırada Life Scan var. Anita Methew sahnede…

19.40 – Oracle demosu bitti. Şimdi sırada ESPN var. ESPN’den Oke Okaro geliştirdikleri uygulamayı tanıtmak için sahnede. ESPN’in uygulaması da Push servisini kullanarak önemli spor gelişmelerini uyarı mesajlarıyla haber veriyor.

19.38 – Forstall sahnede… Şimdi sırada Oracle var. Hody Crouch demo için geliyor.

19.35 – Sims3’te oyun içindeki aksesuarlar para ile satılacak. Örneğin isteyen sanal bir ses sistemi alıp (0.99 $) oyun içerisinde iPhone ya da iPod touch müzik kütüphanesinde bulunan şarkıları çalabilecek.

19.34 – Forstall tekrar sahnede. “Meebo push için mükemmel bir aday.” Şimdi de EA adına Travis Boatman demo için sahneye geliyor. Sims3 demosu…

19.32 – Sternberg bunca zaman neden beklediklerinin yanıtını veriyor. Meebo Push altyapısını kullanarak mesaj alışverişini gerçekleştiriyor.

19.30 – “Birkaç programcıyı çağırdık ve iki hafta içerisinde neler yapabileceklerini görmek istedik.” İşte iki hafta içerisinde geliştirilmiş olan iPhone 3.o uygulamaları… İlk olarak Meebo… Meebo’dan Seth Sternberg sahnede…

19.27 – IM’lerde uygulama kapatıldığında bağlantı kesiliyor. Ancak Apple’ın Push servisinde uygulamadan çıkılsa bile bağlantı sürecek. Bu sayede performans korunacak, ayrıca mobil ağlar için gerekli optimizasyon yapılmış.

19.25 – Ve dedikodu konusu olan arka planda çalışma… “Kullanıcılar için iyi bir işlev değil, pili tüketiyor, telefonun gerektiği zaman beklemeye geçmesine izin vermiyor, telefonun düşük güç konumunda çalışmasını engelliyor. Popüler bir IM yazılımını Windows Mobile ve diğer platformlarda çalıştırdık, bekleme zamanı %80 düştü.”

19.23 – Push desteği de iPhone 3.0’a gelenler arasında. Geçen sene duyurulan bu özellik ne yazık ki ertelenmişti. App Store’de bu işi yapan yaklaşık 1000 tane uygulama var ve 100 milyon kez indirilmiş.

19.21 – “Google Maps uygulamasının kalbini çıkarıp, açık bir API haline getiriyoruz.”

19.20 – Dock ve Bluetooth üzerinden aksesuarlarla bağlantı kurulabilecek.

19.18 – “Yeni işletim sistemi ile birlikte programcılar doğrudan iPhone ile konuşan özelleştirilebilir aksesuarlar tasarlayabilecek. Örneğin, iPhone’u bir ses sisteminde ekolayzır olarak kullanabileceksiniz. Ya da FM vericisini iPhone’a bağlayıp dilediğiniz frekanstan yayın yapacaksınız.”

19.17 – “Diyelim ki bir satıcısınız ve bir kişiye bir kartvizit göndermek istiyorsunuz. Şirketiniz bu kartviziti paylaşmak için bir uygulama geliştirebilir.”

19.15 – Şimdi sırada Peer-to-Peer bağlantı desteği var. Bu özellik oyunlar için mükemmel bir özellik. Otomatik bulma, Bluetooth üzerinden bağlantı desteği bulunuyor, eşleştirme iste gerekmiyor. Bonjour bu sistemin altyapısını oluşturuyor. Oyunlar dışında başka alanlarda da kullanılabiliyor.

19.14 – Yeni dergi sayıları, yeni oyun güncellemeleri satın alınıp cihaza indirilebilecek. Bütün bu modeller iTunes ile bağlantılı çalışacak. Aynı şekilde geliştirici gelirin %70’ini alacak.

19.12 – Dergi, oyun ve e-kitaplarla ilgili yeni modeller geliştirilmiş.

19.11 – App Store’daki yenilikler… Geliştirici program ücretini belirleyecek ve gelirin %70’ini alacak.

19.10 – “Bir sene önce iPhone SDK’yı tanıttık. Programcıların bizim kullandığımız bazı API’ları ve araçları kullanmalarına izin verdik. iPhone 3.0 ile yeni nesil uygulamalar gelecek, 1000 tane yeni API sunulacak.”

19.09 – iPhone yazılım grubundan Scott Forstall sahnede. Forstall iPhone 3.0 ile ilgili açıklamalar yapacak. iPhone 3.0 büyük bir güncelleme sayılıyor. Programcılar ve kullanıcılar için mükemmel özellikler sunuyor.

19.07 – App Store’dan 800 milyon uygulama indirilmiş.

19.05 – App Store ve Gameloft ile birlikte hazırlanan oyun platformu hakkında tanıtım yapılıyor. iPhone’un oyun işlevlerinden bahsediliyor.

19.03 – Toplamda 30 milyon iPhone ve iPod touch bulunuyor. SDK 800 bin kez indirilmiş.

19.02 – “iPhone’da başlangıçtaki hedefimiz agresifti ve 10 milyon iPhone satmayı hedefliyorduk. Bu hedefi geçtik, geçen sene 13.7 milyon iPhone sattık.”

19.01 – Işıklar söndü ve tanıtım toplantısı başladı. Greg Joswiak sahnede…


iPhone OS 3.0 tanıtımını İngilizce takip etmek için:
– Gizmodo
Engadget
gdgt
CNET

İLGİLİ HABERLER