Teknoloji

iPhone 8 4K 60fps video kaydı yeteneğiyle gelebilir

iphone 8
iPhone 8 prototipi

Eylül ayına yaklaştıkça iPhone sızıntıları giderek fazlalaşıyor. Şimdiye kadar Apple’dan gelen en büyük sızıntı HomePod’un yanlışlıkla yayınlanan, ancak bir süre sonra geri çekilen bellenimi olmuştu. Bunun sayesinde önemli ipuçları ortaya çıktı. iPhone 8 olarak çıkacağı iddia edilen cihazın neye benzeyeceğine dair önemli ipuçları elde edildi.

iHelp sayesinde bir başka önemli detayı da öğreniyoruz. Buna göre iPhone 8’in ana kamerası saniyede 60 kare hızda, 4K video kaydı yapabilecek. Ortaya çıkarılan bir kod parçasında yer alan [CAMCaptureCapabilities isBack4k60VideoSupported] bölümü arka kameranın 4K 60fps video kayıt yeteneğine sahip olacağı şeklinde yorumlanıyor.

Bu arada aynı kod parçasının bir de içinde “Back” yerine “Front” yazanı bulunuyor. Buna göre de ön kamera da arka kamerayla aynı çözünürlükte ve hızda kayıt yapabilecek.

iOS 9 yayınlanmadan önce de benzer bir kodun varlığı ortaya çıkarılmıştı. Buna göre ön kamera panoramik fotoğraf özelliği, saniyede 240 kare hızında 1080p ağır çekim video ve flaş gibi özellikler kazanacaktı. Ne var ki, bu söylentilerden sadece önde yer alan ve yazılıma bağlı çalışan Retina flaş gerçeğe dönüştü.

Bu nedenle ön kameranın hem 4K hem de saniyede 60 kare hızda çekim yapması ihtimaline şüpheyle yaklaşmakta fayda var. Apple ön kameranın yeteneklerini artırma konusunda acele etmiyor. Arka kameraya yerleştirilmiş özelliklerin ön kameraya çok daha sonra geldiğini görüyoruz.

Apple’ın 4K 60fps video kaydı yapan ilk akıllı telefonu çıkardığını görebiliriz. Zaten Apple’ın macOS için getireceği High Sierra güncellemesiyle birlikte masaüstü tarafında da H.264’ün takipçisi olan HEVC, yani H.265 formatı desteklenmeye başlıyor. Bu format dosya boyutlarını H.264’e göre yüzde 40’a varan oranda düşürmesiyle dikkat çekiyor.

Her ne olursa olsun, 4K 60fps video Apple’ın atacağı iyi bir adım olacaktır. Belki de iPhone’u akıllı telefon fotoğrafçılığının yeniden tepesine taşıyacaktır. Apple’ın iPhone’ları kamera tarafında HTC U11, Google Pixel ve Samsung Galaxy S8 gibi güçlü kameralara sahip cihazlarla yoğun bir rekabet içinde bulunuyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER