Teknoloji

iPhone’un kaynak kodunu eski bir Apple stajyeri sızdırmış

apple iphone 8 plus

apple iphoneBu haftanın başlarında iOS kaynak kodunun bir kısmı GitHub’a düşmüştü. Motherboard tarafından geçilen son haberde, bu kodun eski bir Apple stajyeri tarafından sızdırıldığı öne sürüldü.

Motherboard’a göre kodu çalan stajyer, kodu iOS jailbreak camiasındaki beş arkadaşıyla paylaşarak onlara Apple’ın kilitli mobil işletim sistemini alt etme yolundaki çabalarında yardımcı olmuş. Kodu alan ilk kişilerden olan birisinin belirttiğine göre, eski çalışan Apple ile ilgili her türlü iç aracı ve akla gelebilecek her şeyi yanında götürmüş. Bunların arasında başlangıçtaki sızıntıda yer almayan başka kaynak kodları da bulunuyormuş.

Başlangıçta planlanan kodun beş arkadaşın arasından hiçbir zaman çıkmamasıymış. Ancak görünen o ki, kod geçen yıl içinde bu çevreden çıkarak daha geniş bir alana yayılmış. Sonuçta da birileri bu kodu Discord sohbet grubunda paylaşmış, sonrasında dört ay kadar önce Reddit’te paylaşılmış. Ancak Reddit’te bulunan otomatik moderasyon robotu, bunu otomatik olarak silmiş.

Ancak daha sonra, kod hafta başında GitHub’da yayınlanmış. Olay da bundan sonra bir kar topu gibi büyüdü, Apple GitHub’a kodu kaldırmasını söyledi. Motherboard’a göre, Apple’daki bir kaynak, şirketin sızıntıdan GitHub’a düşmeden önce haberdar olduğunu söyledi. Bu da mantıklı görünüyor, çünkü bu kod bir süredir jailbreak camiası arasında zaten dolaşıyormuş.

Apple potansiyel güvenlik sorunlarından endişe etmiyor gibi görünüyor. Şirket konuyla ilgili olarak yayınladığı açıklamada kodun zaten üç yılını doldurduğunu ve ürünlerinin güvenliğinin kodlarının gizliliğine bağlı olmadığını dile getirmişti.

İLGİLİ HABERLER