Teknoloji

Fransa’dan iPhone 12 satışlarına yasak

iphone 12

Fransa, Özgül Emilim Oranı’nın (SAR) yasal sınırın üstünde olması nedeniyle iPhone 12 satışlarına yasak getirdi. Fransa Ulusal Frekans Ajansı (ANFR), söz konusu iPhone modelinin izin verilenden daha fazla elektromanyetik dalga yaydığını ve bu nedenle şirketin cihazın satışını anında durdurması gerektiğini açıkladı.

141 telefonu SAR testine tabi tutan ajans, Apple’ın üç yaşındaki akıllı telefonunun kilogram başına 5.74 watt elektromanyetik dalga yaydığını belirtti. Avrupa Birliği’nin elektromanyetik dalgalar için kilogram başına belirlediği yayılım standardı ise 4.0 watt. Sınırın 2.0 W/kg olduğu, insan vücudundan 5 mm uzağa yerleştirmeyi içeren ikinci testte iPhone’un gereksinimler dahilinde olduğu belirtildi.

ANFR, Apple’ın bu sorunu hızlı şekilde çözmek için mümkün olan tüm yolları denemesi gerektiğini; aksi takdirde Fransa’da satılan tüm iPhone 12’lerin toplatılmasının gündeme gelebileceğini açıkladı. Fransa Maliye, Ekonomi, Dijital ve Endüstriyel Egemenlik Bakanlığı Dijital Dönüşüm ve Telekomünikasyondan Sorumlu Bakan Delegesi Jean-Noel Barrot, Apple’ın bu sorunu bir yazılım güncellemesiyle çözebileceğini ve bu güncellemenin iki hafta içinde dağıtılabileceğini belirtti.

SAR değerleri, bazı bilimsel çalışmalara göre kullanıcıları kanser riskinden korumak için Avrupa Birliği tarafından belirlenen güvenlik sınırlarını kapsıyor. Le Parisien gazetesine konuşan Barrot, ANFR’nin verilerinin Avrupa Birliği’nin diğer üyeleriyle paylaşılacağını dile getirdi.

Apple iPhone 12 satmayı iPhone 15 serisinin tanıtımıyla bitirdi

Barrot, bu kararın iPhone 12 için Apple’da bir “kartopu etkisi” yaratabileceğini dile getirse de, şirket iPhone 15 modellerinin duyurulmasıyla birlikte bu modelin satışlarını durdurmuştu. Dolayısıyla Fransa’nın kararının Apple’ı ciddi şekilde etkilemesi pek olası görünmüyor.

İLGİLİ HABERLER