Dosya

iPhone 11 ve iPhone XR karşı karşıya

iphone 11 ve iphone xr

Apple, yeni iPhone’larını 10 Eylül’de gerçekleştirdiği etkinlikte gözler önüne çıkardı. Şirket, tıpkı geçtiğimiz yıl olduğu gibi, potansiyel müşterilere üç yeni seçenek sunuyor. Bu yeni seçenekler iPhone 11, iPhone 11 Pro ve iPhone 11 Pro Max adını taşıyor.

iPhone 11, geçtiğimiz yıl tanıtılan iPhone XR‘ın halefi olarak tanımlanabilir. Bu iki telefon arasındaki benzerlikleri ve farkları sizler için sıraladık.

Tasarım

  • iPhone 11: 150.9 x 75.7 x 8.3 mm., 194 gram
  • iPhone XR: 150.9 x 75.7 x 8.3 mm., 194 gram

iPhone XR ve iPhone 11’in tasarım bakımından hemen hemen aynı yerde durduğu söylenebilir. Benzer hatlara sahip olan her iki cihaz için de farklı renk seçenekleri bulunuyor. Her iki telefonda da alüminyum çerçeveyi cam arka panel tamamlıyor. Hem iPhone 11’in hem de iPhone XR’ın ekranlarının üstünde çentik yer alıyor. İki telefonun kapladıkları alanın da aynı olduğunu belirtmekte de fayda var.

iPhone XR, suya dayanıklılık konusunda IP67 sertifikasına sahip. Telefon 1 metre derinlikte 30 dakika boyunca çalışmaya devam edebiliyor. iPhone 11’de ise IP68 sertifikası bulunuyor. Telefon, 2 metre derinlikte 30 dakika çalışmayı sürdürebiliyor.

iPhone 11’in arkasında çift arka kamera bulunuyor. iPhone XR ise tek bir arka kameraya sahip. İki telefonun tasarımları arasındaki en belirgin farkın bu olduğu söylenebilir. Apple’ın bu telefonlar için sunduğu renk seçenekleri arasında da farklar mevcut. Bunun dışında iki cihazı birbirinden ayırt etmek oldukça zor görünüyor.

Ekran

  • iPhone 11: 6.1 inç, LCD, 1792 x 828 piksel çözünürlük, HDR yok, 625 nit maksimum parlaklık
  • iPhone XR: 6.1 inç, LCD, 1792 x 828 piksel çözünürlük, HDR yok, 625 nit maksimum parlaklık

Hem iPhone 11’de hem de iPhone XR’da 6.1 inç büyüklüğünde Likit Retina LCD ekran bulunuyor. 1792 x 828 piksel çözünürlüklü bu ekran, 326 ppi piksel yoğunluğuna sahip.

Uygun fiyatlı iPhone seçenekleri arasında ekran bakımından bir fark bulunmuyor. True Tone teknolojisi, geniş renk gamı ve Haptic Touch desteği yine ekran özellikleri arasında yer alıyor.

Kamera

  • iPhone 11: Çift arka kamera (12 MP geniş açılı ve ultra geniş açılı), 12 MP TrueDepth ön kamera
  • iPhone XR: Tek arka kamera (12 MP), 7 MP TrueDepth ön kamera

Kamera yetenekleri, iPhone 11’le iPhone XR arasındaki en büyük farklardan biri. iPhone 11’in arkasında çift lensli bir kamera sistemi yer alıyor. Bu sistem, 12 megapiksel çözünürlüklü ultra geniş açılı sensör ve yine 12 megapiksel çözünürlüklü geniş açılı sensörden oluşuyor. Optik görüntü sabitleme, 2x optik zum, 5x’e kadar dijital zum, daha parlak True Tone flaş, altı efektli Portre Aydınlatma ve fotoğraflar için yeni nesil Smart HDR, iPhone 11’in kamera özellikleri arasında bulunuyor.

Gece Modu ve Otomatik Düzeltmeler de iPhone 11’in kamerasıyla gelen özellikler arasında yer alıyor.

iPhone XR’ın arkasında ise 12 megapiksel çözünürlüklü tek bir kamera bulunuyor. Optik görüntü sabitleme özelliği bulunan bu kamera, 5x’e kadar dijital zum yapabiliyor. iPhone XR’ın kamera sisteminde ikinci lens ve optik zum özelliği bulunmuyor. Üç Portre Aydınlatma efekti olan telefon, fotoğraflar için ilk nesil Smart HDR desteğine sahip.

iPhone XR’ın önünde 7 megapiksel çözünürlüklü TrueDepth kamera yer alıyor. Face ID sisteminin temelinde yer alan TrueDepth kamera, 30 veya 60 fps’de 1080p video kaydı gerçekleştirebiliyor.

iPhone 11’de ise TrueDepth kameranın çözünürlüğü 12 megapiksele çıkıyor. Fotoğraflar için yeni nesil Smart HDR desteği; 24, 30 ve 60 fps’de 4K video çekim özelliği kameranın yetenekleri arasında bulunuyor.

Donanım

  • iPhone 11: A13 işlemci, 64/256/512 GB dahili depolama alanı
  • iPhone XR: A12 işlemci, 64/256/512 GB dahili depolama alanı

iPhone 11’le iPhone XR arasındaki somut farklardan bir diğeri de donanım. iPhone 11, tahmin edilebileceği üzere, daha güçlü bir donanıma sahip. iPhone XR’daki A12 işlemci, iPhone 11’de yerini A13’e bırakıyor. Her iki telefonda da 64, 256 ve 512 GB dahili depolama alanı sunuluyor. Her iki telefonda da microSD kart desteği bulunmuyor.

Apple, telefonlarının RAM ve pil kapasitelerini kamuoyuyla paylaşmıyor. Ancak iPhone 11’in iPhone XR’a kıyasla daha uzun bir pil ömrü sunduğu belirtiliyor. iPhone XR’da 16 saat olan pil ömrü, iPhone 11’de 17 saate yükseliyor.

Her iki cihaz da Lightning konvektörü üzerinden şarj ediliyor. Apple Pay desteği bulunan telefonlar, 4G şebekesiyle uyumlu. Apple için 5G döneminin 2020’de başlaması bekleniyor.

Yazılım

  • iPhone 11: iOS 13
  • iPhone XR: iOS 13 ile uyumlu

iPhone 11, kutusundan iOS 13 yüklü olarak çıkacak. Bu da Koyu Renk Modu, Arkadaş Bul ve iPhone’umu Bul uygulamalarını birleştiren yeni Bul uygulaması, yenilenen Anımsatıcılar gibi özelliklerin telefonla birlikte sunulacağı anlamına geliyor.

iPhone XR ise 19 Eylül itibarıyla iOS 13 güncellemesini alacak. Bu da iki telefonun birbirleriyle aynı kullanıcı deneyimini sunacağı anlamına geliyor.

Fiyat

  • iPhone 11: Türkiye fiyatı belli değil, ABD başlangıç fiyatı 699 dolar.
  • iPhone XR: Türkiye başlangıç fiyatı 6 bin 499 TL, ABD başlangıç fiyatı 399 dolar.

iPhone 11, ABD’de 699 dolardan başlayan fiyatlarla satılacak. iPhone XR piyasaya çıktığında başlangıç fiyatı daha yüksekti. Bu telefonun Türkiye satış fiyatı ise belli değil.

iPhone XR’ın fiyatında ise iPhone 11’in duyurulmasıyla birlikte indirime gidildi. Akıllı telefon Türkiye’de 6 bin 499 TL’den başlayan fiyatlarla satılıyor. Telefonun ABD’deki başlangıç fiyatı ise 399 dolara indi.

iPhone 11 ve iPhone XR karşı karşıya: Sonuç

iPhone 11 ve iPhone XR arasındaki temel farklar olarak kamera ve işlemci öne çıkıyor. Tasarımları büyük ölçüde aynı olan iki cihaz, aynı ekrana sahip. iOS 13 ile iki telefonun sunduğu yazılım deneyimi de eşitleniyor.

iPhone XR’dan iPhone 11’e geçenleri öncelikle daha gelişmiş bir kamera deneyimi bekliyor. Bunun kimi kullanıcılar için yeterli bir sebep olduğu söylenebilir. Buna ek olarak, hızda da bir artıştan bahsedilebilir. Ancak bunların dışında iki telefonun hemen hemen aynı deneyimi sunması muhtemel görünüyor.

Daha eski bir iPhone modelinden iPhone XR veya iPhone 11’e geçiş yapmak ise hissedilebilir bir fark yaratabilir. Ekstra kamera ve daha iyi işlemci için daha fazla para ödeme konusunda son karar, alıcıya kalmış durumda.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER