Manşetler

iPhone 16 Pro ile ekran altı Face ID sistemi bekleniyor

iphone 16 pro iphone 14 pro ön inceleme
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple en sonunda ekran altı Face ID sistemini iPhone 16 Pro ile birlikte getirebilir. Güney Koreli yayın organı The Elec‘in bir haberine göre, Face ID için kullanılan teknoloji doğrudan ekranın altında yer alacak ve ekranın geri kalanıyla karışacak. Yalnızca kullanılacağı zaman ekranın üst kısmındaki bir delikte ön kamera ve diğer sistemler görünecek.

Ekran altı teknolojisiyle ilgili söylentiler ilk olarak geçen yıl ortaya çıkmış olsa da, bu teknoloji iPhone 14 Pro‘da görülmedi. iPhone 15‘in de bununla birlikte gelmesi beklenmiyor. Elec’in haberi geçen yıl, iPhone 16 Pro’nun ekran altı Face ID ile gelmesini beklediğini tweetleyen tedarik zinciri analisti Ross Young’ın tahminlerini takip ediyor.

Ekran altı kamera teknolojisini daha önce ZTE Axon 40, Samsung Galaxy Z Fold 3 ve Z Fold 4 gibi modellerde görmüştük. Ekran altı kamera sayesinde görsel deneyim iyileşse de, bu sistemlerde kullanılan kameraların kalitesi standardın altında kalıyor. Örneğin Samsung, her ne kadar bazı iyileştirmeler yapmış olsa da, Z Fold 4’ün katlanabilir ekranının altında yer alan kamerada 4 megapiksel çözünürlüklü fotoğraflar çekme imkanı sunuyor.

Face ID, geleneksel bir özçekim kamerasından farklıdır. Kullanıcının yüzünü haritalandırmak ve analiz etmek için TrueDepth kızılötesi kamerasını kullanır. Bu da sistemi ekranın altına yerleştirmeyi teknolojik açıdan daha da zorlaştırır. Apple, telefonun ekran kilidini açmaya çalışırken kullanıcının yüzünü tanımakta zorlandığı Face ID özellikli bir iPhone’a hiçbir zaman piyasaya sürmez.

The Elec’in haberine göre Apple, bu teknolojiyi yalnızca Face ID IR kamerayı değil normal selfie kamerasını da kapsayacak şekilde genişletmeyi planlıyor. Bu, çentiği tamamen ortadan kaldırabilir, çünkü Apple artık hem Face ID bileşenlerini hem de kamera deliğini barındırmak için ekranda bir kesmeye ihtiyaç duymayacaktır. Apple’ın bu teknolojiyi ne zaman hazır hâle getireceği belli değil. Ancak Young bunu en azından 2026’da çıkacak iPhone 18 Pro’ya kadar beklemiyor.

iPhone 16 Pro öncesinde iPhone 15 ile Dynamic Island daha fazla telefona gelecek

Şu an için iPhone 16 serisindeki telefonlar da en azından selfie kamerası için bir tür çentik veya delik barındıracak gibi görünüyor. Çentik kalktığında ise, şu anda iPhone 14 Pro ve Pro Max modellerinde yer alan Dynamic Island işlevinin geleceği de şüpheli olacaktır. Bu birim, ekranın üst kısmında yer alan hap biçiminde deliği kullanıcı deneyimine dahil ederek daha az göz tırmalar hâle getiriyor. Apple’ın bu sistemi 2023’te çıkacak tüm iPhone 15 modellerine getirmesi bekleniyor. Öte yandan iPhone 15 Pro’nun titreşimli geri bildirime sahip ses ve güç düğmeleri ile USB-C portu gibi bazı yenilikleri de içermesi bekleniyor.

İLGİLİ HABERLER