Teknoloji

iPhone 11’deki izinsiz konum verisi paylaşımı ile ilgili Apple’dan açıklama

iphone indirim fırsatı

Apple iPhone 11 ve iPhone 11 Pro modellerinde fark edilen ve konum izleme ile ilgili olan bir gizlilik hususuyla ilgili açıklamada bulundu. Brian Krebs adlı bir güvenlik uzmanı hafta başında en son iPhone modellerinin kullanıcı konum bilgilerinin paylaşımını engellemek için gizlilik ayarları içinde gerekli olan kapatma işlemini yapsa da, konum bilgilerinin paylaşıldığını söylemişti.

Apple, TechCrunch sitesine yaptığı açıklamada sorunun yeni ultra geniş bant teknolojisinden kaynaklandığını söyledi. Gelecek bir güncellemeyle birlikte bunu devre dışı bırakmak için bir yol sunulacağını da kaydetti.

Bir Apple temsilcisi, “Ultra geniş bant teknolojisi, endüstri standardı bir teknolojidir ve belirli yerlerde kapatılmasını gerektiren uluslararası yasal gerekliliklere tabidir.” şeklinde açıklama yaptı. “iOS, ultra geniş bantı devre dışı bırakmak ve düzenlemelere uymak için iPhone’un bu yasak konumlarda olup olmadığını belirlemeye yardımcı olmak için Konum Servisleri’ni kullanıyor… Ultra geniş bant uyumluluğunun yönetimi ve konum verilerinin kullanımı tamamen cihaz üzerinde yapılıyor ve Apple kullanıcı yeri verilerini toplamıyor.”

Geçtiğimiz eylül ayında tanıtılan iPhone 11 serisiyle birlikte Apple, U1 olarak adlandırılan yeni bir yongayı telefona eklediğini açıklamıştı. Aynı zamanda Pro çeşidi de diğer U1 cihazlarıyla yerelleştirilmiş iletişim kurma imkanına sahip, böylelikle sinyalin baz istasyonları arasında gidip gelmesi gerekmiyor. Apple, bunu oturma odasında bir GPS sisteminin bulunması şeklinde nitelendirmişti. “Bu nedenle, bir dosyayı AirDrop kullanan biriyle paylaşmak istiyorsanız, iPhone’unuzu kendilerine yönlendirin; listede ilk siz olun.”

Apple’ın güncellemesini beklemek istemeyen iPhone 11 sahipleri için ara çözüm

Bu yöntemin Bluetooth’un biraz daha iyi bir formu olduğunu söyleyebiliriz. Aynı zamanda iOS’teki bazı yeni işlevler için de temel oluşturuyor. AirDrop’un daha kesin ve konuma bağlı şekilde çalışması bunların arasında yer alıyor. Görünüşe göre, U1 yongası çok yakında çıkması beklenen ve kaybolan eşyaları çabuk bulmaya yardımcı olacak Apple Tag ile birlikte de kullanılacak.

Apple’ın çıkaracağı güncellemeyi beklemeden, Krebs’in sözünü ettiği sorunu ortadan kaldıracak bir ara çözüm de bulunuyor. Bu özel konum talebini devre dışı bırakmak için cihaz ayarlarında tüm küresel konum servislerini devre dışı bırakabilirsiniz. Bu şekilde telefon herhangi bir şekilde konum verisi toplamayacaktır. Ne var ki, eğer bir kullanıcı konum servislerini her bir uygulama bazında kapatırsa, ekranın köşesindeki konum bilgisi simgesi görülmeye devam edecektir. Bu da bir şekilde veri talebinin sürdüğünü gösterecektir.

İLGİLİ HABERLER