Manşetler

iPhone 14 Pro’daki tedarik sıkıntıları Apple’ın bilançosunu etkiledi

iphone 14 pro inceleme

Apple perşembe günü 2023 mali yılı birinci çeyrek bilançosunu açıkladı. Yıl sonu tatil dönemine gelen bu çeyrekte şirket, iPhone 14 Pro’nun tedariğinde yaşanan sıkıntıların da etkisiyle, yıldan yıla yüzde 5 düşüşle 117,2 milyar dolar gelir elde etti ve hisse başına kazanç 1,88 dolar oldu. Bu, pandemiden bu yana Apple için yıldan yıla düşüşü temsil ediyor.

Geride kalan çeyreğin rakamlarıyla ilgili olarak en çok iPhone satışlarının seyri merak ediliyordu. Kasım ayı başlarında Apple, amiral gemisi iPhone 14 Pro ve Pro Max için daha uzun bekleme süreleri konusunda uyarıda bulunmuştu. Her iki telefonu da yıl sonu alışveriş sezonunun zirvesinde bulmak kolay olmadı, ancak o zamandan bu yana stoklar daha sağlıklı bir hâl aldı.

Ancak tedarik tarafındaki sorunlar, tüketicilerin belirsiz bir ekonomik görünümün ortasında harcamalar konusunda daha dikkatli olmasıyla birleştiğinde, iPhone gelirinde yüzde 8’lik bir düşüş meydana geldi. Apple CEO’su Tim Cook, kazanç raporuyla ilgili basın açıklamasında, “Hepimiz zorlu bir ortamda yol almaya devam ederken, şimdiye kadarki en iyi ürün ve hizmet yelpazemize sahip olmaktan gurur duyuyoruz ve her zaman olduğu gibi uzun vadeye odaklanmaya devam ediyoruz ve yaptığımız her şeyde değerlerimizle yol gösteriyoruz.” dedi.

iPhone 14 Pro ve Pro Max’te yaşanan gecikmeler, iPhone’ların montajını gerçekleştiren Çin merkezli fabrika Foxconn’u etkileyen katı kısıtlamalarla ilgiliydi. İşçiler, takip eden haftalarda protestolar sırasında polisle çatıştı; çalışanlar geciken ödemelere ve covid kontrol önlemlerinden kaynaklı kötüleşen çalışma koşullarına tepi göstermişti.

Ayrıca Apple, Mac satışlarının bir önceki yılın aynı çeyreğine göre önemli ölçüde düşeceği tahmininde bulunmuştu. Tahminle örtüşecek şekilde, yüzde 29 oranında düşüş görüldü. Şirket, Ekim 2021’de dizüstü bilgisayar sektöründe övgü dolu eleştiriler alan ve heyecan yaratan, tamamen yeniden tasarlanmış MacBook Pro’ları piyasaya sürmüştü. Bu, Mac’in tipik satış performansının çok ötesinde heyecan yarattı ve satışları teşvik etti. Karşılaştıracak olursak, 2022 yıl sonu ürün yelpazesi çoktan ortaya çıkmıştı; 2022’de duyurulan M2 MacBook Air ve Mac Studio ise zaten birkaç aydır piyasadaydı.

Bununla birlikte, Apple’ın 2023 1. çeyrek mali çeyreği yeni iPad modellerinin tanıtımını da gördü. Yenilenen giriş seviyesi iPad, artık iPad Pro ve iPad Air ile aynı doğrultuda bir tasarıma sahip. Ayrıca Pro tabletler de M2 çipiyle bir güncelleme gördü, Apple Pencil için de yeni bir “üzerinde bekletme” özelliği ekledi. iPad gelirlerinin yüzde 30 oranında artması, yeni modellerin iyi karşılandığının işareti sayılabilir. Öte yandan, içinde Apple Watch ve AirPods’u barındıran giyilebilir cihazlar segmentinde yüzde 8 düşüş görüldü.

Apple 2 milyardan fazla aktif cihaza ulaştı

Cook, “Aralık çeyreğinde önemli bir dönüm noktasına ulaştık ve büyüyen kurulu tabanımızın bir parçası olarak şu anda 2 milyardan fazla aktif cihaza sahip olduğumuzu bildirmekten heyecan duyuyoruz.” dedi. Apple’ın çok önem verdiği hizmetler bölümünün geliri de yüzde 6 arttı. Yazılım tarafında ise Apple, geçtiğimiz kasım ayında iPhone 14 serisi için uydu üzerinden Acil SOS özelliğini yurt dışında kullanıma sunmuştu. macOS Ventura ise, Devamlılık Kamerası gibi bazı yararlı özelliklerle birlikte ekim ayı sonlarında dağıtıma çıktı.

Apple’ın önümüzdeki ilkbaharda bir sanal gerçeklik gözlüğü tanıtması bekleniyor. Reality Pro olarak adlandırılacağı söylenen cihaz, Apple’ın bu noktaya kadar Meta’nın hakim olduğu pazarda ve kendisi açısından yeni bir ürün kategorisinde çıkaracağı ilk cihaz olacak. Yıllarca süren geliştirme ve sık sık söylentilerden sonra gözlükle ilgili yazılan ve çizilen çok şey var. Daha ilerisinde ise, iPhone 15 serisinin USB-C’ye geçmesi bekleniyor. Ayrıca Apple nihayet çeşitli ülkelerin düzenleyici kuruluşlarının baskılarına boyun eğebilir ve bu sonbaharda iOS 17’den başlayarak iOS’ta üçüncü taraf uygulama mağazalarına izin verebilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER