DosyaManşetler

iPhone 12: 2020 model Apple akıllı telefonları ile ilgili neler biliyoruz?

iphone 11 pro max 12 apple

2020 model iPhone’ların tanıtımına sadece birkaç hafta kaldı gibi görünüyor. Dedikodu değirmeninin çarkları ise olanca hızıyla dönmeyi sürdürüyor. Bu yıl birtakım önemli değişikliklerin olması bekleniyor. iPhone 12 ile beklenen yenilikler, dedikodular, ipuçları dosya yazımızda.

Apple’ın en son birinci nesil iPhone SE modelinde kullandığı düz kenarlı tasarımı sevenler bu yıl yeniden aynı tasarımı görecek gibi görünüyor. Apple’ın yuvarlatılmış kenarlar yerine düz kenarlara sahip yepyeni bir tasarıma geçeceğine dair birçok dedikodu mevcut. Bu arada daha kompakt iPhone kullanmayı sevenleri memnun edecek dedikodular da mevcut.

Bu arada tüm işaretler bu yıl iPhone’ların 5G desteğini kazanacağını gösteriyor. Bu da 5G destekli şebekelerde kullanılan Apple telefonlarının daha yüksek veri iletim hızlarına ulaşabileceği anlamına geliyor.

Gelecek nesil iPhone modelleriyle ilgili hâlâ birçok bilinmeyen bulunuyor. Bu telefonların yakın zamanda çıkan Google Pixel veya Samsung Galaxy telefonları kadar fazla sızıntı üretmediğini görüyoruz. Ancak Apple’ın neleri planladığına dair düzgün bir tabloyu oluşturacak kadar dedikodu ve sızıntı bulunuyor.

Bu yazıda iPhone 12 ile ilgili dedikodular ve söylentiler hakkında bir derleme yapıyoruz.

Dört yeni iPhone, iki yeni ekran boyutu bekliyoruz

Apple ile ilgili dedikodular aktaran kaynakların üzerinde birleştikleri bir nokta var: Apple 2017, 2018 ve 2019 yıllarında yaptığı gibi üç telefon tanıtmak yerine dört yeni iPhone modeli çıkaracak. Bu telefonlar aşağıdaki gibi sıralanıyor:

  • 5.8 inç iPhone 11 Pro’dan daha küçük ekrana sahip olacak 5.4 inçlik yeni bir model (ve muhtemelen tamamen daha küçük bir telefon olacak)
  • iPhone 11 ile aynı ekran boyutuna sahip, 5.4 inçlik kardeşiyle benzer özelliklere sahip düşük kaliteli 6.1 inçlik bir model
  • Üst düzey özelliklere sahip ikinci bir 6.1 inç model
  • 6.5 inçlik iPhone 11 Pro Max’ten daha büyük bir ekrana sahip olacak (ve muhtemelen boyut olarak da daha büyük olacak) yeni bir 6.7 inçlik model

Apple ile ilgili güvenilir analizleri ve sızıntılarıyla bilinen ve son birkaç yıldır iPhone büyüklükleri ve özellikleri hakkında doğru tahminlerde bulunan Apple analisti Ming-Chi Kuo, 2020 yılında göreceğimiz iPhone modelleriyle ilgili ilk tahmini yapan kişi olmuştu. Daha sonra Wall Street Journal nisan ayında geçtiği haberle bu sızıntıya destek verdi. Bloomberg de yaptığı haberle bu dedikodulara katkıda bulundu.

iPhone 4 ve iPhone 5’i hatırlatan bir tasarım

Apple, iPhone 6’dan bu yana iPhone için aynı temel görünümü tercih ediyor. Köşeleri yuvarlatılmış ve kenarları da kavisli dikdörtgen tasarım 2014 yılından beri kullanılıyor. Ancak bu yıl için, dedikodular en yeni iPhone’ların düz ekranlara sahip olacağını ve iPhone 4, iPhone 5 ve iPhone SE modellerindeki tasarıma dönüleceğini gösteriyor. Ya da daha güncel bir modele referans verecek olursak, en son iPad Pro’larda gördüğümüze benzer bir tasarım yeni iPhone’larda tercih edilebilir.

MacRumors sitesinin paylaştığı bu fotoğraf iPhone maketlerini gösteriyor. Bunlar iPhone 4‘ü de hatırlatıyor.

Görsel: MacRumors

Bloomberg de geçtiği haberde dört yeni iPhone’un hepsinde düz kenarların bulunacağını ve paslanmaz çelikten yapılmış kenarların daha pahalı modellerde, alüminyumdan yapılmış kenarların ise daha ucuz modellerde kullanılmaya devam edileceğini söylüyor. MacRumors‘ın paylaşımı ise yeni modellerin boyutlarını daha iyi şekilde anlamamıza yardımcı oluyor:

Yukarıdaki görsele baktığınızda, bu yıl beklenen 5.4 inç iPhone 12 modelinin büyüklük açısından iki iPhone SE modelinin ortasına yerleştiğini göreceksiniz. Daha küçük boyutlu ve iPhone X, XS ve 11 Pro modellerindeki gibi kenardan kenara ekran isteyenler için 5.4 inç ekranlı model cazip bir seçenek olabilir gibi görünüyor.

Görsel: MacRumors

MKBHD’nin yayınladığı video sayesinde de beklenen yeni iPhone’ların büyüklüklerini daha iyi şekilde görmek mümkün oluyor. Videoda maket modeller üzerinden bir ön inceleme gerçekleştiriliyor.

5G destekli ilk iPhone’lar geliyor

2020 model iPhone’ların 5G hücresel şebekeleri destekleyecek ilk Apple akıllı telefonları olması bekleniyor. Bu sayede telefonlar daha yüksek veri bağlantı hızı sunan şebekeleri destekleyecek. Tabii ki, bunun için iPhone’un kullanıldığı yerde 5G şebekesinin bulunması gerekecek. Ayrıca satın alınan iPhone modeli de 5G desteğinin alınıp alınmayacağında etkili olacak.

Wall Street Journal geçtiğimiz nisan ayında geçtiği bir haberde bu yılın bazı iPhone modellerinde 5G’nin bulunacağını belirtmişti. Bloomberg ise 5G’nin dört yeni modelde de bulunacağını yazmıştı. Fast Company ise bir kaynağa dayandırarak geçtiği haberde sadece serinin en üst modelinde en hızlı 5G hızını sunan mmWave teknolojisinin destekleneceğini öne sürmüştü.

Geçtiğimiz ocak ayında Ming-Chi Kuo, gelecek dört yeni iPhone modelinin de 6 GHz altı teknolojisini ve daha hızlı olan, ancak daha kısa menzilde çalışan mmWave 5G destekleyeceğini öne sürmüştü. Dedikodularına daha fazla itibar gösterdiğimiz Kuo bile yakın zamanda bu tahminini gözden geçirmiş ve mmWave 5G iPhone’ların sevkiyatının beklenenden daha az olacağını söylemişti. Ancak herhangi bir iPhone’da bu teknolojinin kaldırılıp kaldırılmadığı hakkında bir bilgi vermemişti.

Sonuç olarak geldiğimiz noktada 5G’nin yeni iPhone’lara geleceğini söyleyebiliriz. Zaten Qualcomm ve Apple arasındaki uzlaşma da bunun işaretlerini veriyordu. Ancak hangi modelin hangi 5G teknolojisini veya teknolojilerini destekleyeceğini şu an için bilmiyoruz.

Her yeni iPhone 12 modelinde OLED ekran bulunacak

The Wall Street Journal’ın nisan ayında geçtiği habere göre, Apple’ın sonbaharda beklenen iPhone serisinin tüm üyelerinin en sonunda OLED ekranlara sahip olması bekleniyordu. Bloomberg de geçtiği haberlerle bunu kabul ediyor. Sektörün büyük bir kısmının yıllar önce OLED’e geçmesine rağmen, 2018’in iPhone XR ve 2019’un iPhone 11’i de dahil olmak üzere Apple’ın bazı yeni telefonlarında LCD ekranlar var olmayı sürdürdü. OLED ekranların LCD’ye göre bazı avantajları var, çünkü OLED ekranındaki her bir piksel birbirinden bağımsız çalışıyor. Ekranın büyük bir kısmı siyahı gösterirken, aktif olan alandaki pikseller açılarak sadece bu alanda görüntü gösterimi yapılabiliyor. Ayrıca daha derin siyahlar, daha gerçek renkler, daha fazla canlılık ve bazen daha iyi pil ömrü OLED ekranların avantajları arasında bulunuyor.

Amiral gemisi Android telefonlar da daha akıcı kaydırma, animasyonlar ve oyunlar için yüksek yenileme hızına sahip ekranlara geçtiler, ancak bu teknolojinin bu yıl herhangi bir iPhone’a gelip gelmeyeceği şu an için belli değil. Her iki yönde de söylentiler duyuyoruz ve bazı kaynaklar Apple’ın bu özellik içeren ve içermeyen prototipleri test ettiğini söylüyor.

Eğer iPhone 12 120 Hz ekrana sahip olursa ve Apple sahnede onun hakkında “ProMotion” ifadesini kullanırsa şaşırmayın. Apple 2017’den beri, yüksek yenileme hızına sahip iPad Pro ekranlarını bu şekilde adlandırıyor.

Dört arka kamera beklemeyin, ancak üst sınıf iPhone 12’ler LIDAR sensöre sahip olabilir

Bu yılki iPhone’larda alt taraftaki modeller için çift kamera kurulumunu ve üst taraftaki modeller için üçlü kamera kurulumunun sürmesi bekleniyor. Bloomberg‘e göre, en üst düzey modelde yeni bir detay olabilir; lazer kullanarak nesneleri tespit edebilen bir LIDAR sensörü eklenebilir. Bu teorik olarak, daha iyi artırılmış gerçeklik deneyimleri sağlayabilir, çünkü telefonunuz çevrenizi daha iyi anlayacaktır.

Apple ilk olarak geçen mart ayında tanıttığı iPad Pro modellerine bir LIDAR sensörü eklemişti. LIDAR sensörü daha çok gelecek için eklenmiş bir birim gibiydi, çünkü iPad Pro 2020 inceleme yazısında ve videosunda belirttiğimiz gibi, şu anda App Store’da LIDAR sensörünün hakkını verecek kadar çok artırılmış gerçeklik tabanlı uygulama veya oyun bulunmuyor. Apple’ın iPhone’da bunun için güçlü bir kullanım senaryosu oluşturup oluşturmayacağını bekleyip görmemiz gerekiyor.

iPhone 12 kutusundan şarj adaptörü veya kulaklık çıkmayabilir

Analist Ming-Chi Kuo geçen haziran ayında, bu yılki iPhone serisindeki en büyük değişikliklerden birinin cihazların içinde gelecekleri kutu olacağını öne sürmüştü. Apple’ın hem kutudaki şarj cihazını hem de kulaklıkları çıkaracağı söyleniyor. iPhone’lar 2007’de piyasaya sürülen ilk iPhone’dan bu yana güç adaptörleri ve kulaklıklarla birlikte geldiği için bu, büyük bir değişim olacaktır. Bu yönde alınabilecek bir kararda maliyetleri azaltmak önemli bir neden olacaktır, ancak Apple insanların bir kenara atıp unutacakları bir başka kulaklık veya güç adaptörü vermek istemediğini düşünebiliriz. Tabii ki, bu karar elektronik atıkları azaltmada da yardımcı olacaktır.

Bu, Apple’ın telefonunuzu şarj etmenin başka yollarını sunmayacağı anlamına gelmiyor. Kuo’ya göre yeni iPhone’lar, telefonunuzu USB-C bağlantı noktası ile bir bilgisayara veya bir güç adaptörüne bağlamanıza izin veren bir Lightning – USB-C kablosuyla birlikte gelecek. . (Lightning – USB-C kablosuyla ilgili söylentiler, iPad Pro’nun 2018’de USB-C’ye geçmesine rağmen, telefonun bu yıl muhtemelen bir USB-C bağlantı noktasına sahip olmayacağını gösteriyor.)

Kuo ayrıca, Apple’ın 20 vatlık yeni bir şarj cihazı satacağını söyledi ve bu, Twitter’da yayınlanan bu resimle doğrulanıyor gibi görünüyor. Bu şarj cihazı gerçek bir Apple ürünü ise, cihazlarınızı iPhone 11 Pro’da bulunan 18 vatlık şarj cihazından daha hızlı ve muhtemelen iPhone 11’de bulunan 5 vatlık şarj cihazından çok daha hızlı şarj edebilir.

https://twitter.com/laobaiTD/status/1275709656342704139

Kutuya bir şarj cihazı ve kulaklık yerleştirilmediği takdirde, yeni iPhone’lar daha ince bir kutuya sahip olabilir. @conceptsiphone adlı Instagram hesabı, yeni kutuya eklenebilecek bir tepsinin görüntüsünü yayınladı ve yalnızca sarmal bir kablo ve belki de bazı kağıtlar ve kullanım yönergeleri için yer var gibi görünüyor.

Bu küçük kutu Apple’ın, bu yeni iPhone’larının önceki yıllarda gördüğümüz göre daha fazla çevre dostu olduğunu iddia etmesine yardımcı olabilir.

Yeni iPhone’larda yeni işlemci gelecek

Bu yılki iPhone 12 modellerinin, Apple tasarımı yeni bir işlemciye sahip olması bekleniyor. Bloomberg, yeni telefonların “işlemcide yapay zeka ve AR görevlerini hızlandırmaya vurgu yaparak önemli bir yükseltmeyle” birlikte geleceğini öne sürdü.

iPhone 11 serisindeki işlemcinin adı A13 Bionic olduğundan, bir sonraki iPhone işlemcisinin adının da A14 olacağı güvenli bir bahis gibi görünüyor. Apple, bu “Bionic” etiketini A11 ve A12’de de kullanmıştı, bu yüzden belki bu yıl da bir A14 Bionic işlemci göreceğiz.

Bu yılın iPhone’ları normale göre daha geç çıkacak

Uzun zamandır eylül ayları yeni iPhone’ların tanıtıldığı ve yurt dışında piyasaya çıktığı aylar olarak bilinir. Ancak Apple, bu yılki iPhone’ların normalde eylül olan yurt dışı piyasaya çıkış zamanından “birkaç hafta sonra” satışa sunulacağını söyledi. Bloomberg, daha ucuz olan iPhone’ların daha üst sınıf modellere göre daha ekran çıkacağını söyledi. Bu durum iPhone 12 Türkiye çıkış tarihi üzerinde de bazı etkilere sahip olacaktır.

Ne var ki bunların hiçbiri, Apple’ın her zaman eylül ayında gerçekleştirdiği iPhone tanıtım etkinliğinin tarihini değiştirmeyebilir. Belki iOS 14’ün dağıtıma çıkışıyla birlikte etkinliğin de gerçekleştirildiğine tanık olabiliriz.

Ve Kovid-19 salgını nedeniyle yüz yüze toplantılar üzerinde uygulanan kısıtlamalar, Apple’ın muhtemelen Cupertino’daki yerleşkesinde bulunan Steve Jobs Theater’da bir iPhone tanıtım etkinliği düzenlemeyeceğini gösteriyor. Ancak, şirketin bu yılki Dünya Çapında Geliştiriciler Konferansı için hazırladığı açılış konuşması videosu gibi, başka bir yüksek prodüksiyonlu bir video hazırlama şansı var.

Pil, depolama alanı, fiyat ve isim ile ilgili dedikodular

Yakında çıkacak iPhone’lar ile ilgili diğer bazı dedikodular da ortalıkta dolaşıyor. Apple sızıntılarıyla bilinen @L0vetodream rumuzlu Twitter kullanıcısı, geçtiğimiz mayıs ayında geçtiği mesajda giriş seviyesindeki iPhone’ların 64 GB depolama alanıyla başlayacağını, üst sınıf modellerde ise başlangıç seviyesindeki depolama alanının 128 GB olacağını kaydetti. Ayrıca giriş seviyesi iPhone 4 GB RAM, üst sınıf model ise 6 GB RAM barındıracak.

Bazı sertifikasyon belgeleri sayesinde yeni telefonların pil boyutları hakkında da fikir edinmek mümkün oluyor. 5.4 inç iPhone’da 2227 mAh kapasiteli pil olacak. 6.1 inç iPhone’lar ise 2775 mAh pil barındıracak. 6.7 inç iPhone ise 3687 mAh kapasiteli pile sahip olacak. Karşılaştırma yapacak olursak, bu pil kapasiteleri mevcut iPhone’ların sahip olduğu dile getirilen kapasitelerden daha küçük durumda bulunuyor. 5.8 inç iPhone 11 Pro’da 3045 mAh, 6.1 inç iPhone 11’de 3110 mAh, iPhone 11 Pro Max’te ise 3969 mAh kapasiteli pil bulunuyor.

En düşük seviyedeki iPhone’un fiziksel açıdan mevcut iPhone 11’den daha küçük olmasının beklenmesine rağmen, Apple’ın bu yılın iPhone serisinin başlangıç fiyatını bu değişikliği yansıtacak şekilde değiştirip değiştirmeyeceğini bilmiyoruz. iPhone 11 fiyatı 7999 TL’den başlıyor. 2018 model iPhone XR ise şu anda 7099 TL’ye satılıyor. Apple’ın iPhone 11’in devamı olacak modeli yine aynı fiyat noktasından satmasını bekleyebiliriz. 5.4 inç ekranlı model de iPhone SE ile iPhone 11’in devamı olacak model arasına oturabilir.

Gelecek nesil iPhone’ların adının ne olacağını da bilmiyoruz. Sözü edilen tasarım değişiklikleri ve 5G’nin eklenmesi Apple için iPhone 11 serisinden büyük bir uzaklaşma olacaktır ve “S” takısı atlanabilir. Şirketin doğrudan iPhone 12, iPhone 12 Pro, vb. bir adlandırmaya geçtiğini görebiliriz. iPhone SE ve onun üzerine eklenecek dört yeni modelle birlikte Apple’ın yeni bir adlandırma düzenine geçmesi de muhtemel görünüyor.

İLGİLİ HABERLER