Teknoloji

iPhone 12 Fransa’da kulaklıkla satılacak

iphone 12

Apple geçtiğimiz salı günü tanıttığı iPhone 12 serisi telefonlarının kutularına EarPods kulaklık ve şarj adaptörü yerleştirmeyeceğini açıklayarak yeni bir tartışmayı tetiklemişti. Şirket, bu kararı elektronik atığı azaltma amacıyla aldığını belirtmişti. Ancak Apple’ın yeni telefonları, Fransa’da ülkedeki yasalar gereğince kulaklık ile birlikte satılıyor.

MacRumors sitesinin haberine göre, Fransız yasaları ülkedeki 14 yaş ve altı çocukları elektromanyetik radyasyondan korumak için akıllı telefonların kulaklık veya eller serbest konuşma kitleriyle satılması gerekiyor. Yasanın özet metninde, akıllı telefon radyasyonuna uzun süre boyunca maruz kalmanın etkilerinin tam anlamıyla görülemediğine dikkat çekiliyor.

Ülkede satılan akıllı telefonların kullanım kılavuz ve ambalajlarında, herhangi bir reklam olmadan, eller serbest konuşma kiti kullanımının teşvik edilmesi gerekiyor. Bu yasaya uymayan üreticilere 75 bin avro ceza kesilebiliyor.

Radyasyon etkisi, Fransa’daki akıllı telefon kullanım mevzuatını ciddi ölçüde etkiliyor. Ülkede çeşitli şehirlerde 5G karşıtı protestolar düzenlenmişti. Bazı yerel yöneticiler de 5G şebekesinin faaliyete geçişinin sağlık endişeleri ve coğrafi etkiler nedeniyle ertelenmesi gerektiğini savunmuştu.

Apple yeni iPhone’larının yanında kulaklık ve şarj adaptörü sunulmaması kararına gerekçe olarak karbon salınımının ve nadir madenlerin kullanımının azaltılmasını da göstermişti. iPhone 12, geçmiş modellere kıyasla daha küçük bir kutu içinde geliyor. Apple böylelikle tek bir palete yüzde 70 daha fazla cihaz sığdırabileceğini belirtti.

İLGİLİ HABERLER