İpucuManşetler

iPhone 8 ve iPhone 8 Plus için yararlı ipuçları ve tavsiyeler

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:
iphone 8 ve iphone 8 plus ipuçları tavsiyeler
iPhone 8 Plus

iPhone 8 ve iPhone 8 Plus, selefleri iPhone 7 ve iPhone 7 Plus ile hemen hemen aynı tasarıma sahip olsa da, birçok yeniliği sahiplerine sunuyor. Daha hızlı işlemciler, daha iyi kameralar ve bunun gibi birtakım yenilikler kullanıcıları bekliyor.

iPhone 8 veya iPhone 8 Plus’ı tercih edenler için, deneyimlerini daha da artıracak farklı ipuçlarını, püf noktalarını ve tavsiyeleri bir araya getiriyor. Aşağıda sıraladıklarımızı takip ederek yeni telefonunuzu daha verimli biçimde kullanabilirsiniz.

1. Klavyeyi daraltın

iPhone 8 büyük bir telefon, iPhone 8 Plus ise ondan daha büyük. Eğer tek elle yazmakta zorlanıyorsanız, klavyede bulunan emoji düğmesine hafifçe bastırarak bekletin. Ekranda üç adet klavye ikonunun belirdiğini göreceksiniz. Bunlar sol tarafta klavye, standart klavye ve sağ tarafta klavye olarak sıralanıyor. Hangi tarafı seçerseniz, klavye daraltılarak o tarafa doğru yanaştırılıyor. Böylelikle tek parmakla klavyeyi kullanmak daha kolay hâle geliyor.

2. Denetim Merkezini özelleştirin

iOS 11 ile yeniden tasarlanmış olan Denetim Merkezi eskisine göre daha kullanışlı hâle geldi. Burada yer alan denetimleri Ayarlar > Denetim Merkezi > Denetimleri Özelleştir yolunu takip ederek isteğinize göre düzenleyebilirsiniz. Mevcut denetimleri kaldırabileceğiniz gibi, yenilerini ekleyebilir, sıralamaları değiştirebilirsiniz. Ayrıca burada ilginç seçenekler de mevcut; ekran kaydı veya Apple TV uzaktan kumandası da bunlar arasında yer alıyor.

3. Sürükle ve bırak

iPhone’lar henüz uygulamalar arasında sürükle ve bırak işlevini desteklemiyor. Ancak Apple’ın uygulamaları içinde sürükleyip bırakmayı yapabiliyorsunuz. Yani Mail içinde yeni bir iletiye bir dosya ekini sürükleyip bırakabilir, Notlar’da bir nottan diğerine metin sürükleyebilirsiniz. Örneğin Notlar’da, yatay modda çalışırken bir nottaki görseli veya metni sürükleyip bir başkasına aktarabilirsiniz. Not açıldıktan sonra taşımak istediğiniz görsel veya metnin yeni yerine eklendiğini göreceksiniz. Dosyalar uygulamasında da bu şekilde, dosyaları farklı klasörler arasında taşıyabilirsiniz.

4. QR kodlarını tarayın

iPhone’da QR kodlarını taramak için şimdiye kadar üçüncü taraf uygulamalara ihtiyaç vardı. Ancak iOS 11 ile birlikte küçük, ama yararlı bir özellik Kamera uygulamasına eklendi. Bundan böyle Kamera uygulaması içinde QR kodlarını taratabilirsiniz. Yapmanız gereken de çok basit; Kamera uygulamasını açın ve kamerayı QR koduna çevirin. Kodun içeriği anında okunacak ve ekranın üstünde görünecek bildirimle yapmanız gereken tavsiye edilecek. Bu; bir web sayfasının Safari’de açılması, Wi-Fi ağına bağlanılması olabilir.

5. Mesajlar’da yeni ekran efektlerini kullanın ya da mesajları sessize alın

Mesajlar içinde kullanabileceğiniz ve gönderdiğiniz mesajları daha renkli hâle getirmenizi sağlayan yeni efektler bulunuyor. Bunları görmek için metin alanının yanındaki gönder düğmesine basılı tutun ve daha sonra da Ekran sekmesine geçiş yapın.

Eğer isterseniz, yazışmaları sessize alabilirsiniz. Bunun için gelen mesajlar içinde istediğiniz yazışmayı seçin, sola kaydırın ve Uyarıları Gizle’ye tıklatın.

6. Live Photo’larınızdan döngü yapın

Live Photo’lar iPhone’ların eğlenceli özelliklerinden bir tanesi. iPhone 8 ve iPhone 8 Plus’ta yüklü olarak gelen iOS 11 ile birlikte biraz daha eğlenceli hâle geliyor. Fotoğraflar içinden herhangi bir Live Photo’yu açın, daha sonra fotoğrafı yukarı kaydırdığınızda Efektler seçeneğini göreceksiniz. Burada Döngü veya PinPon gibi efektleri kullanabilirsiniz. Ayrıca Uzun Pozlama efektini de uygulayabilirsiniz.

7. Farklı çözünürlüklerde video çekimi yapın

iPhone 8 ve iPhone 8 Plus’ın kameraları saniyede 30 kare hızında 4K video çekimi yapmaya ayarlanmış, ancak bu ayarı değiştirebilirsiniz. Ayarlar > Kamera > Video yolunu takip ederek çözünürlük ve çekim hızını değiştirebilirsiniz. Saniyede 24, 30 ve 60 kare hızlarında 4K; saniyede 30 ve 60 kare hızlarında 1080p HD veya saniyede 30 kare hızında 720p arasından seçim yapabilirsiniz. Daha yüksek çözünürlük ve çerçeve hızının diskte daha fazla alan kaplayacağını belirtelim.

8. Kablosuz şarj edin

Hem iPhone 8 hem de iPhone 8 Plus, Qi kablosuz şarj standardını destekliyor. Eğer Qi uyumlu bir kablosuz şarj matına sahipseniz, yeni iPhone’u da kablosuz şarj edebilirsiniz. Samsung markalı kablosuz şarj aksesuarları veya kablosuz şarj özellikli IKEA aksesuarları da iPhone 8 ve iPhone 8 Plus için kullanılabiliyor.

Eğer isterseniz, Apple’ın onayladığı Qi uyumlu şarj platformlarını da satın alabilirsiniz. Belkin ve Mophie’nin kablosuz şarj platformları 299 TL’lik fiyat etiketleriyle Apple’ın online mağazasında satılıyor. Ayrıca Apple, gelecek yıl Air Power adını taşıyan; iPhone, Apple Watch ve AirPods’u aynı anda şarj etmeyi sağlayan bir kablosuz şarj platformu çıkaracak.

Kablosuz şarj kabloyla şarjdan daha yavaş olsa da, daha fazla rahatlık sağladığı bir gerçek.

9. Portre Işığı modunu kullanın

Portre Işığı modu iPhone 8 Plus’a özel ve bu telefonun öne çıkarılan özelliklerinden bir tanesi. Portre modunun yanına eklenen Portre Işığı modunun stüdyo ışığından sahne ışığına kadar farklı aydınlatma efektleri bulunuyor. Seçtiğiniz efekt çok hızlı şekilde uygulanıyor. Çekilen orijinal fotoğrafın verileri de kaydedildiği için, istediğiniz zaman geri dönme şansınız bulunuyor.

10. Yavaş Senkron flaşın gücünü keşdedin

Fotoğrafçılıktan anlayanlar yavaş senkron flaşın ne olduğunu az çok biliyor, ne de olsa birçok kamera bunu gerçekleştiriyor. Bunun sayesinde loş ışıkta flaşı kullanırken diyaframı daha uzun süre açık tutarak daha dengeli çekimler elde etmek mümkün oluyor. Yani yavaş senkron flaş, hem ön plandaki süjenizin daha aydınlık görünmesini sağlıyor hem de arka planı daha görünür kılıyor.

Yavaş senkronu etkinleştirmek için herhangi bir ayar yapmanıza gerek yok. Çünkü bu, kameranın otomatik olarak gerçekleştirdiği bir işlem.

11. Artırılmış Gerçeklik uygulamalarını ve oyunlarını deneyin

iPhone 8 ve iPhone 8 Plus’ın kameraları, A11 Bionic yongasının yüksek işlem gücü sayesinde artırılmış gerçeklik (AR) uygulamalarını deneyimlemeye olanak sağlıyor. Aslında diğer telefonlarda da benzer yetenekler var, ancak Apple’ın iOS 11 ile birlikte geliştiricilere sunduğu ARKit adlı artırılmış gerçeklik uygulama geliştirme araçları, iOS cihaz sahiplerine şimdiye kadar pek görmedikleri tarzda ve gerçeklikte bir deneyim yaşama fırsatı sunuyor.

App Store’da artırılmış gerçeklik tabanlı oyun ve uygulamaları görebilirsiniz.

12. Kamera ile yakalama biçimini değiştirin

iOS 11 ile birlikte yeni ve daha verimli bir fotoğraf biçimi, HEIF geliyor. Bu biçim varsayılan olarak da belirlenmiş. Ne var ki, eğer fotoğraflarınızı daha az verimlilik taşıyan, ancak daha geniş bir desteğe sahip olan JPEG formatında saklamak isterseniz, Ayarlar > Kamera > Biçimler yolunu takip edin ve burada bulunan ayarı En Uyumlu olarak belirleyinç

Benzer ayarı video için de yapabilir, Yüksek Verimlilik ayarından En Uyumlu ayarına geçiş yaparak HEVC yerine H.264 biçimini varsayılan olarak belirleyebilirsiniz.

Yüksek Verimlilik ayarı seçili kalsa bile sorun yok. Paylaşım yaparken iOS yüksek verimlilik formatıyla kaydedilmiş fotoğraf veya videoyu en uyumlu biçim olan JPEG ya da H.264’e otomatik olarak çeviriyor.

13. iCloud depolama alanını aile bireyleriyle paylaşın

Her Apple kimliği sahibine 5 GB’lık iCloud depolama alanı ücretsiz olarak veriliyor. Daha fazlasını isteyenler de aylık ödemeler karşılığında Apple’ın sunduğu, 2 TB’ye kadar varan depolama alanı seçeneklerinden bir tanesine sahip olabiliyor.

Eğer Aile Paylaşımı özelliğini kullanıyorsanız, yani Apple kimliğinizi diğer aile bireylerinin kimlikleriyle bağladıysanız, sahip olduğunuz iCloud depolama alanını da onlarla paylaşma imkanına sahipsiniz.

Ayarlar > Apple Kimliği > iCloud > Saklama Alanını Yönet yolunu takip edin. Burada bulunan Aileyle Paylaş seçeneğini takip edin. Merak etmeyin, gizli iCloud dosyalarınız paylaşılmıyor, sadece depolama alanınız paylaşıma açılıyor.

14. Araba kullanırken dikkatinizi dağıtmayın

Araba kullanırken telefon kullanmak çok tehlikeli bir davranış. Ne var ki, çoğu sürücü bu hataya düşüyor, bazen gelen bir telefon ya da mesaj dikkati dağıtıyor. iOS 11 bu dikkat dağıtan durumların önüne geçmek için Araba Kullanırken Rahatsız Etme adı verilen bir özellik getirmişti.

Ayarlar > Rahatsız Etme yolunu takip edin. Bu sayfa içinde bulunan Araba Kullanırken Rahatsız Etme seçeneğini bulun, Etkinleştir’e tıklatın. Burada bulunan ayarlardan uygun olanını seçin.

Denetim Merkezi’ne Araba Kullanırken Rahatsız Etme denetimini ekleyip bu modu elle etkinleştirebileceğiniz gibi, arabadaki Bluetooth sistemine bağlanıldığı anda bunun açılmasını da sağlayabilirsiniz. Öte yandan iPhone’un hareket algılamasına bağlı olarak otomatik olarak etkinleştirmesini sağlayan bir seçenek de mevcut.

15. Dosyalarınızı organize edin

iOS 11 ile birlikte Dosyalar adı verilen yepyeni bir uygulama geldi. Bu uygulama sadece iCloud depolama alanını değil, Dropbox veya Google Drive gibi üçüncü taraf servislere de erişme imkanı sağlıyor. Tabii ki, bu erişim için söz konusu servislerin uygulamalarının iPhone’da kurulu olması gerekiyor.

Aslında çoğu dosya transferini Dosyalar uygulaması yerine ilgili uygulamada bulunan “Paylaş” ikonunu kullanarak yapmaya devam edeceksiniz. Ancak Pages veya benzeri uygulamalardan paylaşım yapmak isterseniz, o hâlde öncelikle Dosyalar’ı kullanmanızı tavsiye ederiz.

16. True Tone’u düğmesini kullanın

iPhone 8 ve iPhone 8 Plus’ın daha önce iPad Pro’lara has olan akıllı bir özelliği bulunuyor. O da True Tone ekran. Bu ekran teknolojisi ekranın renk sıcaklığını ve parlaklığını ortamdaki ışık koşullarına göre otomatik olarak ayarlıyor.

True Tone iPhone 8 ve 8 Plus’ta açık olarak geliyor. Nadiren de olsa, ekrandaki renklerin ortamla uyum sağlamamasını isteyebilirsiniz. Bu durumda Ayarlar > Ekran ve Parlaklık yolunu takip ederek True Tone’u kapatabilirsiniz. Ya da daha kolayı, Denetim Merkezini açıp, 3D Touch yardımıyla parlaklık ayarına hafifçe bastırın. Burada True Tone’u kapatmaya yarayan düğmeyi göreceksiniz.

17. Otomatik Parlaklığı kapatmak için yeni yerini öğrenin

Ekran parlaklığını iPhone’un otomatik ayarına bırakmak yerine kendinizi ayarlamak isterseniz, Otomatik Parlaklık ayarının yeni bir yere taşındığını bilmeniz gerekiyor. Daha önce Ayarlar > Ekran ve Parlaklık altında yer alan bu ayar şimdi Ayarlar > Genel > Erişilebilirlik > Ekran Kolaylıkları bölümü altında bulunuyor.

18. Acil durumlar için hazırlıklı olun

Yeni gelen Acil SOS özelliğini Ayarlar > Acil SOS yolunu izleyerek etkinleştirebilirsiniz. Bu özellik açık olduğunda Touch ID devre dışı bırakılıyor ve acil durum numarası otomatik olarak aranıyor ya da belirlenen kişiler yardım istenmesi için bilgilendiriliyor.

Acil SOS’i kullanmak için güç butonuna art arda beş kez basmak gerekiyor. Bununla birlikte sağdaki güç butonuyla soldaki ses tuşlarından bir tanesine basılı tutarak da acil arama yapabilirsiniz.

19. Ücretsiz kılavuzu edinin

iPhone 8 veya iPhone 8 Plus hakkında daha fazla bilgi almak isteyenler için Apple’ın sunduğu ücretsiz bir kılavuz bulunuyor. Ücretsiz olan bu kılavuzu buradan indirebilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER