Teknoloji

iPhone 13 serisi için ilgi çekici uydu bağlantı desteği iddiası

katlanabilir iphone 13

iPhone 13 tanıtımı yaklaşırken ilginç bir iddia ortaya atıldı. Apple’ın akıllı telefonları için dile getirilen daha küçük boyutlu ekran çentiği, geliştirilmiş kamera sistemi gibi yeniliklerin yanına şimdi hepsinden daha fazla dikkat çekebilecek bir yeniliğin ekleneceği iddiası var. Üstelik bu iddianın sahibi Apple ile ilgili tahminleri ve analizleriyle bildiğimiz Ming-Chi Kuo. MacRumors’ın haberine göre Kuo, iPhone 13’ün uydu üzerinden telefon görüşmeleri yapmaya olanak sağlayacak dahili uydu bağlantısı desteğine sahip olabileceğini öne sürüyor.

Kuo, yatırımcılara yönelik notunda, iPhone 13’ün özelleştirilmiş bir Qualcomm X60 radyo frekans çipi sayesinde alçak yörüngeli uydulara (LEO) doğrudan bağlanabileceğini iddia ediyor. LEO uydularına en iyi örnek; Elon Musk’un interneti müşterilere havadan göndermek, yüksek gecikme süresi ve yaygın elektrik kesintileri de dahil olmak üzere uydu internetinin bazı yaygın tuzaklarından kaçınmak gibi amaçları taşıyan Starlink internet hizmetinin omurgasını oluşturan uydulardır.

Bağlantı sağlamak için düşük yörüngeli uyduları kullanan tek şirket Starlink değil. Yurt dışında faaliyet gösteren Hughesnet ve OneWeb gibi servis sağlayıcıları, Starlink’e karşı bir rakip sunmak amacıyla güçlerini birleştirdi. Immarsat ise daha fazla küresel kapsamlı bir çözüm için karasal 5G ağlarıyla uyum sağlayacak yeni bir uydu takımyıldızını duyurdu. Bu iPhone söylentisi için daha önemli olan nokta ise Globalstar’ın hisse senetlerinin, bu yılın başlarında Qualcomm’un yakında kullanıma sunulacak olan X65 yongasının duyurduğunda, şirketin Band n53 teknolojisini destekleyeceğini açıklamasıyla birlikte fırlaması olmuştu. 3GPP daha önce Band n53’ü 5G bandı olarak onaylamıştı.

Eğer bu söylenti doğruysa X60, ultra hızlı ancak sınırlı aralıklı milimetrik dalga iletişimini ve daha yaygın, ancak daha yavaş C-Band dahil olmak üzere tam bir teknoloji karışımından oluşan 5G’nin başka bir unsurunu destekleyecektir. LEO 5G, 5G hızının diğer biçimlerini yansıtan kulelere henüz sahip olmayan yerlerde destek sağlayacaktır. Bu, genellikle 3G veya 4G bağlantısı elde etmek için mücadele edilen birçok kırsal alanda kullanışlı olacaktır.

iPhone 13 serisinde uydu iletişimi desteğinin pil ömrü için ne anlama geldiği henüz bilinmiyor. Tabii ki, uydu iletişiminde en iyi verim açık alanlarda elde edilecektir. Belki de kullanıcıların, iyi bir uydu erişimine sahip olmaları için ağaçlık alanlardan kaçınması gerekebilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER