Teknoloji

iPhone 15 Pro Max’in kolay onarımı engellenen parçalarla karşı karşıya

Apple’ın son ürünlerinden olan iPhone 15 Pro Max‘in tasarımı, kullanıcılar tarafından kolay onarımı mümkün kılma niyetinde görünse de, iFixit tarafından yapılan bir söküm işlemine göre göre, bu model de öncekiler gibi parçaların uyumlu olma zorunluluğunu sürdürüyor.

iFixit’in incelediği iPhone 15 serisi, ekranın veya arka camın çıkarılmasıyla erişilebilen, iPhone 14’teki gibi yeniden tasarlanmış bir orta çerçeveye sahip. Ancak iFixit, iPhone 15 Pro ve 15 Pro Max’ın iç mekaniklerinin, temel iPhone 15 ve 15 Plus ile iPhone 14 serisinde olduğu gibi arka camın yerine, ekranın arkasında olduğunu belirtiyor.

iFixit’e göre, bu alternatif düzen, pil değişimleri gibi kritik onarımları, “14’den biraz daha riskli hale getiriyor”. Ekranı açmak için ısı uygulama ihtiyacının olduğu göz önüne alınırsa, cihaza bağlı ekranı bağlayan bir kabloyu yırtma olasılığı da artar.

Snapdragon X70 modem farkı ve parça sorunu

Snapdragon X70 5G modemi olan iPhone 15 Pro, yapay zekâ yardımıyla “eşsiz veri hızları, kapsama alanı ve düşük gecikme süresi” sağlar. SpeedSmart’ın yaptığı bir hız testi, iPhone 15 Pro’nun 5G modeminin, iPhone 14 Pro’ya kıyasla 5G indirme hızlarını yüzde 24 kadar arttırdığını zaten göstermişti. Öte yandan, iFixit’in söküm işlemi daha büyük bir 4,422mAh batarya ortaya çıkardı.

Buna rağmen, Apple’ın parçaları eşleştirme gereksinimi nedeniyle, DIY (kendin onar) sevdalılarının ve bağımsız tamir atölyelerinin parçaları değiştirebildikleri yeni parçaları yalnızca Apple’dan direkt olarak satın almalıdır. Aksi halde işlevselliği kaybederler.

iFixit, iPhone 15 Pro Max’dan çıkarılan bir lidar sensörünü başka bir cihaza aktardığında, “kamera uygulamasının başlangıçta yüklendiğini ve sonra çöktüğünü” belirterek, durumun “tekrar tekrar bu davranışı üretebileceğini” bildirdi. Aynı şey, iPhone 15 Pro’nun diğer bazı bileşenleri için de geçerli.

“Ne yazık ki, yazılım, muhteşem bir şekilde tasarlanmış bir telefonun çapasıdır.” diyor iFixit. “Ancak parçaları değiştirme yeteneği olmadan, tamir edilebilirlik dramatik şekilde acı çekiyor.”

Geçen hafta, şirket Apple’ın parça eşleştirme gereksinimleri nedeniyle iPhone 14’ün tamir edilebilirlik puanını on üzerinden yediden dörde düşürdü. Firma, “tahmini servis el kitapçığı mevcudiyeti ve tamir parçaları satma” özelliği için bazı puanlar verdiğini belirterek, iPhone 15 Pro Max’e da “geçici” bir on üzerinden dört puan verdi. Apple, Self Servis Tamir programını geçtiğimiz haziran ayında iPhone 14’ü de içerecek şekilde genişletmişti ve iPhone 15 serisini de gelecekte dahil etmeyi planladığı bekleniyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER