Bilimİpucu

iPhone’da Acil SOS nedir: Nasıl kurulur ve etkinleştirilir?

iphone acil sos nedir

iPhone’da pek çok yerleşik yazılım özelliği bulunuyor. Bunlardan bazılarını kolaylıkla bulabilirsiniz, ancak bazıları biraz daha gizli kalmıştır. Aslında bunlar sadece kullanışlılık sağlamakla kalmaz, aynı zamanda güvenlik ve emniyet için de önemlidiri. iPhone’daki Acil SOS, kurulduğu takdirde size sadece bir acil durum veya kaza anında acil servisleri aramak için hızlı bir seçenek sunmakla kalmaz, aynı zamanda acil durum kişilerinizi konumunuza göre otomatik olarak uyarır.

iPhone’da Acil SOS’i kurmak ve etkinleştirmek için birkaç farklı seçenek bulunuyor. Kendinizi güvende hissetmediğinizde veya acil servislere başvurmanız gerektiğinde iPhone’unuzun mümkün olduğunca size yardım etmeye hazır olduğundan emin olmak için rehber niteliğindeki bu yazımıza göz atmanızı tavsiye ederiz.

Yan düğmeye hızlıca beş kez basın

iPhone’daki Acil SOS ile ilgili en önemli özelliklerden biri, acil servisleri aramak için cihazınızdaki yan düğmeye arka arkaya beş kez hızlıca basabilmenizdir.

Bunu ayarlamak için, Ayarlar> Acil SOS> Yan Düğme ile Ara‘ı seçeneğini açın.

Yan düğmeye veya ana düğmeye beş kez bastığınızda, yüksek sesli bir siren çalacak ve üçten geri sayım başlayacaktır. Yine de geri sayım sesini kapatabilirsiniz. Kapatmak için, Ayarlar> Acil SOS> Geri Sayım Sesi seçeneğini kapatın.

Yan düğme ile ses açma veya ses kısma düğmelerine aynı anda basın

iPhone’unuzdaki yan düğme ve ses açma veya ses kısma düğmelerine aynı anda bastığınızda, telefonda başka bir ekran açılacaktır. Bu ekrandaki seçenekler Kapatmak için kaydırma, Tıbbi Kimlik için kaydırma ve Acil SOS için kaydırmadır.

Acil SOS seçeneğini kaydırırsanız, bu durumda acil servisler aranacaktır. Acil bir durumda, bu yöntem yan düğmeye beş kez hızlıca basmaktan daha zor olacaktır. Yine de, yukarıdaki yolu da bilmeniz iyi olacaktır.

Acil Durum Kişileri nasıl seçilir ve düzenlenir?

Apple’ın Sağlık uygulamasından acil durum kişileri eklemek mümkündür. Acil servisleri aramak için Acil SOS’i kullandığınızda, bu durum bilinen son konumunuzla birlikte acil durum kişilerine bir mesaj olarak gönderilecektir.

Acil durumda iletişim kurulacak kişileri ayarlamak için; Ayarlar> Acil SOS yolunu takip edin. Acil Durum Kişileri başlığı altında bulunan Sağlık’ta Düzenle seçeneğine tıklatın. Bunu yaptığınızda, Sağlık uygulaması açılacaktır. Daha sonra aşağıdaki adımları 4. adımdan başlayarak uygulayabilirsiniz.

Alternatif olarak Sağlık uygulamasını açarak aşağıdaki yolu da izleyebilirsiniz:

  1. Sağlık uygulamasını açın.
  2. Sağ üst köşedeki profil resminize dokunun dokunun.
  3. Tıbbi Kimlik seçeneğine dokunun.
  4. Sağ üst köşedeki Düzenle’ye tıklatın.
  5. Acil Durum Kişisi Ekle başlığı altındaki acil durum kişisi ekle‘ye tıklatın.
  6. Kişiyi seçin.
  7. Birden fazla numaraya sahiplerse numarayı seçin.
  8. Sizinle olan ilişkilerini seçin.
  9. Sağ üst köşedeki Bitti‘ye dokunun.

Ayarlar> Acil SOS yolunu izlerseniz, mesaj gönderilecek acil durumda iletişim kurulacak kişilerin listesini ve konumunuzu görürsünüz.

iPhone’da Tıbbi Kimlik nasıl oluşturabilirsiniz?

Acil SOS ve kişileri kurarken aynı zamanda iPhone’da Tıbbi Kimlik oluşturmak da önemli. Örneğin, bir kaza durumunda herhangi birinin Tıbbi Kimliğinize iPhone’un kilit ekranından erişmesine izin verecek şekilde ayarlayabilirsiniz. Doktorların herhangi bir alerjiniz veya önceden var olan herhangi bir tıbbi durumunuz olup olmadığını bilmesi gerekir ve Tıbbi Kimlik sayesinde bunu öğrenebilirler.

Tıbbi Kimlik oluşturmak için aşağıdaki yolu takip edin.

  1. Sağlık uygulamasını açın
  2. Sağ üst köşedeki profil resminize dokunun
  3. Tıbbi Kimlik’e dokunun.
  4. Sağ üst köşedeki Düzenle’ye dokunun
  5. Doldurabildiğiniz koşulları doldurun ve herhangi bir not yazın
  6. Kilitliyken Göster seçeneğini açın. Bu durumda Tıbbi Kimliğiniz iPhone’unuz kilitli olsa bile kullanılabilir olacaktır.
  7. Bitti’ye tıklatın.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER