Teknoloji

iPhone 11’in kamerası suyun altında çok daha iyi çalışabilir

iphone 11

iPhone Xs ve Xs Max kamera özellikleri bakımından oldukça yetenekli telefonlar. Her iki akıllı telefonun kameraları da birbirinden farklı senaryolarda kaliteli kareler yakalayabiliyor. Smart HDR ve gelişmiş bokeh modu gibi özellikler pek çok ayarda işe yarıyor. Ancak su altı fotoğrafçılığı bu senaryolar arasında bulunmuyor. Ne var ki, bu durum iPhone 11 ile birlikte değişecek gibi görünüyor.

Apple Insider sitesi tarafından yayınlanan patent dosyası, iPhone 11’de veya önümüzdeki dönemde piyasaya çıkacak başka Apple cihazlarında yapay zekâ sistemleriyle su altında çekilecek fotoğrafların optimize edilebileceğini gösteriyor. Söz konusu sistemler, kameranın suyun altında kullanıldığını algılayabilecek. Bunu yaparken ortam ışığı oranı, etraftaki nesnelerin ne kadar karanlık olduğu ve nesneye olan mesafe gibi kriterler değerlendiriliyor. Bu kriterleri değerlendiren yapay zekâ devreye giriyor ve fotoğrafı mümkün olan en iyi noktaya getiriyor.

Patent dosyasındaki ifadeler, son zamanlarda pek çok akıllı telefonda bulunan sahne optimizasyonu özelliğini hatırlatıyor. Samsung Galaxy S10 gibi telefonlarda bulunan bu özellik, fotoğrafın çekildiği ortamı algılıyor ve kameranın ayarlarını bu ortama en uygun hâle gelecek şekilde değiştiriyor.

Patent başvurusu yapılması, özelliğin yakında çıkacak bir cihazda bulunmasını garanti etmiyor. Ancak iPhone 11’in suya dayanıklılık özelliklerinin seleflerine kıyasla gelişeceğine dair haberler de bir süredir etrafta dolaşıyor. Telefonun ekranının suyun altındayken veya ıslakken bile dokunuşları algılayabileceği belirtiliyor. Bu da su altı fotoğrafçılığın önündeki en önemli engellerden birinin çözüldüğü anlamına geliyor.

iPhone Xs suya dayanıklılık konusunda IP68 sertifikasına sahip. Böylelikle akıllı telefon toza karşı dayanıklı olmasının yanı sıra ve suyun 2 metre altında 30 dakika boyunca çalışmaya devam edebiliyor. Bunun da suyun altında fotoğraf çekimi için yeterli olduğu söylenebilir.

iPhone 11 ne zaman çıkacak?

iPhone 11 ve kamerasıyla ilgili dedikodular uzun süredir etrafta dolaşıyor. Akıllı telefonun arkasında üç lensli bir kamera modülünün bulunacağı ve bu lenslerden birinin geniş açılı olacağı söyleniyor. Apple daha önce iPhone’larında bu tarz bir donanım kullanmamıştı.

Apple geleneksel çıkış takvimine bağlı kaldığı takdirde iPhone 11 ile eylül ayında tanışmamız muhtemel görünüyor. Bu da önümüzdeki dönemde iPhone’la ilgili sızıntıların artacağı anlamına geliyor.

İLGİLİ HABERLER