Teknoloji

iPhone, iPad ve Mac uygulamalarının birleşimi için 2021 işaret ediliyor

ios 12 iphone

Apple‘ın iPhone, iPad ve Mac uygulamalarını günün birinde birleştirebileceğine dair analizler ve öngörüler uzun süredir yapılıyor. Bloomberg‘de yer alan habere göre, Cupertino merkezli şirket söz konusu hamleyi 2021’de yapabilir. Haberde Apple’ın geliştiricilere iPhone’larda, iPad’lerde ve Mac’lerde çalışacak tek bir uygulama hazırlama imkanı sunulacağı belirtiliyor.

Apple, bu çalışmanın bir kısmını Marzipan kod adıyla geçtiğimiz yılki geliştirici konferansında (WWDC 2019) sergilemişti. Cupertino merkezli şirket Ev, Borsa, Haberler ve Sesli Notlar uygulamalarının iOS versiyonlarını ve macOS 10.14 Mojave’ye de getirmişti.

Birleştirilmiş bir evrensel uygulamanın çok daha büyük bir adım olduğu rahatlıkla söylenebilir. Bloomberg’in haberinde Apple’ın söz konusu dönüşümü kademeli olarak gerçekleştireceği belirtiliyor. Geliştiriciler, bu yıl içinde yayınlanacak yeni Yazılım Geliştirme Kiti’yle iPad uygulamalarını Mac’e taşıyabilecek. Bu imkan 2020’de iPhone uygulamalarının Mac’e aktarılmasında kullanılacak. Söz konusu Yazılım Geliştirme Kiti’nin WWDC 2019’da duyurulması bekleniyor.

Apple’ın planları akıllara Microsoft’un Evrensel Windows Platformu’nu getiriyor. Microsoft da tüm Windows PC, telefon ve tabletlerde aynı uygulamaların kullanılabilmesi için ciddi bir mesai harcamıştı. Bir süre sonra Windows Phone platformundan vazgeçen yazılım devi, evrensel uygulama açılımını da arka plana atmıştı. Microsoft tek bir Windows platformunun hayalini kursa da, Apple iOS ve macOS’i ayrı platformlar olarak yaşatmakta kararlı görünüyor.

iPhone, iPad ve Mac uygulamaları arasındaki sınırların kalkması konusunda Apple’dan beklenen resmi işaretin WWDC 2019’da verilmesi muhtemel görünüyor. WWDC 2019’un tarihleri konusunda henüz resmi bir açıklama gelmese de, kaynaklar 3-7 Haziran’ı işaret ediyor.

İLGİLİ HABERLER