ManşetlerSatın Alma Rehberi

Video: iPhone 13 ve iPhone 12 karşı karşıya

iphone 13 ve iphone 12 karşılaştırma
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple, iPhone 13 serisini satışa sunarken iPhone 12 Pro modellerini satıştan kaldırdı. Ancak geçen yılın iPhone 12 ve 12 mini modellerinin satışları devam ediyor. Bu yıl satışta olan iPhone modellerinin sayısı geçen yıla göre daha fazla, bu nedenle karar vermek daha zor. Üstelik iPhone 13 ve 12 modelleri fiyat açısından birbirine çok yakın seviyelerde bulunuyor. Bu nedenle tüketiciler için karar vermek daha da zorlaşıyor. iPhone 13 ve iPhone 12 karşılaştırma videosu ve yazısıyla, hangi modeli satın alacağına karar veremeyenlere yardımcı olmayı amaçlıyoruz.

Öncelikle fiyatlardan başlayalım. Geçen hafta Apple’ın ürünlerine gelen zamlarla birlikte iPhone 12 ve 13 için fiyatlar 14 bin TL ve üzeri seviyelere çıktı. Başlangıç fiyatı bakımından arada 1000 TL’lik bir fark var, ancak depolama alanı seçenekleri iki ürün arasında farklılık gösterdiği için, fiyatlara biraz daha yakından bakmakta fayda var. 128 GB ve 256 GB kapasiteli modelleri karşılaştırdığımızda, aradaki fiyat farkının sadece 400 TL olduğunu görüyoruz. iPhone 12’de 64 GB’lık kapasite seçeneği varken, iPhone 13’te 512 GB gibi, diğerinde olmayan bir yüksek depolama alanı seçeneği de bulunuyor.

iphone 13 ve iphone 12 fiyatları
Güncel iPhone 13 ve iPhone 12 fiyatları

Tasarım açısından iki model arasında çok fazla fark yok. Her ikisi de ön ve arkada bulunan cam tabakaların kenarlarda alüminyum çerçeveyle buluşmasından oluşan bir yapıyla geliyor. Yuvarlatılmış köşeler ve düz kenarlar ile uzaktan bakıldığında iki cihazı birbirinden ayırt etmek çok kolay değil. Önde çizilmelere karşı dayanıklı Ceramic Shield cam ikisinde de mevcut. Arka yüzde de aynı seviyede dayanıklılığa sahip cam tabakalar kullanılıyor. İki modelde de bu cam yüzey parmak izine karşı oldukça cömert görünüyor. IP68 ile belgelenen suya ve toza dayanıklılık her iki iPhone modelinin ortak özellikleri arasında bulunuyor. iPhone 13, selefine göre biraz daha kalın ve biraz daha ağır. Ne var ki, bunların genel kullanım deneyimine olumsuz bir etkisi bulunmuyor.

Renk seçenekleri ise geçen yıla göre dikkate değer değişim gösteriyor. iPhone 12 siyah, beyaz, kırmızı, yeşil, mavi gibi renklerle gelmiş, buna geçtiğimiz ilkbaharda mor eklenmişti. iPhone 13 de beş farklı renk seçeneğiyle başlangıç yaptı. Siyahın yerine, ışığa tutulduğunda koyu lacivert tonlarını belli eden gece yarısı rengi geldi. Beyazın yerini ise hafif krem tonlarındaki yıldız ışığı alıyor. Kırmızı renk, geçen yıla göre biraz daha koyu ve göz alıcı görünüyor. Mavi de de benzeri bir ton değişimi var. Yeşil renk kaldırılırken, onun yerini pembe renk alıyor.

iphone 13 ve iphone 12 karşılaştırma

Ekran büyüklüğü değişmiyor, 6.1 inç köşeden köşeye uzunluğa sahip ekran iki telefonda da ortak. Ayrıca ikisinde de Super Retina XDR OLED ekranlar kullanılıyor. HDR10 ve Dolby Vision desteği mevcut, maksimum parlaklık ise 1200 nit seviyesine çıkıyor. Ne var ki Apple, iPhone 13’ün ekranının tipik parlaklık değerini 800 nit ile biraz daha yükseğe çıkarmış. Her iki cihazı yan yana getirip ekran parlaklığını maksimuma çıkardığımızda, iPhone 13’ün ekranının az da olsa parlak olduğu dikkat çekiyor. YouTube’da açtığımız 4K HDR videoda ise arada neredeyse hiçbir fark yok gibi görünüyor. True Tone ekran teknolojisi de iki telefonun ekranlarının ortak özellikleri arasında bulunuyor.

Bu yılın iPhone’larındaki genel değişimlerden bir tanesi de küçülen çentik oluyor. Çentiğin küçülmesi tam ekranda oyun oynarken veya video izlerken görüntüden daha az kırpma demek. Çentiğin etrafındaki alanın genişlemesi, şimdilik buradaki yazı ve simgelerin büyümesiyle sonuçlanıyor. Belki Apple ileride bu alanı iPhone 13 veya devamındaki modeller için farklı biçimde değerlendirir.

iphone 13 ve iphone 12 karşılaştırma

Ses tarafına geldiğimizde, her iki iPhone modelinde de çift hoparlör bulunuyor. Ses çıkış şiddetleri hemen hemen aynı seviyede görünüyor. Apple Watch Series 7 ile yaptığımız gürültü testinde de elde ettiğimiz gürültü seviyeleri birbirinden farklı çıkmıyor. Ancak biraz daha detaylı biçimde dinlediğimizde, iPhone 13’ün ses şiddetinin ve çevresel ses etkisinin az da olsa önde çıktığını hissettik.

iPhone 12’de bulunan Apple 14 Bionic işlemcinin yerini iPhone 13 serisinde A15 Bionic alıyor. 4 GB RAM ise her iki telefonun ortak özellikleri arasında yer alıyor. Pratikte, iki telefon arasında gözle görülür fark bulunmuyor. Kullanıcı arayüzünde gezinti, Safari’de sayfalar arasında geçiş ve kaydırma gibi işlerde aynı seviyede performansı görüyoruz. Adobe Premiere Rush’ta bir videonun dışa aktarılması işlemi de birbirine çok yakın sürelerde sonuçlandı, iPhone 13, beklendiği şekilde az da olsa önde geldi. GeekBench 5 testinde de beklendiği gibi A15 Bionic işlemcili iPhone 13 önde geldi. CPU testini 11-12 saniye kadar önde bitirdi, hem tek hem de çok çekirdek puanlarıyla üstün geldi. Bununla birlikte, aradaki farkın çok yüksek seviyede olmadığını belirtmek gerekiyor.

iphone 13 ve iphone 12 karşılaştırma

Pil tarafında ise Apple, tüm iPhone 13 serisi modellerde önemli sıçrama gerçekleştirdi. Öncelikle pil kapasitelerine baktığımızda, iPhone 12’nin 2815 mAh kapasiteli piline karşın iPhone 13’ün 3240 mAh kapasiteli pile sahip olduğunu görüyoruz. Buna ek olarak Apple A15 Bionic’in güç tüketimi tarafında getirdiği ilerlemeler de bulunuyor. Apple’ın verdiği değerlere baktığımızda, video izleme süresi 17 saatten 19 saate, online video izleme süresi 11 saatten 15 saate, ses çalma süresi ise 65 saaten 75 saate çıkıyor. Normal yoğunluklu kullanımda iki iPhone da bir günü çıkaracak performansı sergiler, ancak iPhone 13 ile ertesi gün birkaç saat ekstra kullanım elde edebilirsiniz. MagSafe kablosuz şarj desteği her ikisinde de mevcut. Ayrıca hızlı şarj desteğini de iki telefonda görüyoruz. Kutularından sadece USB-C – Lightning kablosunun çıkması, güç adaptörünün çıkmaması da ortak özellikler arasında bulunuyor.

Yazılım tarafına geldiğimizde, iki telefonda da iOS 15 yüklü olarak geliyor. Apple’ın yeni mobil işletim sistemiyle birlikte sunulan yeni özellikleri ve deneyimi yakından görmek için iOS 15 inceleme yazımıza ve videomuza göz atmanızı tavsiye ederiz. Apple, akıllı telefonları için epey uzun bir yazılım güncelleme desteği sunuyor. 2015’te çıkan iPhone 6S serisi bile iOS 15 güncellemesini aldı. Daha eski telefonlar için yeri geldiğinde güvenlik güncellemeleri de çıkmaya devam ediyor. iPhone 12 ve 13 sahipleri için de geleceğe dönük uzun bir güncelleme döngüsü olacaktır. Tabii ki, iPhone 13 daha yeni bir telefon olduğundan dolayı biraz daha avantajlı olabilir.

iphone 13 ve iphone 12 karşılaştırma

Geldik kamera tarafına… Her iki telefonda toplam kamera sayıları ve çözünürlükler bakımından değişen bir şey yok. Arkada 12 megapiksel çözünürlüklü geniş ve ultra geniş kameralar, önde ise 12 megapiksel çözünürlüklü True Depth kameralar mevcut. iPhone 12 ve 13 modellerinin arkasına baktığımızda, kamera yerleşimlerinin değiştiğini görüyoruz. Bunun nedeni, iPhone 13’teki kamera sisteminde bazı donanımsal değişikliklerin yer alması ve kameraların biraz daha büyümesi. Geçen yıl iPhone 12 Pro Max’te kullanılan sensör bazlı optik görüntü stabilizasyonu sunan kamerayı iPhone 13’te görüyoruz. Ayrıca ultra geniş açılı kameranın da düşük ışık performansında iyileşme var. Çekilen fotoğraflara baktığımızda, ana kameralar arasında çok büyük farklar görünmüyor. Renk sıcaklığı aynı seviyede bulunuyor. Düşük ışıkta bazı sahnelerde iPhone 12, bazı sahnelerde ise iPhone 13 önde görünüyor. Portre fotoğraflar için de aynı yorum yapılabilir. Bu tür fotoğraflarda iPhone 13 parlak sonuçlar üretiyor, ancak detaylara bakıldığında tercihimiz iPhone 12 tarafına doğru kayıyor. Ultra geniş kamera ise iPhone 13’te daha iyi noktada bulunuyor. Bu kamera ile yapılan çekimlerde renkler daha doğal görünüyor. Düşük ışıkta da daha iyi sonuçlar elde ediliyor. Bu arada otomatik ayarlarda gece çekimlerinde iPhone 13’ün pozlama süresinin iPhone 12’dekinden 1 saniye kadar düşük ayarlandığına tanık oluyoruz. Ön kamera performansları hemen hemen aynı olmakla birlikte, portre çekimlerde arka kamera sistemi için söylediklerimiz ön kamera için de geçerli.

Video tarafına geldiğimizde her iki telefon da saniyede 60 kare hıza kadar 4K video kaydı gerçekleştiriyor. HDR video kayıt yeteneği iki telefonda da mevcut, ancak iPhone 12’de HDR video kayıt yeteneği 30 fps ile sınırlı. Test için her iki telefonda da 4K/60fps video çektik. HDR video ayarı iki telefonda da açık olsa da, sadece iPhone 13 HDR video çekimi yaptı. Sonuçlara baktığımızda da bu fark görülüyor. Videonun durağanlığı ve ses kalitesi açısından arada büyük bir fark görünmüyor.

En başta da söylediğimiz gibi, arada az bir fiyat farkının olması, iki telefon arasında karar vermeyi zorlaştırıyor. iPhone 12 ile 13 arasında radikal değişiklikler yok, bu nedenle geçen yıl bir iPhone 12 satın almış olanların güncelleme yapması gerekmeyecektir. Ancak iPhone 11 veya daha eski bir Apple telefonundan 6.1 inç OLED ekranlı bir seçeneğe geçmek isteyenler için en uygun iki model bu. Özellikle daha küçük çentikli ekran ve pil performansı, iPhone 13 için aradaki 400 TL’lik farkı vermeye değer gibi görünüyor. Kamera tarafında da iPhone 13 lehine ilerlemeler olsa da, değerlendirmesi kişiden kişiye değişebilecek nitelikte fotoğraflar çekiliyor. Buna rağmen her iki telefonun da bir amiral gemisi telefondan beklenen seviyede fotoğraflar ve videolar çektiğini söylemeden geçmeyelim.

İLGİLİ HABERLER