Manşetler

iPhone 6S daha yüksek LTE hızları sunacak, pili daha uzun dayanacak

iphone-6-plus-inceleme-00023

Apple Music’in çıkışı dikkatleri biraz bu Apple ürününe yöneltmiş olsa da, herkesin dikkati yavaş yavaş yeniden iPhone 6S’e kayacaktır. Apple’ın önümüzdeki sonbaharda piyasaya çıkması beklenen gelecek nesil iPhone’unun ana devre kartına ait olduğu iddia edilen bir parçanın fotoğrafı yayınlandı.

Yayınlanan fotoğrafla birlikte iPhone 6S’in taşıyacağı LTE modem de ortaya çıkmış oldu. Qualcomm MDM9635M veya bilinen diğer adıyla 9X35 Gobi mobil platformu iPhone 6S’te mobil veri iletişim işlevlerini yerine getirecek. Bu yonga sadece Kategori 6 seviyesinde LTE hızlarına ulaşmayı sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda daha verimli güç tüketim davranışı sergiliyor. Bu da iPhone 6S’in pilinin daha uzun süre iş görmesi anlamına geliyor.

9X35 yeni bir modem sayılmaz, Qualcomm bunun duyurusunu 2013 yılında yapmıştı. Ancak üretim planlamasının bir sonucu olarak bu modem iPhone 6 ve iPhone 6 Plus’ta yer almamıştı. Ne var ki, Samsung Galaxy S5’te bu yonga bulunuyordu ve o akıllı telefonun kullanıcıları deneyimledikleri 4G hızlarının yüksekliğinin altını çizmişti.

iphone-6s-modem-qualcomm-gobi-9x35-020715

Kategori 6 LTE ile birlikte veri indirme hızı teoride 300 Mbps sınırına ulaşıyor. Bu, şu anda yurt dışında çoğu ülkede kullanılmakta olan, ayrıca mevcut iPhone 6 ve 6 Plus’ın desteklediği LTE şebekelerinin sunduğu 150 Mbps’lik maksimum veri indirme hızının iki katına karşılık geliyor. Tabii ki, şebeke hızları, ağ trafiği ve diğer faktörler nedeniyle teorik hıza ulaşmak mümkün olmuyor, ancak 225 Mbps civarlarında bir hıza erişim mümkün olabilir, bu da hâlâ önemli bir gelişim olarak nitelendirilebilir. Bu sırada veri yükleme hızı da 50 Mbps sınırına dayanacak.

Hızın yanı sıra 9X35 modem güç ve cihaz içindeki alan bakımından da tasarrufu beraberinde getiriyor. Mevcut iPhone’larda yer alan 28 nm tabanlı Qualcomm modem yerine 20 nm tabanlı bir yonganın kullanılmasıyla birlikte, daha verimli güç tüketimi ve kullanım sırasında daha az ısı üretimi mümkün olacak.

Ayrıca yonga boyutunun küçülmesi içeride daha fazla alanın kalacağı anlamına da geliyor. iPhone 6S’in mevcut telefona göre daha dar ve kompakt olacağı söyleniyor. Modemin boşalttığı alan daha yüksek kapasiteli bir pille değerlendirilebilir. Bunu Qualcomm 9X35’in güç verimliliği ve iOS 9’un güç tasarrufu odaklı özellikleriyle birlikte değerlendirdiğimizde, iPhone 6S’in şimdiye kadar çıkmış en fazla pil dostu iPhone olabileceği tahmininde bulunabiliriz.

İLGİLİ HABERLER