Manşetler

Apple iPhone ve iPad kiralama modeli fikrini değerlendiriyor

ios 15.5
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple iPhone ve iPad’leri donanım tabanlı abonelik hizmetinin bir parçası olarak sunabilir. Bloomberg muhabiri Mark Gurman’ın iddiasına göre, gelecek yıl gelme ihtimali bulunan hizmet kapsamında, Apple’ın akıllı telefonları ve tabletleri satın alınmak yerine, belirli bir aylık ücret karşılığında kiralanabilecek.

Bu hareket, Apple’ın bir bütün olarak abonelik hizmetlerine yönelik olarak izlemekte olduğu stratejisine uyacaktır. Geçtiğimiz son birkaç yıl içinde Apple; Apple Music, Apple TV Plus, Apple News Plus, Apple Fitness Plus ve Apple Arcade gibi yinelenen aboneliklerin şirket için önemli yeni gelir kaynakları hâline geldiğini giderek daha fazla vurguluyor. Bu hizmetlerin çoğu, şirketin yurt dışında sunulan Apple One paketlerinde de bir araya getirilmiştir.

Aslında Apple, 2019’da yurt dışında, AppleCare uzatılmış garantileri için aylık bir abonelik modeli eklemişti. Ve şirket 2015’ten beri, müşterilerin 24 ay boyunca iPhone ve AppleCare’in birleşik maliyetini ödemesine ve 12 aylık ödemelerin ardından cihazlarını takas etmesine imkan veren bir iPhone Yükseltme Programını da yurt dışında sunuyor. Bu iki program da birçok yönden bir donanım aboneliğine benziyor.

Bloomberg’in haberine göre, aylık ücret yalnızca cihazın ücretinin 12 veya 24 aya bölünmesiyle elde edilen fiyattan ibaret olmayacak. Daha doğrusu, piyasaya sürüldüğünde yeni donanıma yükseltme seçeneğiyle birlikte, henüz kararlaştırılmamış bir aylık maliyet olacaktır. Ve Apple’ın diğer abonelikleri gibi, AppleCare veya Apple One hizmetleri içinde paketlenme olasılığı ile bir kullanıcının mevcut Apple Kimliği hesabına bağlı olacaktır.

Şu anda, hizmetleri için Apple’a aylık ödeme yapabilirsiniz. Türkiye’de ise iPhone’a en fazla 3 taksitlik ödemelerle sahip olmak mümkün oluyor. Yani servisler ve cihazlar için ayrı ayrı ödemeler yapmak gerekiyor. Eğer böyle bir iPhone veya iPad kiralama programı başlatılırsa, bunun kısa vadede Türkiye’ye gelmesini beklemiyoruz. Ancak cihazı satın almak yerine kiralama durumu söz konusu olduğu için, mevcut akıllı telefonlar için geçerli olan 3 taksit kuralının etrafından dolaşmak mümkün olabilir. Öte yandan böyle bir model, servislerini daha fazla kişiye ulaştırmak isteyen Apple için yeni bir çekim noktası oluşturabilir.

Konuyla ilgili olarak henüz çok fazla detay yok. Ancak anlaşılan o ki, Apple’ın abonelik tabanlı ürünler planı sadece yazılımla sınırlı kalmayacak ve donanım da bir şekilde işin içine katılacak.

İLGİLİ HABERLER