Manşetler

iPhone 6S tecrübeli kullanıcıları hedefleyen Force Touch özellikleriyle gelecek

iphone 6 plus dokunmatik

iphone-6-plus-inceleme-00014

Apple, Apple Watch’un en önemli ve fark yaratan özelliklerinden bir tanesini gelecek nesil iPhone’a getirmeye hazırlanıyor. 9to5Mac sitesinin haberine göre, iPhone 6S Force Touch ve dokunmaya bağlı geri bildirim özelliklerini barındıracak, böylelikle telefon ekranına basınç uygulandığında ek işlevler gerçekleştirilebilecek.

Force Touch, ileri sarma butonuna daha sıkı basıldığında daha hızlı şekilde ileri gitme gibi yeni akıllı etkileşim yöntemlerini mümkün kılmakla birlikte bazı kafa karışıklıklarını da beraberinde getiriyor. Kullanıcılar Force Touch’ın nerede çalışacağını veya neler yapacağını her zaman bilmezler. Bu nedenle 9to5Mac, Force Touch’ın iPhone’da başlangıçta sadece deneyimli kullanıcılar için düşünüldüğünü söylüyor, yani iPhone’u normal şekilde kullanmak için Force Touch’a ihtiyaç duyulmayacak.

Bunu karşın Apple’ın hem iOS’in bazı kısımlarını hem de kendi uygulamalarını Force Touch için yeniden tasarladığı söyleniyor. 9to5Mac’in söylediğine göre, Apple uygulamalar içinden bazı butonları çıkarabilir ve bunları Force Touch tabanlı menüye gizleyebilir. Örneğin, haberde Force Touch’ı bir kelime üzerinde kullanarak telefonun bu kelimenin anlamını göstermesi sağlanabilir; şu anda bu işlevi gerçekleştirmek için kelimeyi seçmek, daha sonra da parmağı ekranda basılı tutup açılan menüden “tanımla” butonunu seçmek gerekiyor; bu da gördüğünüz gibi biraz uzun bir süreç. Ayrıca Apple’ın bazı durumlar için uzun basmanın kullanımını Force Touch ile değiştirebileceği söyleniyor.

Wall Street Journal daha önce yayınladığı bir haberde Force Touch teknolojisinin iPhone’a eklenmesinden bahsetmişti, görünüşe göre bu teknoloji iPhone 6S’in temel işlevlerinden biri olacak. Temel nitelikte dokunmaya bağlı geri bildirimin eklenmesi de bazı ilginç imkanlardan yararlanmayı sağlayabilir.

9to5Mac’in haberinde bahsedilen bir diğer önemli özellik eklentisi de iOS 8’in “shift” tuşunda yapılacak değişiklik olabilir. Şu anda açık veya kapalı olup olmadığı pek anlaşılmayan tuşun tasarımı iOS’in yeni versiyonunda değişikliğe uğrayabilir, daha anlaşılabilir hâle gelebilir. Apple’ın klavye tasarımını belirli durumlar için yeniden düzenleyebileceği söyleniyor, özellikle iPhone 6 Plus’ın yatay modundaki klavye tasarımında değişiklikler görebiliriz. Ayrıca Apple klavyenin QuickType işlevinin daha kolay kullanılmasını sağlayabilir.

Bunlara ek iOS 9 değişiklikleri arasında grup mesajlarında okundu bilgisinin iletimi desteği ve hangi kişilerin okundu bilgilerinin alınmasının düzenlenmesi yeteneği de bulunuyor. Ayrıca işletim sisteminin Apple Pay’in Kanada’da faaliyete geçmesi için gerekli teknolojiyi de içereceği belirtiliyor. Apple’ın mobil ödeme sistemini sonbaharda ABD dışına taşımak istediği biliniyor.

Apple bu değişiklikleri iki hafta sonra ABD’nin San Francisco şehrinde düzenlenecek WWDC geliştirici etkinliğinde katılımcılarla tatışacak. Ancak Force Touch gibi eklentiler veya Apple Pay’in yayılımı gibi konular hakkında bir açıklama yapılmayacaktır, zira o konular birkaç ay sonra düzenlenecek iPhone 6S tanıtım toplantısına saklanacaktır.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER