Teknoloji

iPhone 14 Pro’nun üretim ve stok sorunu büyüyebilir

iphone 14 pro inceleme

Apple’ın iPhone 14 Pro ve Pro Max’in tedariğinde sıkıntı yaşadığı biliniyor. Cupertino merkezli şirketin bir numaralı üretim ortağı Foxconn’un Çin’deki en büyük fabrikasında yaşanan protestolar, bu sorunu biraz daha derinleştirecek gibi görünüyor. Buna ek olarak, Şanghay’daki protestoların da MacBook üretimini etkileyebileceği belirtiliyor.

Cupertino merkezli şirket, kasım ayının başlarında iPhone 14 Pro üretiminin Çin’deki COVID-19 kısıtlamalarından kötü etkilendiğini açıklamıştı. Apple, Çin’in Zhengzhou şehrindeki fabrikanın o dönem de sınırlı kapasiteyle üretim yaptığının altını çizmişti.

O günden bu yana işler Apple adına daha da kötüye gitti. Fabrikada salgının yayılmasından şikayet eden çalışanlar gıda ve ilaç tedariğinin yeterli seviyede olmamasından şikayet ederek protestoya başlamıştı. Bu süreçte çok sayıda çalışan fabrikadan kaçmış ve evine dönmüştü.

Foxconn’un çalışanları fabrikada tutmak için prim teklif etmeye başladığı ve bunun işe yaramamasının ardından prim teklifini 10 katına çıkardığı söylenmişti. Bu süreçte fabrikada vakaların artmasının ardından daha da katı karantina önlemleri uygulamaya koyulmuştu.

İşe yeni alınan personel ise kendilerine vadedilen primlerin ödenmemesinin ardından kazan kaldırmış ve protestolara şiddet karışmıştı. Primlerle ilgili durumun teknik bir durumdan kaynaklandığını açıklayan Foxconn, durumu düzeltme sözü vermişti.

Foxconn’un ayrılmak isteyen yeni çalışanlara çıkış ödemesi teklif ettiği ve 20 binden fazla çalışanın da bunu kabul ettiği de kısa süre önce gündeme gelmişti.

iPhone 14 Pro üretiminde işler ne zaman normale dönecek?

Foxconn’un kasım ayındaki iPhone üretiminin planlanandan üçte biri daha az olacağı söyleniyor. Yeni bir haberde ise Apple’ın Pro modellerinin aylık üretimindeki eksiğin 6 milyon cihazı bulacağı belirtiliyor.

Foxconn’un iPhone 14 Pro üretiminde işleri nasıl yeniden rayına oturtacağı merak ediliyor. Şirket bunun için 2023’ün kasım ayını işaret etse de, mevcut işaretler sürecin daha kötüye gidebileceğini gösteriyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER