Manşetler

iPhone 7 sağlamlık testi çiziklere ve bükülmeye karşı direnci ölçüyor – Video

Her ne kadar daha birkaç saat önce dünya çapında satışa sunulmuş olsa da, Apple’ın 4.7 inç ekranlı iPhone 7’si daha şimdiden ciddi bir sağlamlık testine tutuldu. Görünüşe göre, mat siyah renkli versiyon çizilmelere karşı yeteri kadar dirençli görünüyor, ancak bıçak ile meydana gelebilecek çizilmeler için aynı şeyi söylemek zor. JerryRigEverything adlı bir YouTube kanalı, ilk üretilen ve dağıtıma çıkan iPhone 7 modellerinden bir tanesini edinmeyi başararak bir iPhone 7 sağlamlık testi videosu hazırlamış. YouTube kullanıcısı öncelikle bu cihazı yepyeni kutusundan çıkarıyor, daha sonra da anahtar, bıçak gibi cisimlerle ve biraz da kuvvet uygulayarak buna zarar vermeye çalışıyor.

Genel olarak, iPhone 7’nin günlük hayatta sıklıkla karşımıza çıkabilecek, örneğin cepteki anahtarlık nedeniyle meydana gelebilecek çizikler gibi sorunlara karşı iyi bir performans sergilediği görülüyor. Apple’ın anotlama süreci birçok durumda sağlamlığını gösteriyor. Ancak bir bıçak ucuyla yapılacak çizikler için aynı sağlamlıktan söz etmek mümkün görünmüyor.

Ön tarafa baktığımızda, iPhone 7’nin ekranı metal cisim ile gerçekleştirilen çizik testinde, Mohs sertlik seviyesine göre altıncı seviyeye kadar çıkıyor. Bu sonuç, en son Gorilla Cam barındıran çoğu modern akıllı telefonun elde ettiğiyle paralel görünüyor.

İlginçtir ki, JerryRigEverything arkadaki iSight kamera kapağının safirden yapılmadığını iddia ediyor. Videoda görüldüğü gibi, iPhone’un kamera kapağı sivri bir bıçak ucundan zarar görmüyor, ancak altıncı seviyedeki testte derin oyuklar dikkat çekici olmaya başlıyor. Bu da materyali Mohs sertlik seviyesinde kuvarsın bir seviye, safirin bir varyantının olduğu alüminyum oksitin de üç seviye altına yerleştiriyor.

Apple’ın iPhone 7 ve iPhone 7 Plus’a ait teknik özellikler sayfasında, bu iki cihazın lens kapaklarının safir olduğu dile getiriliyor.

JerryRigEverything’in iPhone 7 sağlamlık testi videosundaki en tartışılır iddialarından bir tanesi de Touch ID ana ekran tuşunun safir yerine cam ile kaplı olması. Bu da altıncı seviye sivri cisimle kolaylıkla çizilebiliyor. Apple, Touch ID’nin ilk kez kullanıldığı iPhone 5s’in çıkışından bu yana, genellikle parmak izi okuyucu sisteminin katmanında safiri kullanmasıyla biliniyor. Ancak safir gibi bir malzeme bu tür bileşen için uygun görünüyor, çünkü iPhone’un ana ekran tuşu sadece arayüz navigasyonunu üstlenmiyor, aynı zamanda erişim korumasını, Apple Pay ile birlikte ödemeleri de işliyor. Parmak izi okuyucusunun yüzeyinin çizilmesi parmak izi okumalarının düzgün şekilde tanınmamasına neden olacaktır, bu da ciddi bir hasar olarak nitelendirilebilir.

Geçen yılın iPhone 6s’i gibi, bu yeni cihaz da 7000 serisi alüminyumdan üretiliyor. Bu da onu normal insanlar için neredeyse bükülemez hâle getiriyor. Gerçekleştirilen bükülme testinde, ekranın kenarının alüminyum gövdeden ayrılması sırasında ortaya çıkan yapışkana dikkat çekiliyor ve bunun su geçirmez madde olduğu iddia ediliyor. Apple, IP67 seviyesinde suya dirençten bahsediyor, ancak yapışkan maddenin gerçekten su geçirmez bir araç mı, yoksa sadece Apple’ın sıvı tabanlı yapışkanı mı olduğu bilinmiyor.

iPhone 7 sağlamlık testi videosuna şüpheyle bakmakta fayda var

Yayınlanan iPhone 7 sağlamlık testi videosu Apple’ın en yeni ve en mükemmel olarak nitelendirdiği akıllı telefonundan sağlamlık anlamında neler beklememiz gerektiği konusunda yeterli bir fikir elde etmemize yardımcı oluyor. Yine de, kanalın tahminlerine ve çıkarımlarına şüpheyle bakmakta fayda olacaktır.

İLGİLİ HABERLER