Manşetler

Çentik dönemi bitiyor mu; ilginç iPhone 12 ekran tasarımı

iphone 11 pro
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Apple 2017 yılında çıkan iPhone X ile birlikte ekranda çentik modasını başlatmıştı. Birkaç yıldır şirketin çıkardığı iPhone’larda çentikli ekranı görüyoruz.

iPhone X ile çentik ilk kez geldiğinde farklı tepkilerle karşılaşmıştı. Bazıları kullanıcılara akıllı telefonlarında daha fazla ekran alanı sağladığı için bunu gerekli bulmuştu. Bazılarıysa bunun estetik açısından çok memnun edici görünmediğini, uygulamaların bazı kısımlarının çentiğin arkasında kaldığını söylemişti.

Meseleye hangi açıdan yaklaşırsanız yaklaşın, Apple’ın bu tartışmaları hepten bitirme ihtimali bulunuyor. Duyumlara dayanarak oluşturduğu ve Twitter hesabından paylaştığı akıllı telefon resimleriyle bildiğimiz Benjamin Geskin, 2020 model iPhone serisiyle birlikte en az bir modelde ekranda çentiğin kalkacağını iddia etti.

Geskin, iPhone 12 olarak da adlandırılması muhtemelen olan 2020 model iPhone prototiplerinden bir tanesinin resmini paylaştı. Apple Face ID ve TrueDepth kamera sistemlerini akıllı telefonun çok ince olan ekran çerçevesine sıkıştıracak. Aynı zamanda hoparlör ve mikrofon da bu alana alınacak.

Geskin’in tweet’ini temmuz ayında yayınlanmış olan bir araştırma notu izledi. Apple konusunda yaptığı tahmin ve analizleriyle bildiğimiz analist Ming-Chi Kuo, Apple’ın ön kameranın boyutunu azaltarak ekrana daha fazla alan açmanın yollarını aradığını kaydetti. Credit Suisse şirketinden bir analist de Apple’ın en erken 2020 yılında çentiği kaldıracağını belirtti. Ancak bu tahminine Face ID’nin de kaldırılacağı iddiası eşlik ediyor.

iPhone 12 ekranından çentik gidecek, boyut daha da artacak

Kuo, Apple’ın iPhone 11 Pro Max’te yer alan 6.5 inç OLED ekranı gelecek yıl 6.7 inçlik daha büyük bir ekranla değiştireceğini iddia ediyor. Geskin de tweet’inde muhtemelen bu tahmini taslağa dökmüş oluyor.

Ne var ki, çentiğin kaldırılacağına dair iddialara daha şimdiden itiraz geldi. iPhone 11 Pro’nun duyurulmasından aylar önce bu telefonun tasarımını sızdıran Steve Hemmerstoffer, aksi yönde görüş belirtti.

iPhone 11, iPhone 11 Pro ve iPhone 11 Pro Max daha yeni duyuruldu ve henüz Türkiye’de ne zaman satışa sunulacakları da açıklanmadı. Ancak daha şimdiden gelecek yılın iPhone modelleriyle ilgili dedikodular ortalıkta dolaşmaya başladı. Bir Apple patenti, akıllı telefonların arkasında yer alan Apple logosunun gelecekte bildirim uyarı ışığı olarak işleyebileceğini de işaret ediyor.

İLGİLİ HABERLER