Teknoloji

iPhone 8 bir yüzeyin üzerinde dururken de yüz tanıyabilecek

iphone 8 taslakAkıllı telefonlarda ön yüzeyin tamamen ekranla kaplanması, teknoloji dünyasında 2017’nin en moda akımı gibi görünüyor. Samsung Galaxy S8 ve S8+ ile bu akımın öncülerinden biri olmuştu. Şirket, Note 8 ile de bu yaklaşımı sürdürmeye hazırlanıyor. Apple ise iPhone 8 ile bu modaya uyum sağlayacak gibi görünüyor.

Ön yüzeyin tamamen ekranla kaplanması, aynı zamanda ana ekran tuşu vazifesi gören parmak izi tarayıcılarının varlığını tartışmalı hâle getirdi. Samsung S8 ve S8+’ta parmak izi tarayıcısını arka panele taşımıştı. Şirketin Note 8’de de bu yaklaşımı sürdürmesi bekleniyor. Apple ise tercihini üç boyutlu yüz tanıma sisteminden yana kullanacak gibi görünüyor. Bu sistemin hem telefonun kilidinin açılmasında hem de kimlik doğrulamasında kullanılması öngörülüyor.

Bu noktada akıllara güvenlikle ilgili bir endişe geliyor. Apple ile Apple Pay’de birlikte çalışan finans kurumlarının yeni sistemde kimlik hırsızlığını engellemek adına neler yapacağı şimdiden merak ediliyor.

Bu meraklı bekleyiş sürerken, Apple’ın yüz tanıma sistemlerine dair yeni ipuçları da gün yüzüne çıkıyor. Apple’ın HomePod adını taşıyan akıllı hoparlörünün kodlarında “Pearl” kod adıyla boy gösteren sistemin telefon bir yüzeyin üzerinde dururken bile işleyeceği belirtildi. Kısacası iPhone 8 sahiplerinin yüz tanıma özelliğini çalıştırması için telefonu masadan kaldırmaları gerekmeyecek.

iPhone 8 “devrim niteliğinde” bir ön kamera taşıyacak

Apple ürünleriyle ilgili isabetli öngörüleriyle tanınan KGI Securities analisti Ming-Chi Kuo, iPhone 8’in “devrim niteliğinde” bir ön kamera taşıyacağını belirtmiş ve yüz tanıma bileşeninden de bahsetmişti. Apple şubat ayında da İsrailli teknoloji şirketi RealFace’i satın almıştı. Yüz tanıma teknolojisiyle ünlenen RealFace, tek yumurta ikizlerinin bile yüzünü ayırabilen bir teknolojiye sahip.

Apple ürünlerine yönelik tahminlerinde sağlam bir sicil kaydı bulunan Kuo, Apple’ın iPhone 8 ile Touch ID yerine yüz tanıma teknolojisine geçiş yapacağını bir süredir ısrarla dile getiriyor. Mevcut işaretler de bu öngörünün gerçekleşme ihtimalini biraz daha kuvvetlendiriyor.

İLGİLİ HABERLER