Teknoloji

iPhone sahipleri otomatik yüklenen güvenlik yamalarını kaldırabilecek

iphone güvenlik

Apple iOS 16‘nın Hızlı Güvenlik Yanıt Sistemi tarafından yüklenen iPhone güvenlik yamalarının kullanıcılar tarafından telefondan kaldırılmasına izin verecek. Söz konusu sistem, güvenlik yamalarını iPhone’u tamamen güncellemeye gerek kalmadan yükleyebiliyor.

Apple’ın internet sitesinde bulunan bir destek sayfasına göre, kullanıcılar Hızlı Güvenlik Yanıt Sistemi tarafından yüklenen güvenlik yamalarını kaldırmak için şu adımlar atılacak. iPhone’un Ayarlar menüsünde önce Genel sonra da Hakkında bölümüne gittikten sonra iOS sürümünün üstüne dokunulduğunda kullanıcıların karşısına “Güvenlik Güncellemesini Kaldır” seçeneği çıkacak.

Sayfada kullanıcıların neden güvenlik yamasını kaldırmak isteyebileceğine dair bir bilgi verilmiyor. Güvenlik yamasının kaldırılması, kullanıcıları o yamanın kapattığı güvenlik açığına karşı hedef hâline getirebilir. Bu özelliğin yararlı olabileceği birkaç senaryodan bahsetmek mümkün olsa da, pek çok kullanıcının bu özelliğe pek fazla dokunmayabileceği söylenebilir.

Kullanıcılar Hızlı Güvenlik Yanıt Sistemi’nin güncellemelerini tamamen kapatabiliyor. Bunun için Ayarlar menüsündeki Yazılım Güncellemesi bölümüne gidip Otomatik Güncellemeler başlığı altında “Güvenlik Yanıtlarını ve Sistem Dosyalarını” seçeneğini devredışı bırakabilecek. Bu özellik devredışı bırakıldığında güvenlik yamalarının yüklenmesi iOS güncellemelerine kalıyor. Ancak bunun pek tavsiye edilen bir şey olmadığını belirtmek gerekiyor.

Apple iPhone güvenlik yamaları için sunduğu bu sistemi macOS Ventura ile bilgisayarlara da getirecek. Ancak macOS Ventura henüz tüm kullanıcılarla buluşmuş değil.

İLGİLİ HABERLER