ManşetlerSatın Alma Rehberi

iPhone 12 ve iPhone 11 karşı karşıya: Benzerlikler ve farklılıklar – Video

Geçen son iki yıla baktığımızda Apple’ın en çok ilgi gören iPhone modelleri arasında iPhone XR ve iPhone 11’in yer aldığını görüyoruz. Bu modeller zamanının en yeni işlemcisini ve öne çıkan özelliklerini taşıyan iPhone’larını tercih etmek isteyenler için daha uygun fiyat noktasından sunulan seçeneklerdi. Apple, iPhone 12 serisini çıkarmasına rağmen bu iki telefonu da satmayı sürdürüyor. Bununla birlikte iPhone 12 de, bu saydığımız iki modelin takipçisi niteliğini taşıyor, en güncel iPhone özelliklerini isteyenler için cazip bir seçenek olarak önümüzde duruyor. Yukarıdaki yer alan iPhone 12 ve iPhone 11 karşılaştırma videosunda, Apple’ın şu anda en çok ilgi gören, tüketicilerin arasında kararsız kaldığını düşündüğümüz iki telefonunu karşılaştırıyoruz. Benzerlikleri ve farklılıklarıyla bu video, iki telefondan bir tanesini satın almak isteyenlere yardımcı olacaktır.

iPhone 12 şu anda 10999 TL’den başlayan fiyatlarla sunuluyor. iPhone 11 ise 7999 TL’den başlayan fiyatlarla sunuluyor. Bu demek oluyor ki, iPhone 12’yi tercih etmek isteyenlerin en az 3000 TL’yi gözden çıkarması gerekiyor. Her iki modelin de 64 GB, 128 GB ve 256 GB depolama alanı seçenekleri bulunuyor. RAM de 4 GB ile her iki telefonda ortak.

Her iki modelin benzerlikleri arasında cam ve metal birleşimi tasarımla gelmesi var. Arkada kullanılan cam ve kenarlarda kullanılan alüminyum aynı. Renk seçenekleri bakımından arada farklılıklar olsa da; siyah, beyaz ve kırmızı renk her ikisinde de ortak. iPhone 11, altı renk seçeneğiyle 12 modelinin bir adım daha önüne geçiyor. IP68 sertifikası her ikisinde de var. Ne var ki iPhone 12, 2 metre yerine 6 metre derinliğe kadar suda yarım saat boyunca kalabiliyor. Bundan bağımsız olarak her iki model de sıvı dökülmesi, yağmur altında, havuz veya deniz kenarında kullanım konusunda sıkıntı çıkarmayacaktır.

Alt kenarda bulunan Lightning portu, düğmelerin yerleşimi, iki hoparlörün bulunması gibi unsurlar da bu iki telefonda ortak noktalar arasında yer alıyor. Arkada da iki kameranın bulunduğu, kare şekilli bir kamera modülünün ortak olduğunu görüyoruz. Bu arada çentik her iki telefonda da mevcut. Burada da 12 megapiksel FaceTime kameranın da içinde olduğu True Depth kamera sistemi var. Face ID her iki telefonda da aşağı yukarı aynı performansı sergiliyor.

Gelelim farklılıklara… Öncelikle Apple, iPhone 12 serisiyle birlikte tasarım dilini değiştirdi. Yılların iPhone’larında gördüğümüz kavisli kenar tasarımı yerini düz bir tasarıma bıraktı. Buna bağlı olarak iPhone 12, iPhone 11’e göre 1 milimetre kadar daha ince. Öte yandan IPS LCD yerine OLED ekrana geçilmiş olması ekran düzeneğini değiştirdiği için iPhone 12’nin yüzey alanı, aynı ekran büyüklüğüne rağmen azalmış. Bu arada yeni telefonun ön camı da Apple’ın Ceramic Shield olarak adlandırdığı bir cam ve şirket bunun düşmelere karşı 4 kat daha yüksek performans sergilediğini söylüyor.

Ekran teknolojisinin değiştirilmesi gerçekten büyük farklılık yaratıyor. OLED ekran IPS LCD’ye göre daha yüksek kontrast ve derin siyahlar sunuyor. Renkler daha canlı, görüntüler ve yazılar ise daha keskin ve berrak. Tabii ki, artan çözünürlüğün ve piksel yoğunluğunun da etkisi büyük. Bu durum iPhone 12’nin ekranında video izlemeyi, internette gezinmeyi veya diğer işleri daha cazip hâle getiriyor. Parlaklık tarafında çok büyük fark gözlenmiyor, görüş açılarında ise iPhone 12’nin OLED ekranın biraz daha öne çıkıyor.

Ses tarafında her iki telefonda da aynı şekilde, iki adet hoparlör bulunuyor. Ses çıkış şiddetleri aşağı yukarı aynı seviyede olmakla birlikte, iPhone 12’nin ses çıkışı hafif de olsa, iPhone 11’inkine göre daha yüksek. Buna ek olarak tizler biraz daha berrak şekilde hissediliyor. Her iki telefonun kutusundan EarPods kulaklık çıkmıyor. Bu nedenle kulaklık için çözüm geliştirmelisiniz.

iPhone 12 serisinde 5nm tabanlı A14 Bionic işlemci bulunuyor. iPhone 11 ise bir önceki yılın işlemcisi olan Apple A13 Bionic bulunuyor. Daha yeni nesil olmanın verdiği avantajla iPhone 12, GeekBench 5 testinde iPhone 11’in önünde yer alıyor ve testleri ondan yaklaşık 25-30 saniye daha önce bitiriyor. Performans anlamında günlük işlerde arada büyük fark yok. Ne var ki, fotoğraf düzenleme veya video yapımı gibi işlerde A14 Bionic farkını biraz daha gösterecektir.

Pil tarafında ise iPhone 12, iPhone 11’den daha küçük yüzey alanına sahip olması ve inceliği nedeniyle daha düşük kapasiteli bir pil barındırıyor. 3110 mAh’ye karşın 2815 mAh kapasiteli bir pil bulunuyor. Buna rağmen her iki telefon da aşağı yukarı aynı seviyede bir pil performansı sunuyor. iPhone 12, Apple’ın MagSafe adı verilen, manyetik kuvvetin başrolde olduğu yeni ekosistemi destekliyor. MagSafe Kablosuz Şarj Aksesuarı ile 15W güç çıkışıyla kablosuz şarj destekliyor. Buna ek olarak MagSafe destekli aksesuarlarla da kullanım imkanı var. iPhone 11’de ise bu destek yok. Buna rağmen iPhone 12 gibi kablosuz şarjı destekliyor, ancak maksimum 7.5W güç çıkışı için desteğe sahip. Hızlı şarj ise her iki telefon için ortak. Her ikisinin de kutusundan güç adaptörü çıkmadığından dolayı, bunun için de yatırım yapmanız veya alternatif çözümler düşünmeniz gerekecektir. Eğer bir güç adaptörü satın alacaksanız, 20W güç adaptörü en ideal seçeneklerden biri olacaktır.

5G desteği de şu an için önemli görünmese de, iki telefon arasındaki farklılıklardan bir tanesi. iPhone 12, 5G desteğine sahip ve Türkiye’ye 5G desteği geldiğinde size bu yeni nesil mobil şebekelerden yararlanma imkanı sunacaktır. iPhone 11’de ise bu destek bulunmuyor.

iPhone 12 ve iPhone 11’in ikisi de iOS 14 ile yüklü geliyor. iOS 14 inceleme yazısında ve videosunda bahsettiğimiz yeniliklerden yararlanma imkanı sunuyor. Bununla birlikte geleceğe dönük güncelleme desteği konusunda her iki telefonun gideceği yol uzun görünüyor. Bununla birlikte iPhone 12’nin yolunun biraz daha uzun olduğunu söylesek yanlış olmaz.

Kamera tarafına baktığımızda, iki telefonun aşağı yukarı benzer özelliklere sahip olduğunu görüyoruz. Her ikisinde de 12 megapiksel çözünürlüklü geniş ve ultra geniş kameralar var. Bunların yanında da Dual Tone flaş var. Ultra geniş kameraların özellikleri aynı. Geniş kameralarda ise arada diyafram açıklığı farkı var. iPhone 12’nin geniş kamerası f/1.6 ile biraz daha büyük diyafram açıklığına sahip. Buna bağlı olarak düşük ışık performansı biraz daha iyi seviyede.

Videoda her iki telefonla çektiğimiz fotoğrafların karşılaştırmasını bulabilirsiniz. Gündüz çekimlerinde aradaki farkları ayırt etmek için biraz daha dikkatli bakmak lazım. Bunu yaptığınızda iPhone 12 ile çekimlerin biraz daha parlak olduğunu göreceksiniz. Bu yeni telefonun HDR performansı da bir adım önde bulunuyor. Düşük ışıktaki çekimlerde ise daha geniş diyaframın ve Apple A14 Bionic’in farkıyla hafif de olsa daha parlak ve renk doğruluğu daha yüksek çekimler elde ediliyor. Gece manzara çekimlerinde ise iPhone 12’nin iPhone 11’e göre farkı biraz daha belirgin hâle geliyor. Bu arada Gece modu, iPhone 12’de ultra geniş kamera ile yapılan çekimlerde de kullanılıyor. Öndeki FaceTime kameralar ise aynı nitelikleri ve donanımı taşıyor. Çekilen fotoğraflar da aşağı yukarı aynı seviyede bulunuyor.

Hem iPhone 12 hem de iPhone 11, saniyede 60 kare hıza kadar 4K video kaydı gerçekleştirebiliyor. iPhone 12, 11’den farklı olarak Dolby Vision HDR video kaydı gerçekleştirebiliyor.

iPhone 12 ve iPhone 11 arasındaki farklar, daha önce karşılaştırmasını yaptığımız iPhone 12 Pro Max ve iPhone 11 Pro Max’e göre biraz daha fazla. Özellikle ekran tarafında büyük bir fark var ve bu da aradaki 3000 TL’lik farkın büyük bir kısmını mantıklı hâle getirmeye yardımcı oluyor. Kamera tarafında ise, özellikle fotoğraf tarafında aradaki fark çok yüksek seviyede değil. Performans konusunda da, günlük işlerde iki telefonun da aşağı yukarı aynı seviyede performans sunduğunu görüyoruz. Pil performansı için de bu söylenebilir. MagSafe aksesuar desteği ise iPhone 12’yi biraz daha cazip hâle getiriyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER