İpucuManşetler

iPhone kullanıcılarının işine yarayacak 3 basit hareket

iphone 14

iPhone kullanımı kolay ve anlaşılır kullanıcı arayüzü sayesinde sahipleri tarafından seviliyor. Bununla birlikte Apple’ın kullanıcı arayüzüne gizlediği bazı kullanışlı özellikler de bulunuyor. Şimdiye kadar bunlardan haberdar olmamış olabilirsiniz, ancak bu ipucu yazısında söz ettiğimiz 3 farklı hareket sayesinde bundan sonra iPhone’unuzda bazı işleri çok daha kolay biçimde yapabileceksiniz.

1) Çoklu Seçim

Notlar veya Sesli Notlar gibi uygulamalarda içerikler liste hâlinde gösterilir. Eğer bunların birkaçını seçmek isterseniz, hepsine tek tek tıklatarak seçim yapmak zorunda değilsiniz. Notların veya ses kayıtlarının liste hâlinde gösterildiği sayfadayken iki parmağınızı ekranda aşağı doğru kaydırdığınızda, bu içeriklerin kolaylıkla seçildiğini göreceksiniz.

2)Sallayarak Geri Alma

Aslında bu özellik çok uzun zamandır iOS’te mevcut, ancak çok fazla insan tarafından bilinmediğini görüyoruz. Notlar’da bir not yazarken veya Safari’de adres çubuğuna bir URL yazarken bir kelimeyi yanlış yazarsanız, iPhone’unuzu sallayın. Ekranda bir pencere göreceksiniz ve burada “Geri Al” düğmesine tıklatarak yazdığınız hatalı kelimeyi geri alabilirsiniz. Yeniden salladığınızda ise, “Geri Al“ın yanı sıra “Yinele” seçeneğini de göreceksiniz. Bu sayede geri aldığınız bir adımı yeniden tekrarlayabilirsiniz.

3) Arkaya Dokun

Bu özellik yavaş yavaş iPhone kullanıcıları arasında yayılıyor ve giderek popüler hâle geliyor. Biz de uzun zamandır kullanıyorduk, ancak şimdi Apple, ikinin yanında üç kez dokunarak da favori işlevlerinize, kestirmelerinize ulaşma izni veriyor.

iPhone’unuzu elinizde tutarken, işaret parmağınızın cihazın arkasında temas ettiği noktaya iki ya da üç kez dokunduğunuz takdirde Ana ekrana geri dönme, Denetim Merkezi’ni açma, El fenerini veya Kamera’yı açma gibi işlevleri yerine getirebilirsiniz.

Arkaya Dokun işlevini ayarlamak için Ayarlar > Erişilebilirlik > Dokunma yolunu takip edin. Bu sayfanın en altında Arkaya Dokun seçeneğini göreceksiniz. Burada Çift Dokunma ve Üç Kez Dokunma seçenekleri var. Her birini, sunulan seçeneklerden arasından ayarlayabilirsiniz. Bu; çeşitli sistem işlevleri olabileceği gibi, oluşturduğunuz bir Kestirme’nin de bu yolla harekete geçirilmesini sağlayabilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER