Teknoloji

Apple 2023 model iPhone’larda da Qualcomm’un 5G modemlerini kullanacak

apple iphone 15 pro

Apple bir süredir iPhone’larda kullanılması için kendi modem çiplerini geliştiriyor. Şirketin bu çiplere ilk olarak 2023’te piyasaya çıkacak iPhone 15 serisinde yer vereceği söyleniyordu. Ancak Qualcomm’dan gelen bir açıklama, Apple’ın 2023 model iPhone’larında da üçüncü taraf modemleri kullanacağını gösteriyor.

Bloomberg’in haberine göre, Qualcomm yatırımcılarına Apple’ın ana modem tedarikçisi olmayı sürdüreceği bilgisini verdi. Daha önce çıkan haberlerde, Qualcomm’un 2023’te piyasaya sürülecek iPhone’ların yüzde 20’lik kısmı için modem tedarik edeceği belirtilmişti. Ancak Qualcomm’un açıklaması, Apple’ın 2023’te öncelikle kendi üretimi olan modem çiplerini tercih edeceği iddiasını boşa çıkarıyor.

Apple 2019’da Intel’in akıllı telefonlar için modem geliştiren birimini 1 milyar dolar karşılığında satın almıştı. Bu satın almayla birlikte Cupertino merkezli şirket 17 binden fazla patentin bulunduğu bir portföyün sahibi olmuş ve 2200’den fazla Intel çalışanını da transfer etmişti. Aynı yıl içinde Apple ve Qualcomm’un patent telif ücretleri nedeniyle mahkemeye taşınan kavgası da uzlaşmayla sonuçlanmış ve taraflar 2025’te sona erecek bir anlaşmaya imza atmıştı.

Apple için üçüncü taraf tedarikçilere olan bağımlılığını azaltmak büyük önem taşıyor. Şirket bu çerçevede Mac’lerde Intel’in işlemcileri yerine kendi tasarımı olan işlemcileri kullanmaya başlamıştı. Ancak Intel’in telefonlar için hazırladığı 5G modemler, şu an için Qualcomm’un modemleriyle aynı performansı sunamıyor. Bloomberg’in haberine göre, Apple’ın prototip modem çiplerinde de aşırı ısınma sorunu görülüyor.

Beklenen değişim iPhone 15 serisiyle olmayacak

Qualcomm’un Apple’ın iPhone 14 ve iPhone 14 Pro’larda kullandığı uydu iletişimi modülünün tedarikçisi olduğunu belirtmekte de fayda var. Ancak bu sistemdeki bazı radyo frekansı bileşenleri de Apple tarafından tasarlandı.

Apple’dan konu hakkında bir açıklama gelmiş değil. Ancak şimdilik iPhone 15 serisinin üyeleri Qualcomm’un 5G modemlerini taşıyacak gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER