DosyaManşetler

iPhone için en iyi CarPlay uygulamaları (2019)

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple CarPlay sayesinde yolda giderken iPhone’unuzdan yararlanmak çok daha basit ve pratik hâle geliyor. Eğer arabanız destekliyorsa, CarPlay sayesinde yol tariflerini alma, mesajlara cevap verme, müzik dinleme gibi işleri çok daha rahat biçimde gerçekleştirebilirsiniz. Bu özel dosya yazısında iPhone’ununuza yükleyebileceğiniz en iyi CarPlay uygulamaları tavsiyelerimiz bulunuyor.

Aşağıda listelediğimiz uygulamaları iPhone’unuza yükledikten sonra, telefonunuzu arabanıza bağlayıp CarPlay arayüzünü açtığınızda, yüklediğiniz uygulamaların otomatik olarak CarPlay ekranına geldiğini göreceksiniz.

1. Google Maps

google haritalar carplay

Aslında Apple’ın kendi Harita uygulaması var ve CarPlay’de de oldukça kullanışlı biçimde çalışıyor. Ancak bir Google Haritalar kullanıcısıysanız, o hâlde navigasyon konusunda artık bu uygulamadan, CarPlay aracılığıyla yardım alabilirsiniz. Google, Eylül 2018’den itibaren CarPlay desteğini Google Maps uygulamasında sunmaya başladı. Böylelikle Google’ın Türkiye’de de oldukça zengin ve donanımlı olan harita servisinden ve yol tariflerinden CarPlay ekranı aracılığıyla yararlanabilirsiniz.

İndir: Google Maps

2. WhatsApp

WhatsApp şu anda CarPlay’de var olan tek üçüncü taraf mesajlaşma uygulaması. Apple’ın Mesajlar uygulamasıyla neredeyse aynı çalışma mantığına sahip. Ancak sohbet listeleri içinde gezinmeye izin vermiyor. Tüm sesli komutlar destekleniyor. Aynı zamanda Siri’den gelen mesajları okumasını ve sesle cevap vermesini de isteyebiliyorsunuz.

İndir: WhatsApp

3. Spotify

Spotify Apple Music’in en büyük rakiplerinden bir tanesi ve bu rakibi CarPlay’de görmek de birçok kullanıcının hoşuna gidecektir. Diğer müzik uygulamalarında olduğu gibi, Spotify CarPlay uygulaması çalma listelerinde gezinmenize ve kaydettiğiniz diğer parçalarınıza erişmenize izin veriyor. Ayrıca Siri’yi kullanarak bir albüm veya müzik türünden parçaları dinlemeye başlayabilirsiniz. Reklamsız ve karışık çalmadan bağımsız müzik keyfi için Spotify Premium abonesi olmanızın gerekli olduğunu hatırlatırız.

İndir: Spotify

4. TuneIn Radio

TuneIn Radio iPhone’u kullanmaya başladığımız ilk yıllardan itibaren favori uygulamalarımızdan bir tanesi. Her ne kadar son birkaç yıldır Türkiye’de, nedenini bilmediğimiz bir nedenden dolayı web sitesine erişim kapalı olsa da, bu durum TuneIn’in kullanışlılığından çok fazla şey götürmüyor. Aslında her otomobilde yerleşik FM radyo alıcısı var. Ancak uzak köşelere gittiğinizde ve favori radyo istasyonunuzun orada karasal yayını olmadığında TuneIn Radio sayesinde internet üzerinden dinlemeyi sürdürebilirsiniz.

İndir: TuneIn Radio

5. Overcast

Podcast’lerin yıldızı yeniden parlamaya başladı. Önceden kaydedilmiş ve süreleri genellikle yarım saat ile bir buçuk saat arasında değişen bu programlar özellikle sıkışık trafikte veya uzun yollarda radyo programlarına güzel alternatif niteliğini taşıyor. Apple’ın Podcast’ler uygulamasına bir alternatif olan Overcast, tüm programlarınıza; hem iPhone’unuza indirdiklerinize hem de indirilmeyip bulutta tutulmakta olanlara erişme fırsatı veriyor. Ekranın üst kısmında yer alan iki sekme sayesinde çalma listeniz veya dinlenecek bölümleri olan programların listesi arasında gidip gelmek mümkün oluyor. Aynı zamanda beklemekte olan bölümlere de kütüphane üzerinden kolaylıkla bakabilirsiniz.

İndir: Overcast

6. Audible

Sesli kitaplar yavaş yavaş yaygınlaşıyor. Türkiye’de de çeşitli örneklerini görmeye başlıyoruz. Yolda giderken bir sesli kitap dinlemek hem trafiğin stresini alıyor hem de yolculuğu sıkıcı olmaktan kurtarıyor. Türkiye’de henüz Türkçe dilindeki sesli kitapları sunan bir CarPlay uygulaması yok. Eğer İngilizce biliyorsanız, Audible’ın uygulamasını telefonunuza indirerek, satın aldığınız sesli kitapları CarPlay arayüzünden dinlemeye başlayabilirsiniz. Audible CarPlay uygulaması, sesli kitap arişivine hızlıca erişmenizi sağlıyor. Sadece birkaç tıklatmayla sesli kitabı dinlemeye başlayabilirsiniz.

İndir: Audible

7. Tidal

Tidal, her ne kadar Apple Music veya Spotify kadar öne çıkmasa da, ülkemizde de faaliyet gösteren müzik yayın servislerinden bir tanesi. Tidal iPhone uygulaması da bir buçuk yılı aşkın zamandır CarPlay desteği sunuyor. CarPlay desteği sayesinde Tidal aboneleri tüm müzik arşivlerine doğrudan otomobillerinin kontrol panelinden ulaşabiliyor. Böylelikle iPhone’a ihtiyaç duymadan müziği kontrol etmek mümkün oluyor. Favori parçalar, albümler ve çalma listelerinden seçimlere de kolaylıkla ulaşmak mümkün oluyor. Üstelik Keşfet bölümü üzerinden en son çıkan parçalara, podcast’lere ve diğer popüler içeriklere erişilebiliyor.

İndir: Tidal

8. Pocket Casts

Apple’ın Podcast’ler uygulamasına alternatif, ancak 26,99 TL’lik fiyatıyla ücretli olan bir podcast uygulaması olan Pocket Casts, editörlerinin özel olarak oluşturduğu koleksiyonlarla ilginizi çekecek podcast programlarını daha rahat bulmanızı sağlıyor. Pocket Casts CarPlay uygulaması da podcast’lerinize ve özel çalma filtrelerinize otomobilinizin kontrol panelinden erişim fırsatı veriyor. Üstelik çalma kontrollerini de telefonunuza dokunmadan gerçekleştirebilirsiniz.

İndir: Pocket Casts

9. PowerApp

powerapp carplay

Power FM, Powertürk FM gibi sevilen radyo uygulamalarını bulabileceğiniz PowerApp uygulaması, Türkiye kaynaklı sayılı CarPlay uygulamalarından bir tanesi. PowerApp sayesinde Power Group radyolarına ve dijital radyo istasyonlarına doğrudan arabanızın kontrol paneli üzerinden erişebilirsiniz.

İndir: PowerApp

10. Audiobooks.com

audiobooks.com carplay

Audiobooks.com uygulaması da Audible gibi servis üzerinden satın aldığınız sesli kitapları birkaç tıklatmayla dinleme fırsatı sunuyor. Tabii ki, bu uygulama İngilizce biliyorsanız kullanışlı olacaktır. CarPlay uygulaması üzerinden ücretsiz olarak dinlenebilecek kitaplara ve Öne Çıkan Örnekler bölümüne ulaşmak da mümkün oluyor.

İndir: Audiobooks.com

Bonus: Apple’ın CarPlay uygulamaları

iPhone’unuza herhangi bir CarPlay destekli uygulama yüklemeseniz bile, telefonunuzu CarPlay destekli arabaya bağladığınızda aşağıdaki uygulamaları kontrol panelinde göreceksiniz.

  • Telefon: Hızlı Arama, Son Aramalar, Kişiler, Klavye, Sesli Mesaj
  • Müzik: Apple Music Radyoları, Apple Music de dahil olmak üzere iTunes arşivi, iTunes Müzik Arşivi
  • Harita: Arama, Mekanlar, Navigasyon)
  • Mesajlar (Siri üzerinden yeni Mesaj oluştur, oku, cevapla)
  • Şimdi Çalınan: iOS’in Denetim Merkezi’ndekine benzer şekilde, herhangi bir iPhone uygulamasında çalışan sesli içeriği gösterir.
  • Podcast’ler: Abone olunan programları dinlemeye izin verir, Siri ile çalışır.
  • Sesli Kitaplar: Apple Kitaplar içinden sunulan sesli kitapları dinlemeye izin verir.

İLGİLİ HABERLER