İncelemelerManşetler

iPhone 13 mini İncelemesi

iphone 13 mini inceleme

Apple, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da “kompakt” bir iPhone modeli çıkardı. Bir akıllı telefonun çok büyük olmaması, buna rağmen üst sınıf performans ve kamera deneyimi sunması gerektiğini düşünenler için iPhone 13 mini, bu yılın iPhone’ları içinde en uygun seçenek olacaktır. Ayrıca 10999 TL’lik başlangıç fiyatıyla bu akıllı telefon, yepyeni bir iPhone satın almak isteyenler için en uygun seçenek olarak nitelendirilebilir. Peki, bu telefon gerçek hayatta nasıl bir deneyim sunuyor? iPhone 13 mini inceleme yazısında ve videosunda bu soruya cevap vermeye çalışıyoruz.

Daha önce iPhone 13 ve iPhone 13 Pro için detaylı incelemeleri yayınladık ve bu telefonların sunduğu performans ve kullanıcı deneyimi hakkında konuştuk. Kısa bir süreliğine iPhone 13 mini’yi de deneyimleme imkanı buldum ve bu telefonu 2-3 gün boyunca iş hattımla birlikte kullandım, yani ana telefonum oldu. Bu durumda iPhone 13 mini’nin, özellikle pil performansını yakından izleme fırsatım oldu.

Buna geçmeden önce iPhone 13 mini’nin, geçen yılın iPhone 12 mini’siyle aynı hissi verdiğini belirtelim. Uzun zaman boyunca büyük ekranlı bir telefon kullandıktan sonra kompakt bir telefona geçmek biraz yadırgatıcı oluyor. Buna rağmen 13 mini’nin kendine has bir havası olduğunu ve bir süre sonra kullanmanın keyif verdiğini söyleyebilirim. Telefon avuç içine rahatlıkla sığıyor ve baş parmağımla ekranın her noktasına rahatlıkla erişebiliyorum. Bunun tam bir tek elle kullanım telefonu olduğunu söyleyebilirim. Malzeme kalitesi ve renkler bakımından iPhone 13 ile ortak. Aynı zamanda IP68 derecelendirmesiyle suya ve toza dayanıklılık da mevcut. Yani, küçük olsa da bir amiral gemisi telefonun şartlarını karşılıyor.

iphone 13 mini

5.4 inç ekran 1080p Full HD+ çözünürlüğe sahip. 60Hz yenileme hızlı ekran, yüksek parlaklık, Dolby Vision desteği gibi özelliklerle iPhone 13’ün ekran deneyimini, ekranın daha küçük oluşu dışında sunuyor. İnceleme videosunda da görebileceğiniz gibi, aynı HDR videosunun boyutları dışında akıcılık ve görsel kalite açısından herhangi bir fark bulunmuyor. Çift hoparlörlü ses sistemi de diğer iPhone 13 modellerinden geri kalmıyor.

A15 Bionic işlemcinin başrolde olduğu donanım paketi de iPhone 13’tekiyle aynı seviyede performansı sağlıyor. Oyun konusunda da yüksek bir akıcılık ve hız söz konusu. Tabii ki, küçük boyutlu bir telefonda yatay tutuşta oyun oynamak çok kolay değil, ancak buna alışan iPhone 13 mini kullanıcıları fazla zorluk yaşamayacaklardır. Depolama alanı seçenekleri de 128 GB, 256 GB ve 512 GB olarak sıralanıyor.

iPhone 13 mini’nin iPhone 13 ile paylaştığı ortak noktalardan bir tanesi de kamera tarafında sunulanlar. Her iki telefonun önünde ve arkasında aynı kameralar var. İşlemci ve bunun varlığı sayesinde sunulanlar da aynı. Sonuç olarak çekilen fotoğraflar ve videolar da birbirinden farksız oluyor. Videoda gösterdiğimiz üç örnekten de görebileceğiniz gibi, bu iki telefon aynı koşullarda aynı kareleri yakalayabiliyor.

Pil tarafında ise iPhone 13 mini’nin kapasitesinin geçen yılın iPhone 12 mini’ye göre biraz arttığını görüyoruz. 8.57Wh değerinden 9.34Wh seviyesine çıkılıyor. Bunun yanı sıra A15 Bionic’in verimlilik tarafında sunmuş olduğu iyileştirmeler var. Bunlar birleştirildiğinde, gerçekten de geçen yılın iPhone 12 mini modeline göre ilerlemeler var. Telefon görüşmesi yapma, sosyal medya uygulamalarında gezinme, WhatsApp ve Slack gibi uygulamalarda yazışma yapma, kamerayı kullanarak birkaç fotoğraf ve video çekme gibi işlerden oluşan yoğun bir kullanımda iPhone 13 mini’nin tek bir şarjla 25 saat boyunca çalışma imkanı sunduğunu gördük. Açık ekran süresi ise 3,5-4 saat arasında oldu. Bu kompakt boyutlu, kaliteli ekran ve üst düzey işlemciye sahip telefon için söz konusu performans grafiğinin oldukça iyi olduğunu söylememiz gerekiyor. Birçok kullanıcı için tek bir şarjla sabahtan akşama bir günü çıkarmanın yeterli olacağını göz önünde bulundurursak, iPhone 13 mini bu açıdan beklentileri karşılayacaktır.

iPhone 13 mini de serinin diğer üyeleri gibi MagSafe desteğine sahip. Serinin diğer telefonlarının aksine, MagSafe ile maksimum 12W güç çıkışı desteklediği Apple tarafından dile getiriliyor. MagSafe destekli kılıf ve benzeri aksesuarlar da iPhone 13 mini için mevcut. Bu açıdan da serinin diğer üyelerinden geri kalmıyor. Ayrıca Qi destekli kablosuz şarj aksesuarlarıyla da kablosuz olarak şarj edilebiliyor. Bunun dışında Apple’ın veya üçüncü taraf üreticilerin 20W veya daha yüksek güç çıkışlı güç adaptörleriyle hızlı biçimde şarj edebilirsiniz.

Sonuç olarak iPhone 13 mini; ergonomi, boyuta bağlı olarak ekran deneyimi ve pil performansı dışında iPhone 13 ile aynı deneyimi sağlıyor. Saydığımız unsurlara baktığımızda da, deneyimin çok da aşağıda kalmadığını söyleyebiliriz. Eğer küçük boyutlu telefonları kullanmayı seviyorsanız, iPhone 13 mini tam size göre. Ekran da, büyük olmasa bile, alıştıktan sonra sizi tatmin edecek bir deneyimi sağlıyor. Pili ise çoğu kişi için bir sabahtan akşama bir günü rahatlıkla çıkaracak seviyede olacaktır.

İLGİLİ HABERLER