Teknoloji

iPhone 6’nın ekran çözünürlüğüyle ilgili ilk somut iddiayı gördük

Apple’ın bu yıl içinde daha büyük ekranlı iki iPhone’u tanıtması bekleniyor. Daha ince ve büyük iPhone ile ilgili dedikodular yeni sayılmaz, ancak 9to5Mac ilk kez çıkacak modellerin en az birindeki ekranın taşıyacağı çözünürlük değeri hakkında bilgi veriyor.

iphone-5s-inceleme-00023

Siteye göre iPhone 6’nın ekranı 1704  x 960 gibi bir çözünürlük değerine sahip olacak. Mevcut iPhone 5s ve 5c cihazlarındaki 4 inç ekranlar 1136 x 640 piksel çözünürlüğe sahip durumda. Apple bu çözünürlük artışıyla üst sınıf Android telefonlarında standart hâle gelen 1080p telefonlara cevap vermiş olacak. Ancak LG gibi bazı üreticilerin Full HD eşiğini geçip daha yüksek çözünürlüklü ekranları kullanmaya hazırlandığını hatırlatmak gerekiyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: iPhone 6: Gelecek nesil iPhone ile ilgili bilmeniz gerekenler

Şirketin iOS 8’in kullanıcı arayüzünde radikal değişiklikler yapması beklenmiyor. Bu da iPhone 6’nın ana ekranında daha büyük ve keskin ikonların görüntülenmesine neden olacaktır. Aynı şekilde işletim sistemi genelinde de benzer bir durum söz konusu olabilir. Tıpkı Retina ekranlara geçiş zamanında olduğu gibi, uygulamaları iPhone 6’nın ekran çözünürlüğüyle uyumlu olmayan uygulamalar bu cihazda düzgün görünmeyecektir. Ancak ekranın görüntü oranı 16:9 olarak kalacağı için, iPhone 5/5c/5s uyumlu uygulamalar ekranın üstünde ve altında siyah çubuk olmadan, ekrana yayılmış şekilde görüntülenecektir. Ancak keskinlik bakımından optimize edilmiş uygulamalar daha avantajlı olacaktır.

Apple’ın gelecek nesil akıllı telefonlarının 4.7 inç ve 5.5 inç olmak üzere iki farklı çözünürlükte çıkması bekleniyor. İkinci büyüklükle şirketin Samsung Galaxy Note 3 gibi “phablet”leri hedeflediği açık şekilde görülüyor. Sözü edilen 1704 x 960’lık çözünürlük değeri 4.7 inç ekranda 416 ppi piksel yoğunluğu anlamına gelirken, daha büyük ekranlı telefonda bu değer 356 ppi’ye düşmüş olacaktır. Ancak her iki ekran da bu değerlerle Apple’ın “Retina” nitelendirme sınırını geçmeyi başarıyor; her bir pikselin normal uzaklıktan görülmesi mümkün olmayacaktır.

Her iki iPhone’un aynı zamanda mı duyurulacağı, yoksa Apple’ın bir tanesini daha önce mi tanıtacağı şu an için bilinmiyor. Şirketin iki büyük ekranlı cihaz planladığı dedikoduları doğru, ancak bazıları Apple’ın 4.7 inç iPhone 6’yı ağustosta, son 3 yıldır alışılan eylül ayından önce çıkaracağını iddia ediyor.

Daha büyük ekranlı diğer iPhone ile eylül ayının doldurulması mümkün olabilir. Böylelikle Apple sonbahar ve yıl sonu dönemlerine iki yeni amiral gemisiyle girmiş olacaktır.

Yeni iPhone’larda çalışacak iOS 8 ile ilgili daha fazla detayı gelecek ayın hemen başında, 2 Haziranda düzenlenecek WWDC açılış toplantısında göreceğiz. Ancak yeni iPhone’ların burada tanıtılma ihtimali epey düşük görünüyor.

İlgili >> 9to5Mac

İLGİLİ HABERLER