Teknoloji

iFixit iPhone 14’ün tamir edilebilirlik puanını düşürüyor

iphone 14 ifixit

iFixit, iPhone 14’ün tamir edilebilirlik skorunu 7’den 4’e düşürdü. Bu değişiklik, cihazın tamirini karmaşıklaştıran parça eşleştirme gereksinimleri nedeniyle yapıldı.

iPhone 14 için parça eşleştirme gereksinimleri tamiri zorlaştırıyor

iFixit, ilk değerlendirmesinde cihazın tamir dostu tasarımına odaklanmıştı. Apple, bu modelde, ısıtma matı, vakumlu tutacak ve açma çubuğu gibi temel tamir araçlarıyla kolayca çıkarılabilen bir arka cam panel eklemişti. Ancak iFixit, iPhone’ların genelinde programlanmış olan önemli tamir engellerini göz ardı ettiğini kabul ediyor.

Tamir atölyeleri ve kendin yap meraklıları, bir parçayı cihaza eşleştirmek için Apple’ın Sistem Konfigürasyon aracını kullanmak zorunda. Eğer yedek parça olarak Apple dışı bir ürün veya başka bir iPhone’dan alınmış bir parça kullanılırsa, cihaz sahte parçalar içerdiği konusunda uyarılar veriyor.

iFixit CEO’su Kyle Wiens, “Modern iPhone’ların çoğu büyük tamirler için Apple onayı gerektiriyor,” diyor ve ekliyor: “Onların sistemleri üzerinden parçaları satın almalı ve bir sohbet sistemi aracılığıyla tamiri onaylatmalısınız. Aksi takdirde, sınırlı veya eksik işlevsellikle karşılaşabilirsiniz.”

iPhone 15, önceki modeli gibi tamir dostu bir arka panele sahip olmasına rağmen, muhtemelen iPhone serisinin diğer cihazları gibi aynı parça eşleştirme gereksinimlerini taşıyor. Apple, kullanıcıların sorun yaşamadan yedek veya kullanılmış parçaları takmalarına izin verene kadar, iPhone’ların tamir edilebilirlik puanı düşük kalmaya devam edecek.

İLGİLİ HABERLER