Teknoloji

iPhone 6 ve 6 Plus’taki NFC kısa vadede Apple Pay dışında bir amaçla kullanılmayacak

iphone-6-vs-iphone-plus-00005

iOS uygulama geliştiricilerinin yakın zamanda iPhone 6 ve iPhone 6 Plus’ta yer alan NFC modülüne erişim şansı olmayacak. Apple mobil ödeme sistemi Apple Pay’in çalışması için bu yeni amiral gemilerine eklediği yakın alan iletişim sistemini başlangıçtaki amacına uygun şekilde kullanmayı sürdürecek gibi görünüyor.

En yeni model iPhone’larda yakın alan iletişim yongasının bulunması Android cihazları için sunulan kolay eşleştirme özellikli aksesuarların, uygulamalarda daha fazla yerelleştirmenin sunulmasının ve diğer uygulamaların önünü açacağı düşünülmüştü. Ne var ki, iPhone ürün pazarlamasından sorumlu yönetici Greg Joswiak bu noktalarda yeşeren beklentileri solduracak şekilde konuştu.

iPhone 6 ve iPhone 6 Plus, bu cihazlarla birlikte yeni tanıtılan iPad Air 2 ve iPad mini 3’ün içinde yer alan NFC yongaları sayesinde bu akıllı telefon ve tabletleri mobil ödeme sistemine çevirmek mümkün oluyor. Bu cihazlar ABD’deki hatırı sayılır miktarda mağazaya yerleştirilen ödeme terminalleri yardımıyla para veya plastik kredi kartlarına ihtiyaç bırakmıyor.

Android’in sahibi Google’ın da Google Wallet adında benzer bir sistemi bulunuyor. Ancak Android cihazlarında yer alan NFC yongaları üçüncü taraf geliştiricilerin erişimine açık, böylelikle NFC özelliğinden mobil ödeme sistemleri dışında da yararlanmak mümkün oluyor. ABD’de düzenlenen Code/Mobile etkinliğinde konuşan Greg Joswiak, Apple’ın NFC’yi bu amaçla kullanmayı belirtmediğini kaydetti.

NFC’yi başka alanlara da açma yönünde gelen bir soruya Apple yöneticisi, geçen 17 veya daha fazla yılda kendileriyle ilgili olarak en fazla sarfedilen kelimenin “odak” olduğunu söyledi, şu anki odaklarının da Apple Pay üzerine yoğunlaştığını vurguladı. Apple Pay için gidilecek uzun bir yolun olduğunu ve öncelikle bu yoldan yürüyeceklerini de ekledi.

Joswiak’ın bu sözleri NFC yongalarına üçüncü taraf geliştirici erişiminin kısa vadede açık olmayacağını gösteriyor. Tabii ki, bu durum Apple’ın NFC ile ilgili iddialarının olmadığı anlamına geliyor. Ne var ki, şu an için NFC ile ilgili olarak çıkışına izin verilecek bütün uygulamalar Apple Pay şemsiyesi altında olacak gibi görünüyor.

Örneğin, son günlerde Apple’ın bina güvenliği ve toplu taşıma kartı uzmanlarıyla görüştüğü söyleniyor. Bu durum gelecekte iOS’in Passbook uygulaması içinde ofis giriş kartları veya toplu ulaşım biletleri veya kartlarının tutulabileceği anlamına geliyor. Bunun yanı sıra sadakat kartlarının da Apple Pay planları arasında yer aldığı iddia ediliyor.

Kontrolü sıkı tutmak Apple’ın yabancı olduğu bir şey değil, üstelik bu durum da şirkete herhangi bir zarar getirmiyor gibi görünüyor. Apple CEO’su Tim Cook bu hafta içinde verdiği bir demeçte Apple Pay’in daha şimdiden ABD’nin en büyük dijital cüzdan servisi olduğunu açıklamıştı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER