Teknoloji

iPhone 11’in ters kablosuz şarj özelliği için son dakika iddiası

apple iphone

Apple’ın büyük ihtimalle iPhone 11 olarak adlandıracağı 2019 model iPhone’larının tanıtılmasına saatler kala, 9to5Mac’e göre, Apple dedikoduları söz konusu olduğunda en güvenilir kaynaklardan bir tanesi olan Ming-Chi Kuo’dan yeni bir iddia geldi. Bu iddia muhtemel ters kablosuz şarj özelliğiyle ilgili oldu.

Kuo, daha önceleri ters kablosuz şarj özelliği sayesinde telefonun kablosuz şarj destekli AirPods kutusunu şarj edebileceğini söylüyordu. Ancak son tahmininde bu önceki iddiasından uzaklaşıyor. Her ne kadar bu özelliğin tamamen kaldırıldığını söylemese de, özelliğin Apple’ın gereksinimlerinin karşılanacağı bir şarj verimliliğinin sunulmaması nedeniyle bir kenara bırakılabileceğini kaydetti.

Kablosuz şarj konusunda Apple daha önce de birtakım engellerle karşılaşmıştı. Şirket, iki yıl önce duyurusunu gerçekleştirdiği AirPower adlı kablosuz şarj matını, çeşitli ertelemelerin ardından geçtiğimiz ilkbaharda tamamen iptal etmişti. Apple’ın en büyük rakipleri olan Samsung ve Huawei’ye baktığımızda, bu üreticilerin amiral gemisi akıllı telefonlarında ters kablosuz şarj özelliğinin bulunduğunu görüyoruz.

Şarj verimliliği önemli. Eğer kullanıcılar iki Apple cihazını birbirine dokundurup şarj edecekse ve bunu anlamlı sayılacak kadar kısa bir zamanda gerçekleşmesini bekliyorlarsa, o zaman şarj verimliliğinin yüksek olması gerekiyor. Ancak söz konusu endüktif bobinleri kullanarak enerji iletimi olduğunda, bu verimlilik her zaman sağlanamayabiliyor.

iPhone 11 kutusundan hızlı şarj adaptörü çıkacak mı?

Genel olarak, kablosuz şarj hız konusunda kablolu şarjın gerisinde kalıyor. Bu nedenle Kuo’nun yaptığı diğer tahmin oldukça mantıklı görünüyor. İki üst sınıf iPhone modelinin kutusundan 18W USB-C hızlı şarj aleti çıkacak ve muhtemelen kutuda da USB-C – Lightning kablosu olacak. Daha yavaş olan klasik 5W şarj adaptörü ise daha ucuz olacak iPhone XR’ın takipçisinde yer almayı sürdürecek.

Yeni iPhone’ların ters kablosuz şarj ile geleceğini iddia eden tek kaynak Kuo değildi. Hem Bloomberg hem de Japon teknoloji blogu Macotakara, aynı iddiada bulunmuştu. Onlar da iddialarında boşa çıkacak gibi görünüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER