Teknoloji

iPhone 13 üretimi için dikkat çekici öngörü

apple iphone 13

Apple CEO’su Tim Cook, bir süre önce bileşen tedariğindeki sıkıntıların şirket üzerindeki etkisinin tahmin edilenden fazla olduğunu belirtmişti. Bu sıkıntılar iPad ve Mac’in yanı sıra iPhone 13 üretimini de etkiliyor. Yeni bir rapora göre, en yeni iPhone’larda şubat ayına kadar üretimin talebi karşılayacak seviyeye gelmesi beklenmiyor.

Pandemi, otomotiv sektöründe artan çip ihtiyacı ve yeni çip üretim fabrikalarını aktif hâle getirmek için uzun sürelere ihtiyaç duyulması gibi faktörlerin bri araya gelmesiyle birlikte küresel ölçekte bir çip krizi yaşanmaya başlamıştı.

Apple bu krize karşı kendisini uzun süre çok daha iyi şekilde korumayı başarmıştı. Kendi çiplerini tasarlayan şirket, aynı zamanda üretim hatlarının tamamen kendisine tahsis edilmesini sağlayacak bir maddi güce sahip. Ancak çip kıtlığı, ekran sürücüsü gibi küçük ancak hayati bileşenlere kadar da uzandığı için Apple da durumdan etkileniyor.

Apple ilk olarak geçtiğimiz nisan ayında bu sıkıntıların iPad ve Mac üretimini etkileyebileceği uyarısında bulunmuştu. Şirket daha sonra iPhone’un da bu sıkıntılardan etkilenebileceğini belirtmişti. Apple’ın son finans raporunun değerlendirildiği toplantıda konuşan CEO Tim Cook, tedarik problemlerinin şirkete 6 milyar dolar kaybettirdiğini açıklamıştı. İçinde bulunduğumuz çeyrekte işlerin nasıl bir seyir izleyeyeceği de belirsizliğini koruyor.

Digitimes’ın haberine göre, iPhone 13 üretimindeki sıkıntılar içinde bulunduğumuz çeyrekte ve 2021’in başlarında da devam edecek. Ancak daha sonrası için tünelin ucunda ışık görünüyor. Şubat ayı itibarıyla en yeni iPhone’ların üretiminin talebi karşılayacak seviyeye gelmesi bekleniyor. Hâlihazırda küresel akıllı telefon pazarında Xiaomi’yi geçerek ikinciliğe yerleşen Apple için bunun önemli bir gelişme olduğu söylenebilir.

İLGİLİ HABERLER