Teknoloji

Apple’ın gelecek nesil iPhone’ları gigabit LTE desteğine sahip olmayacak

iphone gigabit lteApple’ın önümüzdeki sonbaharda beklenen gelecek nesil iPhone’ları, şirketin akıllı telefon modem tedarikçisi Qualcomm ile sürmekte olan hukuk savaşı nedeniyle gigabit LTE desteğine sahip olmayabilir.

Apple hem Qualcomm hem de Intel tarafından üretilen mobil modemleri kullanıyor, ancak şu anda sadece Qualcomm’un X16 LTE modemi gigabit internet hızlarına ulaşma yeteneğini bünyesinde barındırıyor. Türkiye’deki mobil operatörlerin yeni 4.5G teknolojilerini şebekelerinde uygulama noktasındaki ilgi ve isteklerini dikkate aldığımızda yakın gelecekte gigabit seviyesindeki hızların sunulduğunu görmeye başlayabiliriz. Teknoloji sektöründe faaliyet gösteren donanım üreticileri de, bu teknolojinin yakın gelecekte kullanıma sunulacağını göz önünde bulundurarak yeni ürünlerini ve bileşenlerini hazırlıyor.

Intel’in gigabit hızında LTE desteği sunan modemini geliştirmesi için biraz daha zamana ihtiyacı var ve bunların sonbaharda çıkacak yeni iPhone’lara yetişmeyeceği söyleniyor. Normal şartlar altında Apple, iPhone 7s, 7s Plus ve daha pahalı, ekran çerçevesiz ve iPhone’un 10’uncu yılına özel olarak üretileceği iddia edilen iPhone 8 olmak üzere üç farklı cihaz olarak sunulacak gelecek nesil iPhone’ların çıkışında sadece Qualcomm bileşenlerine yer verebilirdi. Örneğin Samsung, Galaxy S8’in gigabit bağlantılarını desteklemesi noktasında sadece Qualcomm’a bağlı çalışıyor. Ne var ki, Apple ve Qualcomm şu anda birbirlerine farklı ülkelerde davalar açmış durumda; bu nedenden dolayı, Qualcomm’un akıllı telefon modemleri üstünde yasa dışı tekel sunduğunu iddia eden iPhone üreticisi, kendisini mahkemede karşı taraf şirkete daha fazla bağlayacak bir anlaşmaya varma konusunda çekingen davranıyor.

Sonuç olarak Apple, cihazlarını hem Qualcomm hem de Intel modemleri yer verilmiş şekilde satacak, ancak Qualcomm yapımı modem taşıyan cihazlarda daha yüksek bağlantı hızlarının desteklenmesi durumu söz konusu olmayacak. Çünkü Apple kullanıcılarının bir kısmının standart LTE hızlarından yararlanırken bir kısmının daha yüksek hızlardan yararlanmasını, kullanıcı kitlesinin bölünmesini istemiyor. Daha yüksek hız desteğini sunmak adına da tüm modem tedariğini Qualcomm’a vermeyi de uygun görmüyor.

İLGİLİ HABERLER