Manşetler

iPhone 4 duyuruldu: Yüksek çözünürlüklü ekran, 5 megapiksel kamera, 720p video kaydı, ön yüz kamerası

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Yaklaşık iki ay önce ortalıkta dolaşmaya başlayan Apple iPhone 4 sonunda resmiyete kavuştu. iPhone 4 daha önce ortaya çıkan görüntülerde olduğu gibi karşımıza çıktı. Telefonun etrafını saran paslanmaz çelik bir anten sistemi görevini görürken telefonun ana yapısını oluşturuyor.

Apple’ın bu telefona iPhone 4G dememe sebebi, aynen önceki sürümlerde olduğu gibi GSM ve 3G ile çalışıyor olması. Ön yüzünde beklendiği gibi bir kameraya sahip olan iPhone 4’ün arkasında yer alan kamera LED flaşlı. Ekranı ise daha yüksek çözünürlüklü. Piksel sayısı iki her eksende iki katına çıkarılarak çözünürlük 960 x 640’a yükseltilmiş. Böylelikle piksel alanında 4 katlık bir artış sağlanmış. Apple bu ekrana “Retina Display” adını vermiş. 1 inç’e 326 pikselin düştüğü bu ekran Apple’ın iddiasına göre insan gözünün ayırt etme seviyesinin üstünde çalışıyor. iPad’de olduğu gibi bu ekran da IPS ekran, 800:1 kontrast oranına ve 3.5 inç’lik boyuta sahip.

iPhone 4, iPad’de bulunan A4 işlemciyle çalışıyor. Yeni işlemciye ve yüzde 25 daha ince kasaya rağmen Apple bataryayı biraz daha büyük üretmiş. iPhone 4’ün bataryası 7 saatlik 3G görüşmesine, 6 saatlik 3G internet kullanımına, 10 saatlik WiFi kullanımına, 10 saatlik video izleme ve 40 saat müzik dinleme yeterliliine sahip. WiFi demişken, iPhone 4’ün 802.11n desteklediğini de belirtmeden geçmeyelim.

iPhone 4’ün kamerası 5 megapiksel çözünürlüğe kadar fotoğraf çekerken 5x dijital yakınlaştırma ve “arka aydınlatmalı sensöre” sahip. Ayrıca 30 fps’de 720p kalitesinde HD video kaydı da artık mümkün.

Yazılım tarafına bakacak olursak, iOS 4’ün bir parçası olarak ana ekrandaki tüm yazı ve ikonlar otomatik olarak yüksek çözünürlükte görüntülenecek. Yazılım geliştiriciler biraz daha ek çalışmayla tüm uygulamalarını iPhone 4’ün daha yüksek çözünürlüklü ekranına uygun hâle getirebilecekler. Bu arada uygulama geliştiricileri altı eksende hareket kontrolü sunan yeni jiroskop özelliğine de erişebilecekler. Jiroskop, ivmeölçer, pusula ve yeni “Core Motion” API’si ile hareket kontrolü daha da arttırılacak.

Yeni iPhone 4’te iPad’de olduğu gibi microSIM kartlar kullanılabilecek.

720p 30 fps video kaydı yapabilen iPhone 4 üzerinde bu videoları düzenlemek de mümkün olacak. Apple tarafından geliştirilmiş yeni iMovie uygulaması App Store üzerinden 4.99$’a satışa sunulacak. Bu arada Google ve Yahoo’nun yanında iPhone 4 kullanıcıları Bing üzerinden de arama yapabilecekler.

iPhone 4 ile gelen önemli bir yenilik de FaceTime adı verilen video görüşme işlevi. iPhone’daki en büyük eksiklik olarak görülen bu işlev eklenen yüz kamerasıyla birlikte artık bir eksik olmaktan çıktı. Ancak 2010 yılı için FaceTime adı verilen bu görüntülü görüşme işlevi sadece WiFi üzerinden kullanılabilecek.

iPhone 4’ün ne zaman satışa çıkacağına gelince. Öncelikle Türkiye iPhone 4 ile Eylül 2010’da tanışacak. ABD’de ise ön siparişler 15 Haziran’da alınmaya başlanacak. iPhone 4 24 Haziran günü ABD, Fransa, İngiltere, Japonya ve Almanya’da satışa çıkacak. Bu ülkeleri Temmuz 2010’da Avustralya, Avusturya, Güney Kore, İtalya, Norveç, Yeni Zelanda gibi ülkeler izleyecek. Eylül 2010’da ise 88 ülkede iPhone 4 satışa çıkmış olacak.

iPhone 4 için ABD’de belirlenen fiyatlara bakacak olursak, 16 GB’lık model için 199$, 32 GB’lık model için de 299$’lık ön ücret öngörülüyor. Buna operatörlerle yapılacak sözleşmeyle eklenecek aylık bedelleri de eklemeyi unutmayın.

WWDC 2010’un canlı anlatımına buradan ulaşabilirsiniz.

Galeri: Apple iPhone 4
[nggallery id=322]

İlgili – Apple

Resim – GDGT

İLGİLİ HABERLER