Apple, akıllı telefon endüstrisindeki hâkimiyetini sürdürmek için sürekli yenilikler sunan ve bunları zamanında piyasaya sürme konusunda başarılı bir geçmişi olan bir teknoloji devi. Ancak, Bank of America (BoA) Global Research analisti Wamsi Mohan, bu yılın iPhone serisinin, önceki yıl olduğu gibi, eylülde satışa çıkmayabileceğini belirtiyor. 2020’de iPhone 12‘nin eylül ayında tanıtılmamasını ve piyasaya sunulmamasını doğru bir şekilde tahmin eden Mohan, bu kez iPhone 15 modelinin de benzer bir gecikme yaşayabileceğini öne sürüyor.
iPhone 15’in çıkış tarihi gecikebilir mi?
2020 Mart’ında, yani iPhone 12’nin eylülde beklenen resmi lansmanından altı ay önce Mohan, yeni modellerin ekim sonuna kadar satışa çıkmayacağını belirtmişti. Bank of America analistlerinin hazırladığı bir rapor, COVID-19 pandemisinin tedarik zinciri üzerindeki etkisine bir örnek olarak 5G özellikli amiral gemisi iPhone serisinin bir ay ertelenebileceğini tahmin etmişti. Tahminler, bazı modeller için gecikmenin daha da uzun süreceği şekilde doğrulandı. Temel model olan iPhone 12 ve iPhone 12 Pro, 23 Ekim’de yurt dışında satışa çıkarken, mini ve Pro Max modelleri 13 Kasım da yurt dışında satışa sunulmuştu. Türkiye’deki piyasaya çıkış tarihleri de buna göre şekillenmişti.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Apple’ın katlanabilir iPhone Ultra modeli için yeni tarih iddiası

Apple, iPhone’da 27 milyar parametre için PrismML ile görüştü

Apple’ın yeni AirPods planları ortaya çıktı, beklenen tarih değişti

Apple, iOS 27 beta 3 ile iPhone’a katmanlı duvar kağıdı animasyonu ekledi

Apple, daralan PC pazarında büyüyen tek büyük üretici oldu
Mohan, Apple’ın tedarik zinciri içindeki şirketlerle yapılan kontrollerin, iPhone 15’in de çıkışının “birkaç hafta” ertelenebileceğini gösterdiğini belirtiyor. Eğer bu doğruysa, gelecek aylarda diğer tedarik zinciri kaynaklarının bu bilgiyi doğrulamasını bekleyebiliriz.
Bu tür gecikmeler, Apple’ın finansal açıdan önemli sonuçlar doğurabilir. Geleneksel olarak eylül sonunda gerçekleşen lansmanlar, ilk satışların Apple’ın mali yılının dördüncü çeyreğine girmesini sağlar. Ekim veya kasıma ertelenmesi durumunda bu satışlar, takip eden mali yıla kaydırılacaktır.


