Teknoloji

iPhone 13 çentiği yüzde 25 oranında daha küçük olacak

Uzun süredir devam eden söylentilere göre, Apple iPhone 13 ile çentiği ortadan kaldırmayacak. Buna rağmen ahizenin etrafında çok daha küçük boyutlu bir çentik bulunacak. Bu, hem çeşitli Face ID bileşenlerinin küçültülmesi hem de ahize hoparlörünün cihazın üst çerçevesine taşınması sayesinde olacak.

Şimdiyse bu çentikle ilgili daha somut bir ipucu var. Apple ürünleri hakkında sürekli olarak güvenilir sızıntılar sağlayan LeaksApplePro, çentiğin yalnızca 26 mm genişliğinde olacağını iddia ederek bu çentiğin varsayılan tam boyutlarını verdi. Bu, mayıs ayında görülen bir iPhone 13 Pro Max maketinde ölçülenle aynı değere sahip. Karşılaştıracak olursak, mevcut iPhone’larda çentiğin genişliği 35 mm’dir. Ondan önceki iPhone 11, iPhone XS ve iPhone X’te de genişlik aynıdır.

Dikkat çekici bir şekilde, başka bir üç boyutlu tarayıcı ürünü iPhone 13 maketi, yeni çentik için benzer seviyede, 26,80 mm genişlikli bir çentik içeriyordu. Çentik genişlik açısından değer kaybederken, boyu biraz daha artıyordu. iPhone 12’nin 5.3 mm’si yerine 5.35 mm’lik değere sahipti.

Bu rakamları birleştiren PhoneArena, iPhone 13’ün yüzde 88’lik bir ekran gövde oranına ulaşacağını söylüyor. Bu, iPhone 12’dekinden yüzde 2 ve iPhone X’dakinden yüzde 8 oranında daha yüksek olacak. Apple’ın çentiksiz telefonu iPhone SE ise yalnızca yüzde 65’lik bir ekran-gövde oranına sahip.

Bu Apple’ın açıkça doğru yönde ilerlediğini gösteriyor. Ancak iğne deliği kadar küçük delikler, açılır kameralar ve hatta ekran altı lensler sayesinde amiral gemisi Android telefonların yüzde 90’ın üstünde ekran-gövde oranı değerlerine çıktığını görmüştük.

Bu arada LeaksApplePro tweetinde dikkate değer bir başka detay daha var. O da söz konusu cihazdan iPhone 12S olarak bahsedilmesi. Ancak tedarik zincirlerinden gelen son haberler bu beklentinin çok düşük ihtimale sahip olduğunu ortaya koyuyor.

Aslında telefonu iPhone 12S olarak adlandırmak kesinlikle mantıklı olacaktı. “S” takısı Apple tarafından tutarsız bir şekilde kullanılsa da (en son 2018’de iPhone XS’de ve 2015’te iPhone 6S’de görüldü), daha dar kapsamlı donanım güncellemelerini bildirmenin kullanışlı bir yolu oldu. Zaten cihazla ilgili olarak gördüğümüz sızıntılar ve ipuçları 2021 model iPhone’lardaki güncellemelerin geçen yıla göre biraz daha dar kapsamlı olacağını gösteriyor.

Yine de, iPhone 13 için değerli olacak çeşitli yükseltmeler var. Bunlar arasında daha hızlı ve daha verimli bir A15 Bionic çip, geliştirilmiş 5G ve portre modu videosu gibi kamera özellikleri ve gece gökyüzünü çekmek için yeni bir astrofotografi modu yer alıyor.

Söylentilere dayanarak iPhone 13 Pro’nun daha etkileyici bir telefon olacağını söyleyebiliriz. Ekran için olası 120 Hz yenileme hızı, Hep Açık ekran ve otomatik odaklı daha gelişmiş ultra geniş kamera dahil olmak üzere daha dikkat çekici özellikleri barındıracağı söyleniyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER