Teknoloji

iPhone 12’nin kamera sistemi için dikkat çekici değişiklik iddiası

iphone 11 pro max 12 apple

iPhone 12 serisinin çıkışına daha oldukça uzun bir zaman var. Ancak seriye dair dedikodular uzun süre önce etrafta dolaşmaya başlamış durumda. Bu dedikoduların en yenisinde Apple‘ın iPhone 12’nin kamerasında optik görüntü sabitleyici yerine sensör tabanlı bir sabitleme sistemini kullanabileceği iddia ediliyor.

Söz konusu sistemin görüntü kalitesini artırıp artırmayacağı konusunda şimdiden bir şey söylemek mümkün olmasa da, aynasız fotoğraf makinelerinde bu sistemin kullanılmasının bu yöndeki umutları artıran bir faktör olduğu söylenebilir.

Apple hâlihazırda el titremesi gibi faktörler nedeniyle oluşan bulanıklıkları engellemek için optik görüntü sabitleme teknolojisinden yararlanıyor. Bu teknoloji, kamera lensindeki unsurların yerini fiziksel olarak değiştiriyor ve hareketin oluşturduğu deformasyonu telafi ediyor. Ortaya çıkan nihai görüntüyü iyileştirme konusunda da yazılımdan yardım alınıyor.

Günümüzde pek çok akıllı telefon üreticisinin optik görüntü sabitleme teknolojisini kullanmasının temelinde farklı sebepler yatıyor. Düşük ışık kullanımında daha yüksek verim, daha ucuz maliyetler ve ön izlemede sabitlemenin görülebilmesi söz konusu sebepler arasında başı çekiyor. Sensör tabanlı sabitlemede ise lens yerine doğrudan kameranın sensörü fiziksel olarak hareket ettiriliyor.

Apple bu sistemi iPhone 12 Pro modellerinde kullanabilir

Yüksek maliyeti ve düşük ışık performansının fazla iyi olmaması nedeniyle sensör tabanlı sabitleme sistemlerine uzun yıllardır mesafeli bir yaklaşım söz konusu. Genel teknolojik ilerlemelerin bu sorunları azaltması ise sistemin iyi yönlerini ön plana çıkarıyor. Bu iyi yönler arasında ise lens boyutlarının küçülmesinin mümkün hâle gelmesi göze çarpıyor.

Apple’ın iPhone 12 serisinin üst segmentte konumlandırdığı modellerinde bu sisteme yer verebileceği iddia ediliyor. Şirketin neden böyle bir değişiklik yapabileceği konusunda ise şimdilik somut bir gerekçe gösterilmiyor.

İLGİLİ HABERLER