Manşetler

iPhone 5 piyasaya çıktıktan kısa bir süre sonra jailbreak edildi

iPhone 5 geçen cuma piyasaya çıktı, insanlar yine mağazalar önünde kuyruklar oluşturdu, çeşitli düşme testleri gerçekleştirildi, cihaz parçalara ayrıldı. Bunlara iPhone 5’in jailbreak edildiğini de ekleyebiliriz. Grant Paul (@chpwn) adlı bir bilgisayar korsanı iPhone 5’i, ABD’de piyasaya çıkışının üzerinden 24 saat geçmeden jailbreak ettiğini açıkladı. Paul, ana ekranında Cydia’nın bulunduğu iPhone 5 ana ekranının fotoğrafını da Twitter üzerinden yayınladı ve bu şekilde jailbreak işini becerdiğini kanıtlamış oldu.

Jailbreak meraklıları hemen heyecanlanmasın, çünkü henüz şartlar bu girişimin herkese yayılması için yeterli değil. Görünüşe göre Paul de yayınladığı görüntülerle “iPhone 5’i jailbreak eden ilk kişi” olma unvanın ele geçirmek istedi. Şurası gerçek ki, Paul yayınladığı bu görüntüyle cihazının jailbreak edilmesini sevmeyen Apple’dakilerin canını bir hayli sıkmış olabilir. 

Bu arada bazı kişiler Grant Paul’ün iPhone 5’i gerçekten jailbreak etmesine şüpheyle yaklaşınca korsan iPhone 5’te yüklü olan Cydia’nın daha fazla görüntüsünü paylaştı. Her ne kadar fazla ayrıntı verilmemiş olsa da, gerçekleştirilen bu jailbreak işleminin “tethered” tarzda olduğunu düşünüyoruz. Yani cihazın kapandığı her seferin ardından bilgisayara bağlayıp yeniden şarj etmek gerekiyor. Biraz zaman geçince bilgisayar bağlantı zorunluluğunu ortadan kaldıran “untethered” jailbreak çözümleri de yayınlanıyor ve kullanıcılar genelde bu jailbreak çözümlerine ilgi gösteriyor.

iPhone 5 için “untethered” jailbreak çözümü ne zaman yayınlanır, burası henüz belli değil. Ancak Paul’ün girişiminin jailbreak tutkunu birçok kişiyi fazlasıyla heyecanlandırdığını tahmin ediyoruz.

İlgili >> Twitter (@chpwn)

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER