Teknoloji

iPhone 13 Pro tanıtıldı: A15 Bionic işlemci, yeni renk seçeneği ve diğer yenilikler

iphone 13 pro özellikleri max

Apple Eylül etkinliğinin en son ürün duyurusu iPhone 13 Pro oldu. Tıpkı iPhone 13 gibi yüzde 20 oranında daha küçük çentikli yeni ve daha sağlam ekrana sahip olan yeni telefon, daha sağlam ve ince işçilik içeren bir gövdeyle geliyor. Ayrıca çekici bir mavi renk seçeneği de var.

Apple iPhone 13 Pro ve Pro Max’i geçen yıllarda olduğu gibi yine dört farklı renk seçeneğiyle sunuyor. Uzay grisi, gümüş ve altın renkler korunurken, dördüncü renk Sierra mavisi adlı yeni bir renkle değiştiriliyor. Daha parlak ve çekici görünen tasarım, aynı zamanda daha sağlam olmasıyla da dikkat çekiyor. Apple seramik kalkanlı camı iPhone 13 Pro ve Pro Max’te de kullanıyor.

Ekran büyüklükleri her iki telefonda da iPhone 12 Pro modellerindekiyle aynı değerlerde korunuyor. Super Retina XDR ekran, Apple’ın belirttiğine göre 1000 nit parlaklık değerine sahip. Apple, ProMotion teknolojisini bu telefonlarla birlikte akıllı telefonlarına getiriyor. Ekranın yenileme hızı içeriğe bağlı olarak 10Hz ile 120Hz arasında değişebiliyor.

Kamera tarafına geldiğimizde, arkada bulunan üç kameranın her biri yenileniyor. Yine 12 megapiksel çözünürlük değerleri korunuyor, ancak nitelikler bakımından önceki nesillere göre gelişim gösteriyor. Tabii ki, yazılım tabanlı yenilikler de var. 12 megapiksel geniş açı kamera f/1.5 diyafram, 1.9 mikron piksel boyutu ile düşük ışıkta 2.2 kata kadar iyileşme sağlıyor. Ultra geniş açı kamera ise f/1.8 diyafram, 6 elemanlı lens, otomatik odak ile düşük ışıkta yüzde 92’ye varan iyileşme kaydediyor. Telefoto kamera ise 77mm odak uzaklığı ile geçen yılın modelindekinin önüne geçiyor. 3 kat optik yakınlaştırma imkanı sağlıyor.

Apple, iPhone 13 Pro ve 13 Pro Max’in toplam 6 kat optik yakınlaştırma yaptığının altını çiziyor. Makro çekimlerde büyük ilerleme var, Apple ultra geniş açılı kamera sayesinde süjeye 2 cm’ye kadar yaklaşıp fotoğraf çekmenin mümkün olduğuna dikkat çekiyor. Ayrıca tüm kameralar gece modunu da kullanma imkanı sağlıyor. Fotoğraf yazılımı tarafında ise Apple, Smart HDR 4 teknolojisine geçiş yaptığının altını çiziyor. iPhone 13 Pro ve iPhone 13 Pro Max; Deep Fusion, Apple ProRAW ve Portre Işığı özelliğine sahip Portre Modu gibi popüler özellikler de sunuyor.

Video tarafında da yeni Pro iPhone’lar, adına yakışır profesyonel kamera özelliklerini bünyesinde barındırıyor. Sinematografi üzerine yapılan ayrıntılı çalışmaların ve odak kaydırmanın kullanılmasının ardından, iPhone’daki Sinematik mod, insanların, ev hayvanlarının ve nesnelerin videolarını otomatik odak değiştirmeler sayesinde etkileyici bir derinlik efektiyle kaydediyor. Bu sayede, profesyonel bir film yapımcısı olmasalar bile herkes sinematografik çekimler yapabilecek. Yaratıcı düzenleme için, odak kayıttan önce veya sonra değiştirilebiliyor ve kullanıcılar Fotoğraflar ve iOS için iMovie uygulamalarında bokeh düzeyini ayarlayabiliyorlar. Bu özellik çok yakında macOS için iMovie ve Final Cut Pro uygulamalarında da1 sunulacak. Bu, ürün serisini videoda alan derinliği efekti düzenlemesini kayıttan sonra bile yapabilen yegane aygıtlar yapıyor. A15 Bionic ve gelişmiş yapay öğrenme algoritmalarıyla desteklenen Sinematik mod Dolby Vision HDR kayıt yapıyor.

iPhone 13 Pro ve iPhone 13 Pro Max ile, daha yüksek bir renk doğruluğu ve daha az sıkıştırma sunmak için, reklam filmleri, gişe filmleri ve yayınlarda son teslimat formatı olarak yaygın bir şekilde kullanılan gelişmiş bir video codec’i olan ProRes2 de sunuluyor. 3 Bu güçlü yeni pro iş akışını yeni kamera donanımı, A15 Bionic’teki gelişmiş video kodlayıcıları ve kod çözücüleri ve flash depolama kanalı sağlıyor. Apple’ın belirttiğine göre iPhone, dünyada uçtan uca iş akışı sağlayan (Dolby Vision veya ProRes formatında çekim yapıp düzenleyebileceğiniz ve paylaşabileceğiniz) tek akıllı telefondur.

Pil tarafında iPhone 13 Pro ve iPhone 13 Pro Max seleflerine göre ilerleme kaydediyor. Apple, bu telefonların selefleri 12 Pro ve 12 Pro Max’e göre sırasıyla 1.5 ve 2.5 saat kadar daha uzun pil ömrü sunduğuna dikkat çekiyor. MagSafe desteği de mevcut.

A15 Bionic, etkileyici bir güç ve verimlilik sunuyor ve daha önce hiçbir iPhone’da bulunmayan inanılmaz yeni ekran, kamera ve video özelliklerini mümkün kılıyor. 5 nanometre teknolojisiyle birlikte, bir akıllı telefonda bulunan en akıllı çip olan A15 Bionic, Pro ürün serisinde rakiplerinden yüzde 50’ye kadar daha hızlı ve video oyunları, yüksek performans gerektiren oyunlar ve yeni kamera özellikleri için ideal olan, bir akıllı telefondaki en hızlı grafik performansını sunan yeni bir 5 çekirdekli GPU’ya sahip. İki yeni yüksek verimlilik çekirdeğine ve dört yeni yüksek verimlilik çekirdeğine sahip yeni 6 çekirdekli CPU, rakiplerine göre yüzde 50’ye kadar daha hızlı ve zorlayıcı görevleri sorunsuz ve verimli bir şekilde yerine getiriyor. Saniyede 15,8 trilyon işlem yapabilen yeni 16 çekirdekli Neural Engine üçüncü taraf uygulama deneyimleri için yapay öğrenme işlemlerinin daha da hızlanmasını ve iOS 15 ile Kamera uygulamasında Canlı Metin gibi özellikleri mümkün kılıyor. Yeni nesil ISP’deki büyük ilerlemeler daha iyi pürüz azaltma ve ton eşleme sağlıyor.

Apple A15 Bionic işlemciyle birlikte gelen bu telefonlarda Apple; 128 GB, 256 GB ve 512 GB kapasitelerin yanında bir de 1 TB kapasite seçeneğini sunuyor. Telefonlar 24 Eylül itibarıyla yurt dışında satışa sunulacak. Başlangıç fiyatları ise sırasıyla 999 dolar ve 1099 dolar açıklandı.

iPhone 13 Pro ve 13 Pro Max Türkiye fiyatları

iPhone 13 Pro ve iPhone 13 Pro Max, grafit, altın, gümüş ve sierra mavisi renk ve 128 GB, 256 GB, 512 GB ve yepyeni 1 TB depolama seçenekleriyle satışa sunulacak. Her iki model de Türkiye’de 1 Ekim Cuma gününden itibaren ve Malezya, Meksika, Güney Kore, Tayland ve 10 diğer ülke ve bölgede 8 Ekim Cuma gününden itibaren satışa sunulacak. Müşteriler iPhone 13 Pro’yu 15.999 TL ve iPhone 13 Pro Max’i 17.999 TL’den başlayan fiyatlarla apple.com/tr/store, Apple Store uygulaması ve Apple Store’lardan satın alabilecekler.

Yeni iPhone için MagSafe özellikli Deri Cüzdan, iPhone’dan çıkarılırsa en son bilinen konumunun kullanıcılara bildirilmesini sağlayarak Bul uygulamasını destekliyor. iPhone için MagSafe özellikli Deri Cüzdan, yeni deri ve silikon MagSafe kılıflar ve MagSafe özellikli şeffaf kılıflar bugünden itibaren sipariş edilebilecek.

 

İLGİLİ HABERLER