Manşetler

iPhone 5 nihayet Türkiye’de resmen satışa sunuldu

Apple’ın bundan yaklaşık üç ay önce duyurusunu yaptığı ve 21 Eylül tarihinde ABD başta olmak üzere yurt dışında piyasaya çıkan iPhone 5 nihayet ülkemizde de resmen satışa sunuldu. Tabii ki, geçen üç aylık zaman zarfında yurt dışından satın alanlar veya paralel ithalat yoluyla Türkiye’ye getirilen ve doğal olarak normale göre daha yüksek fiyattan satışa sunulan iPhone 5’leri tercih edenler oldu. Mobil operatörlerin iPhone 5’i satışa sunması için bekleyenler de bugün itibariyle iPhone 5’i her yerde görme şansına erişecek. Bazı mağazalarda iPhone 5 satışı gece saatlerinde başlıyor. Biz de yurt dışında piyasaya çıktıktan hemen sonra detaylı incelemesini gerçekleştirdiğimiz iPhone 5 ile ilgili bir derleme yapalım istedik.

iphone-5-inceleme-00027

Eylülde gerçekleşen tanıtımdan önce iPhone 5 ile ilgili hemen hemen her şey biliniyordu, bu nedenle tanıtılan cihaz çok da şaşırtıcı olmadı. Ekran büyüdü, köşeden köşeye uzunluğu 4 inç’e çıktı. Ancak ekranın sadece boyu uzadı, enine değişim göstermedi. Bu da iPhone 5’i önden bakıldığında ince ve uzun görünümlü bir cihaz hâline getirdi. Ekranın büyümesiyle birlikte çözünürlüğü de 1136 x 640’a çıktı. Bu durumda yine 326 ppi’lik Retina koşulu korunmuş oldu. Anlayacağınız iPhone 5’in IPS panelinin görüntü kalitesinde değişen çok fazla bir şey yok.

İşlemci tarafında 1.2 GHz’lik çift çekirdekli Apple A6’yı görüyoruz. Üç çekirdekli grafik biriminin yer aldığı iPhone 5’te aynı zamanda 1 GB RAM bulunuyor. Yine 16, 32 ve 64 GB’lık dahili bellek seçenekleri söz konusu. iPhone 5’in 8 megapiksellik arka kamerası yüksek çözünürlükte fotoğraf çekmeye olanak sağlarken, bu kamera yine 1080p HD video kaydına izin veriyor. Tüm bu kamera nitelikleri yüksek çözünürlüklü fotoğraf ve videoların kullanılan depolama alanı miktarını şişireceği anlamına geliyor. Bu nedenle iPhone 5 satın alacakların 32 GB’lık bir modeli tercih etmesi yerinde olur, tabii ki ekonomik şartları elveriyorsa.

iphone-5-inceleme-00021

iPhone 5’in beyaz ve siyah olmak üzere iki farklı renk seçeneği bulunuyor. Apple’ın iOS cihazlarına beyaz renk ayrı bir hava katıyor. Bu nedenle test cihazlarımızdan da gördüğünüz gibi iPad’lerde tercihimiz genellikle beyaz renk üzerine oluyor. iPhone 5 piyasaya çıktıktan hemen sonra gerçekleştirdiğimiz detaylı incelemede de beyaz renkli bir ürünü konuk etmiştik. Ancak iPhone 5’in siyah renkli versiyonunun da ayrı bir havası olduğunu söylemek gerek. O da çok farklı ve havalı duruyor. Anlayacağınız renk konusunda seçim yapmak bir hayli zor.

iPhone 5’in metal arka panelinin ve yan şeridinin çizilmelere karşı pek dayanıklı olmadığı söyleniyor. Bu durumda beyaz rengi tercih etmek çizikleri daha az göstermesi bakımından tercih edilebilir. Biz iPhone 5’i test ettiğimizde kısa süre içinde arkadaki Apple logosunun üzerinin çiziklerle dolmaya başladığını görmüştük. Geri kalan diğer bölgelerdeki çizik durumu için uzun süreli kullanımdan sonra bakmak gerekiyor.

iphone-5-inceleme-00005

Avea, Turkcell ve Vodafone Türkiye iPhone 5’i müşterilerine bugünden itibaren satmaya başlıyor. Hem sözleşmeli hem de sözleşmesiz şekilde iPhone 5 sahibi olmak mümkün. Sözleşmesiz, peşin fiyatlar geçen yıl iPhone 4S’in piyasaya girişiyle hemen hemen aynı seviyede. 16 GB’lık model için Turkcell 2149 TL, Avea ve Vodafone ise 2139 TL fiyat veriyor. Turkcell 32 GB ve 64 GB’lık modeller için de 2479 TL ve 2829 TL’lik fiyatlar belirledi. Bunun yanı sıra Turkcell, Avea ve Vodafone iPhone 5 için sözleşmeli tekliflerini de açıkladı. Bunlara baktığımızda farklı koşullarda, sadece internet paketinin yanı sıra konuşma, SMS ve internet paketlerini bir arada bulunduran tekliflerin sunulduğunu görüyoruz. Sözleşme süreleri genellikle 24 ay olarak belirlenmiş, ancak Avea’da 36 ay süreli çeşitli teklifler de bulunuyor.

iPhone 5’i satın aldınız ve daha önce sahip olduğunuz iPhone’daki verileri ve uygulamaları yeni cihazınıza olduğu gibi taşımak istiyorsunuz. Bu işlemi iTunes üzerinden sorunsuz bir şekilde gerçekleştirmek için kardeş sitemiz iPhone Türkiye’de yer alan bu yazıya göz atmanızı tavsiye ederiz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER