İncelemelerManşetler

iPhone 11 İncelemesi

iPhone 11 inceleme yazısında Apple'ın 2019 model uygun fiyatlı iPhone seçeneğiyle ilgili yorumlar, fotoğraflar ve video yer alıyor.
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

iPhone 11 Satın Alın

AMAZON   N11

iPhone XR, geçen yıl tanıtıldığı zaman belki kendisinden daha üst seviyede niteliklere ve fiyata sahip olan kardeşlerinin yanında dikkat çekemedi. Ancak sonra ortaya çıktı ki, bu akıllı telefon geride kalan bir yıllık dönem içinde Apple’ın en iyi performans gösteren iPhone modeli oldu. Doğrusu tüketiciler neyi seçeceklerini biliyor. Nispeten uygun fiyatı ve Apple’ın amiral gemisi telefonlarındaki en güncel özelliklerin birçoğunu barındırmasıyla iPhone XR, Apple’ın ürün segmenti içinde fiyat-performans dengesini iyi şekilde yakalayan bir telefon olmuştu. Apple, tutan bu formülü bozmadan, gerekli olan alanlarda tamamlayıcı özellikler ve işlevler sunarak iPhone 11’i sundu. 7299 TL’lik tavsiye edilen satış fiyatına sahip olan bu akıllı telefonu bir süredir deneyimliyoruz. iPhone 11 inceleme yazısında izlenimlerimizi ve deneyimlerimizi paylaşıyoruz.

iPhone 11 inceleme: Tasarım

Arkasını çevirip iki kamerayı ve yeri biraz daha ortaya alınan Apple logosunu görmedikten sonra, iPhone 11 ile iPhone XR’ı birbirinden ayırmanız imkansız. iPhone 11, selefiyle aynı boyutlara ve ağırlığa sahip. Elimizde bulunan iPhone 11 ve XR’ın her ikisi de beyaz renkli ve şeffaf kılıflı. Ara sıra bu iki modeli birbirine karıştırdığımız oldu.

iphone 11 inceleme

iPhone 11 de önü ve arkası sağlam camlarla kaplı. Ancak Apple, iPhone 11 Pro ve 11 Pro Max’in arkasında olduğu gibi mat yüzey yerine parlak yüzey kullanmayı tercih etmiş. Sol üst köşedeki kamera modülünün cam yüzeyi ise mat. Bu açıdan kardeşleriyle tezat oluşturuyor. Parlak cam yüzey yeterli sürtünmeye sahip ve kılıfsız kullanırken telefon elinizden kayıp gitmiyor. Yine de, biz iPhone 11’i deneyimlediğimiz süre boyunca bu telefona özel şeffaf kılıfla kullandık. Şeffaf kılıf telefonun ağırlığını ve kalınlığını biraz artırsa da, kullanım konusunda herhangi bir sıkıntı çıkarmıyor.

Geçen yılın iPhone XR modelini ayıran en önemli yanlarından bir tanesi eğlenceli renk seçeneklerinin sunulmasıydı. iPhone 11’in de aynı çizgiden gittiğini görüyoruz, ancak renkler konusunda değişiklikler var. Klasik beyaz, siyah ve kırmızı (PRODUCT(RED)) renk seçenekleri korunuyor. Sarı renk de o kadar ilgi görmüş olmalı ki, Apple bu rengi de sunuyor. Ancak geçen yılın mercan ve mavi renklerini bu yıl yeşil ve mor almış. Yeşil rengin epey hoş göründüğünü bir dipnot olarak belirtmeden geçmeyelim.

iphone 11 incelemeSuya dayanıklılık konusunda iPhone 11’de ilerleme var. Geçen yıl iPhone XR, IP67 sertifikasına sahipti. 1 metre derinlikte suda 30 dakika kadar dayanabiliyordu. Şimdiyse takipçisinin IP68 ile daha fazla koruma sağladığını görüyoruz. Bu sefer 2 metre derinliğe kadar suda 30 dakika kadar dayanabiliyor. iPhone 11 ile su altı fotoğrafçılığını önermiyoruz, ancak telefonun kazara suya düşmesi durumunda endişelenecek bir durum söz konusu olmayacaktır. Telefonunuzu güzelce kurulayın ve kullanmaya devam edin.

Alüminyumla kaplı kenarlar telefonun arka renk düzeniyle de uyum gösteriyor. Özellikle mor ve yeşil gibi canlı renklerde alüminyum kenarlar oldukça hoş görünüyor. Alt kenarda Lightning portu, hoparlör ve mikrofon bulunuyor. Sol kenarda ses kapatma düğmesi ve ses tuşları yer alıyor. Sağ kenarda yan düğme ve nanoSIM kart tepsisini görüyoruz. Üst kenarda herhangi bir giriş, çıkış veya düğme bulunmuyor.

Ön tarafta, 6.1 inç ekranın üst kısmında, iPhone’ların bir klasiği olan çentik bulunuyor. Burası hoparlör, TrueDepth kamera sistemine ev sahipliği yapıyor. Ekran çerçevesi iPhone 11 Pro ve 11 Pro Max’tekine göre daha kalın.

Arka taraftan epey bahsettik, çift lensli kamera modülünün sol üst köşeye yerleştirildiğini söyledik. Bu modülde mikrofon ve Dual Tone LED flaş da yer alıyor. iPhone logosu kaldırılmış, Apple logosu ise ortalanmış. Şimdiki görünüm daha sade ve hoş duruyor.

iPhone 11 inceleme: Ekran ve Ses

iPhone 11, geçen yıl iPhone XR’da kullanılan ekranı olduğu gibi alıyor. 6.1 inç Liquid Retina IPS LCD kapasitif dokunmatik ekran, 828 x 1792 piksel çözünürlüğe sahip. Bu da 326 ppi piksel yoğunluğuna denk geliyor ve Apple’ın standart Retina ekran şartı karşılanmış oluyor. Eğer daha önce bir iPhone 8 veya benzeri bir telefon kullandıysanız, iPhone 11’in ekranı size çok yabancı gelmeyecektir. Aslında iPhone 8 Plus ve onun selefleri olan diğer Plus modelleri kullandıysanız, iPhone 11’in ekranına da alışmakta zorluk çekmeyeceğinizi düşünüyoruz.

Ekran 625 nit seviyesine çıkan parlaklığıyla dış ortamda, parlak ışık altında da yeterli bir görüş sunuyor. Ekranın canlılığı da iyi seviyede, görüş açıları da geniş. iPhone XR’ın ekranıyla herhangi bir sıkıntı yaşamamıştık. Benzer durumun iPhone 11 için de geçerli olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Öte yandan yüksek parlaklık seviyesi HDR içeriklerin de izlenmesine imkan sağlıyor. Netflix’teki veya iTunes mağazasındaki Dolby Vision içerikleri veya YouTube’daki HDR videoları etkileyici biçimde seyredebilirsiniz.

Geçen yıl çıkan iPhone’lar içinde iPhone XR, 3D Touch teknolojisini barındırmayan model olarak diğerlerinden ayrılıyordu. iPhone 11’de ise bu farklılık ortadan kalkıyor, çünkü iPhone 11 Pro ve 11 Pro Max’te de artık bu teknoloji bulunmuyor. Apple, daha önce 3D Touch sayesinde sunduğu Hızlı Aksiyonlar, Peek, Pop gibi ekrana hafifçe bastırılarak kullanılan hareketleri ve işlevleri iOS 13 ile birlikte yazılım üzerinden gerçekleştiriyor. Yenilenen titreşim motoru sayesinde eskiden 3D Touch barındıran ekranlardan elde ettiğimiz deneyim sunulabiliyor.

Ses tarafında da iPhone 11’in iPhone XR’a göre ilerlemeler kaydettiğini görüyoruz. iPhone 11 Pro ve 11 Pro Max modellerindeki gibi Dolby Atmos teknolojisi bu telefonda da bulunuyor. Üstelik herhangi bir aksesuara ihtiyaç duymadan, doğrudan hoparlörler aracılığıyla bu desteği deneyimleyebilirsiniz. iTunes’da bulunan Dolby Atmos destekli filmler deneyim için uygun. Çevresel ses etkisi artırılmış, iPhone 11’in arkasında dursanız bile sesi gayet iyi şekilde duyabiliyorsunuz. Filmlerde de sesin sağ ve sol kanallar arasındaki hareketini rahatlıkla hissedebilirsiniz. Bunların yanında, iPhone 11’in stereo hoparlörleri bir akıllı telefon ortalamasının epey üstünde ses kalitesi ve şiddeti sunuyor. Harici hoparlöre ihtiyaç duymazsınız.

iPhone 11’de de kulaklık jakı yok. Kutudan 3.5mm kulaklık jakı çıkıyor. 3.5mm-Lightning adaptörü ise yok, ayrı olarak satın almanız gerekiyor. Eğer bütçeniz elveriyorsa, AirPods veya yeni çıkan AirPods Pro gibi bir kulaklıkla rahat ve zahmetsiz bir ses ve multimedya deneyimi elde edebilirsiniz. Tabii ki, farklı Bluetooth kulaklık seçeneklerini de değerlendirebilirsiniz.

iPhone 11 inceleme: Performans ve Pil

iPhone 11, içerideki donanım bileşenleri bakımından daha yüksek fiyatlı kardeşlerinden geri kalmıyor. Bu akıllı telefonda da Apple tasarımı A13 Bionic işlemci bulunuyor. 7 nm tabanlı bu işlemci altı çekirdekten oluşuyor. İki adet yüksek performanslı çekirdeğe dört adet verimlilik odaklı çekirdek eşlik ediyor. Dört çekirdekli Apple GPU grafik işlemci birimi de bulunuyor. Her ne kadar Apple açık şekilde belirtmese de, iPhone 11’de 4 GB RAM’in bulunduğu belirtiliyor. Böylelikle iPhone XR’a göre ilerleme kaydediliyor, iPhone 11 Pro ve 11 Pro Max ile de aynı seviyeye çıkılıyor. Depolama alanı seçenekleri ise 64 GB, 128 GB ve 256 GB olarak belirlenmiş. 64 GB ve 128 GB iPhone 11 modelleri arasında çok büyük bir fiyat farkı yok. Eğer çok fotoğraf ve video çekeceğinizi düşünüyorsanız, 128 GB kapasiteli modeli seçmeniz daha mantıklı olabilir.

Amiral gemisi telefonlara yakışır performans iPhone 11’de mevcut. Günlük işleri yerine getirmenin yanı sıra yüksek profilli oyunları da rahatlıkla, yüksek grafik kalitesiyle ve takılma olmaksızın oynayabilirsiniz. Fotoğraf düzenleme veya video oluşturma uygulamalarının da iPhone 11’de sorunsuz şekilde, başınızı ağrıtmadan kullanabilirsiniz. Kısacası, verimlilik ve performans tarafında iPhone 11 sizin için bir amiral gemisi telefon seviyesinde karşılık veriyor.

iphone 11 inceleme geekbench 5

GeekBench 5 ile gerçekleştirdiğimiz testlerde iPhone 11’in tek çekirdek puanının iPhone 11 Pro Max ile aynı seviyede olduğunu görüyoruz. Çok çekirdek puanı daha düşük seviyede olsa da, arada çok büyük fark bulunmuyor. Sonuç olarak GeekBench’in sonuçları pratikteki izlenimlerimizi destekliyor.

Face ID, iPhone 11’deki tek biyometrik kimlik doğrulama yöntemi olarak karşımıza çıkıyor. Geçen yıl iPhone XR ve diğer iPhone’larda Face ID’nin iPhone X’dakine göre daha hızlı çalıştığını açık şekilde görüyorduk. iPhone 11’de ise selefine göre hız bakımından herhangi bir fark görünmüyor.

iPhone 11 de diğer 2019 model Apple akıllı telefonları gibi U1 ultra geniş bant yongasını barındırıyor. Uzamsal farkındalık için kullanılan bu yonga sayesinde iPhone 11, ortamdaki diğer iPhone’ları bulunduklar yöne göre saptayabiliyor. Bu yonganın farkını AirDrop’ta görüyorsunuz. Eğer çevrenizde bir iPhone 11 ya da iPhone 11 Pro varsa, telefonunuzu onun tarafına doğru çevirerek AirDrop ile dosya paylaşımını hızlandırabilirsiniz. Gelecekte bu yongadan farklı alanlarda da yararlanılacağını tahmin ediyoruz.

Pil tarafında ise iPhone 11’in 3110 mAh kapasiteli pile sahip olduğunu görüyoruz. iPhone XR’ın 2942 mAh kapasiteli piline göre az da olsa bir kapasite artışı bulunuyor. iPhone XR pil performansıyla bizi memnun etmişti, normal yoğunluklu kullanımda bir günü aşan bir performans sunuyordu. iPhone 11’in de ondan biraz daha iyi bir performans sunduğunu görüyoruz. Eğer gün içinde iPhone 11’inizi yoğun biçimde kullansanız bile, telefonun sabahtan akşama tek bir şarjla rahatlıkla idare edeceğini düşünüyoruz. Biraz daha idareli kullanımda ise 1.5 ila 2 gün arasında bir kullanıma ulaşmak mümkün olacaktır.

Apple iPhone 11 Pro ve iPhone 11 Pro Max modellerinin kutusuna 18W şarj adaptörü ekledi. Ancak iPhone 11 sahiplerini yine klasik 5W şarj adaptörü bekliyor. Aynı zamanda uzun zamandır kutularda gördüğümüz USB-Lightning adaptörünü de ekleyin. Bu ikilinin iPhone 11’i şarj etmesi uzun sürüyor. Gerçekleştirdiğimiz testte bir saatte ancak yüzde 30 civarında bir şarjın gerçekleştiğini gördük. Tam doluluğa ulaşması iki saati aşkın bir zaman alıyor. Halbuki iPhone 11’de hızlı şarj destekli, ancak bu destekten yararlanmak için daha yüksek güç çıkışı sunan bir adaptöre ihtiyacınız var. 18W şarj adaptörü seçeneklerden bir tanesi, ancak 30W şarj adaptörünü de tercih edebilirsiniz. Tabii ki, bir de USB-C – Lightning kablosu satın almalısınız. Bu durumda hızlı şarj imkanından yararlanmak için 250-300 TL civarında bir parayı harcamanız gerekebilir.

Elimizde bulunan 29W USB-C güç adaptörü ile gerçekleştirdiğimiz şarj testiyle, bir saatte yüzde 85’e varan bir doluluğa ulaşabildiğimizi gördük. Ancak tam doluluğa ulaşmak ise iki saatte gerçekleşiyor. Bu da normal, çünkü pil doluluğa ulaştıkça şarj hızı da düşer. Kablosuz şarj desteği de mevcut. Qi kablosuz şarj protokolünü destekleyen bir şarj adaptörünü kullanabilirsiniz. Kablosuz şarj işlemi kabloyla şarjdan da yavaş. Ancak geceden sabaha şarj etmek için epey pratik. Zamanınız varsa, kablosuz şarj da elverişli bir şarj yöntemi olacaktır. Tabii ki, bunun için de ek yatırıma ihtiyaç var.

iPhone 11’in daha pahalı kardeşlerinden geri kaldığı noktalardan bir tanesi 4.5G desteği oluyor. iPhone 11 Pro ve 11 Pro Max teoride 1.6 Gbps’ye varan indirme hızlarını desteklerken, iPhone 11 de ise Kategori 16 LTE, yani en fazla 1 Gbps indirme hızı destekleniyor. Pratikte bu seviyedeki hızlara ulaşmak mümkün değil, ancak söz konusu hızlar olduğunda iPhone 11 Pro ve 11 Pro Max biraz daha avantajlı. Çünkü iPhone 11’de 2×2 MIMO anten bulunurken, iPhone 11 Pro ve 11 Pro Max’te 4×4 MIMO anten var. Bu sayede daha yüksek hızlara ulaşması mümkün oluyor. Belki bu fark deneyimde çok büyük farklılıklar yaratmayabilir, ancak not etmekte fayda var.

iPhone 11 inceleme: Yazılım

iPhone 11’de iOS 13 yüklü olarak geliyor. Apple’ın en güncel işletim sistemi hem işlevsellik hem de performans anlamında önemli yenilikler getiriyor. iOS 13 başlangıçta çeşitli hatalarla ve sorunlarla gelmiş olsa da, Apple bunları hızlı şekilde kapatıyor. iOS 13’ün çıkışının üzerinden sadece beş hafta geçmiş olsa da, iOS 13.2 güncellemesi yayınladı.

iOS 13 ile ilgili detaylar, gelen yenilikler için sizi daha önce yayımladığımız iOS 13 inceleme yazısına ve videosuna davet ediyoruz. Koyu mod, Fotoğraflar uygulamasına gelen yenilikler, Dosyalar uygulamasının artan işlevselliği ve diğer detaylar hakkında iPhone XS Max ve iPhone XR’dan örnekler göstererek bilgiler veriyoruz. Bunlar iPhone 11 için de geçerli olacaktır.

iPhone 11’de birçok Apple uygulaması yüklü olarak geliyor. Bunların bazılarını Ana ekrandan kaldırabilirsiniz. Öte yandan App Store’dan istediğiniz oyunu veya uygulamayı indirebilirsiniz. En güncel iPhone’lardan biri olan iPhone 11, uyumluluk konusunda herhangi bir sıkıntı çıkarmayacaktır.

iphone 11 inceleme

iPhone 11 inceleme: Kamera

Geçen yılın iPhone XR modelinin arkasında tek bir kamera bulunuyordu. Günümüzde birden fazla kameralı telefonların makbul olduğu bir ortamda Apple’ın telefonunda tek bir kameraya yer vermesi kafalarda soru işareti oluşturmuştu. Ancak incelememizde de gördüğümüz gibi, bu tek kamera oldukça iyi işler ortaya koyuyordu. Tabii ki, yakınlaştırma yapmak veya portre çekim yapmak isteyenler için çift arka kameralı iPhone XS ve diğer telefonların gerisinde bir performans sergiliyordu.

Bu yıl Apple’ın iPhone 11 ile arkadaki kamera sayısını ikilediğini görüyoruz. Önceden eksik olan telefoto lense yine yer verilmiyor. Bunun yerine Apple, iPhone 11 Pro ve 11 Pro Max’e de eklediği ultra geniş açılı lense iPhone 11’de de yer veriyor. Apple da Google gibi, insanların yakınlaştırma yapmaktan daha çok geniş açılı fotoğraflar çekmeye meyilli olduğunu düşünüyor olmalı. Aslında haksız da sayılmazlar, günümüzde insanlar grup fotoğraflarını veya manzara fotoğraflarını daha çok çekip paylaşıyor. Böyle bir ortamda ultra geniş açılı lens ihtiyaçlara daha iyi cevap verecektir.

 

iPhone 11’in arka kameraları, telefoto lensin eksikliği dışında iPhone 11 Pro’nun kameralarıyla aynı özellikleri paylaşıyor. Geniş açılı ana kamera 12 megapiksel çözünürlüğe, f/1.8 diyafram değerine sahip. Optik görüntü sabitleme de var. Ultra geniş açılı lens de 12 megapiksel çözünürlükte ve f/2.2 diyafram değeri barındırıyor. Bu kamera 120 derecelik görüş açısıyla insan gözünün gördüğü derecede görüş açısı sunuyor.

Apple, iPhone 11 serisinde Kamera uygulamasının arayüzünü de elden geçirmiş. Zamanlayıcı, filtreler gibi; daha önce ön planda olan kontroller içe taşınırken, görüntü oranı ve deklanşör hızı gibi yeni ayarlar da eklenmiş. Bunun yanı sıra geniş açılı lensle çekim yaparken bile, çerçevenin ötesinde kalan hafif şeffaf alanda ultra geniş açılı lensin sağladığı görüntüyü de görebilirsiniz. Bu sayede ihtiyaç duyduğunuzda çekim tuşunun hemen solundaki 1x düğmesine tıklatarak 0.5x moduna, yani ultra geniş açılı kameraya geçiş yapabilirsiniz. Bu arada Kamera ayarları içinden etkinleştirdiğiniz takdirde, geniş açılı kamera ile çekim yaparken ultra geniş açılı kameranın görüntüsünü de kaydedebilirsiniz. Fotoğraf düzenleme işlerinde bu ek çekimin bilgilerinden de yararlanılıyor.

iPhone 11 ile ideal ışık koşullarında çekilen fotoğraflar fazlasıyla memnun edici. Renk canlılığı ve parlaklık yüksek seviyede. Akıllı HDR da işini iyi şekilde yapıyor, aşırı aydınlatılmış ve gölgeli alanların bir arada bulunduğu fotoğraflarda bile detaylar kaçırılmıyor, dengeli bir görünüm yakalanıyor. Bu açıdan iPhone 11’in 11 Pro ve 11 Pro Max ile aynı çizgiyi tutturduğunu görüyoruz. Makro çekimlerde de iPhone 11 iyi işler çıkarıyor.

iPhone 11’de de Gece modunun bulunduğunu görüyoruz. Gece modu, ortamdaki ışık şiddeti algılanarak otomatik şekilde etkinleştiriliyor. Gece modunun açıldığını flaş simgesinin hemen yanında beliren sarı renkli gece modu simgesiyle görebilirsiniz. Işık koşullarına göre kaç saniye boyunca pozlama yapılacağı görünüyor. Bu simgeye bastıktan sonra çekim tuşunun yanında gördüğünüz ayarı değiştirerek pozlama süresini daha da artırabilirsiniz. Pozlama süresi arttıkça daha fazla ışık yakalanabilir, ancak iPhone 11’i daha sabit şekilde tutmanız gerekiyor.

Bu telefondaki Gece modu da iPhone 11 Pro’dakiyle aynı seviyede sonuçlar veriyor. Kapkaranlık bir odada çekilen fotoğrafta bile renkler gayet anlaşılır biçimde gösteriliyor, gürültü de çok düşük seviyede. iPhone 11 sahiplerinin düşük ışıkta veya karanlık ortamlarda gece modu sayesinde ilgi çekici işler çıkaracağını tahmin ediyoruz.

İncelemeyi hazırladığımız sırada yayınlanan iOS 13.2 güncellemesiyle birlikte Deep Fusion özelliği de iPhone 11’in kamera sistemine geldi. Daha sonra hazırlayacağımız özel bir Deep Fusion dosyasıyla bu teknolojinin iPhone 11 ve iPhone 11 Pro’ya ne gibi farklılıklar kattığına yakından bakacağız. Bunun sözünü şimdiden verelim.

Portre fotoğraf çekimi konusunda şimdi iPhone 11, ikinci kameradan da yardım alıyor. Böylelikle sadece insan yüzünü değil, hayvanları veya cansız nesneleri de tanıyarak onların da arka planı bulanıklaştırılmış fotoğraflarını çekiyor. Ancak iPhone 11 Pro ve 11 Pro Max’tekine nazaran süje biraz daha geride çıkıyor. Telefoto lensin eksikliğinin etkisi bu şekilde yansıyor. Yine de, Portre modu tatmin edici biçimde çalışıyor. Portre Işığı sayesinde de ortaya farklı işler çıkarabilirsiniz.

Tüm iPhone 11 serisi modellerinde şimdi daha geniş açılı selfie fotoğraflar çekilebiliyor.

Ön tarafta tıpkı iPhone 11 Pro’da olduğu gibi 12 megapiksel, f/2.2 selfie kamerası bulunuyor. Çözünürlüğün artırılması sayesinde daha keskin ve detaylı selfie fotoğraflar çekmek mümkün oluyor. Bunun yanı sıra daha geniş görüş açısına sahip bir lens kullanıldığı için grup selfie fotoğraflarının çekimi için daha da ideal hâle geliyor. Portre modunda sadece sizin değil, yanınızdaki arkadaşların da net çıktığı, geri kalan arka planın bulanıklaştırıldığı fotoğraflar çekebilirsiniz. iPhone 11 yüzleri tanıma konusunda gayet iyi bir performans gösteriyor.

iPhone 11’de ön kameraya gelen bir başka yenilik de Slofie oluyor. Aslında ön kamerada da Ağır Çekim modunun çalıştığını görüyoruz. Selfie ve ağır çekim kelimelerinin birleştirilmesinden türetilmiş bir kelime olan Slofie’ler, saniyede 120 kare hızında oluşturulmuş HD ağır çekim videolar. Selfie çekimlerinize biraz heyecan ve eğlence katmak için ağır çekim modunu kullanabilirsiniz. Sonuçlar güzel, ön kamera dengeli ağır çekim videolar oluşturma konusunda başarılı görünüyor.

iPHONE 11 İLE ÇEKİLEN FOTOĞRAFLAR (TAM BOYUTTA)

Video tarafından devam edecek olursak, Apple 4K video çekimini her kamera ile yapmak imkanı sunuyor. Üstelik saniyede 60 kare hızında 4K video çekimi yapabilirsiniz. Geniş açılı ana kamera optik görüntü sabitleme ve yazılımın yardımıyla süper durağan çekimler yapmayı sağlıyor. iPhone 11 Pro Max’te deneyimlediğimiz gibi, el hareketi veya titremelerinden etkilenmeyen, ani hareketlerin etkilerinin de bertaraf edildiği, profesyonel bir video kameranın elinden çıkmış hissini veren video çekimleri yapmak mümkün. Eğer 4K video çekimi yapıyorsanız, arkadaki iki kamera arasında çekim sırasında geçiş yapamıyorsunuz. Ancak HD kayıt yaparken böyle bir imkan var. Kameraların beyaz dengesi ve parlaklığı tutarlı, ancak lens geçişleri dikkatli gözlerden kaçmayacaktır. Ortamın ses kaydı da oldukça kaliteli biçimde gerçekleşiyor. Üstelik 360 derece ses kaydı sayesinde, sesin kaynağının yerini tahmin etmeniz mümkün olacaktır.

iPhone 11 inceleme: Sonuç

iPhone XR epey ilgi görmüş, beğeni kazanmıştı. iPhone 11 de bu çizgiyi sürdürüyor. Tasarım ve verdiği his bakımından selefinden farklı olmayan bu telefonun 6.1 inç ekranı hem telefonu rahatlıkla kontrol etmeyi, hem de düzgün bir görsel deneyim elde etmeyi sağlıyor. Apple A13 Bionic sayesinde güncel seviyelerde performans elde etmek mümkün. Önümüzdeki yıllarda da iPhone 11 kullanıcılarının, yeni bir telefon satın alıncaya kadar telefonlarından dikkate değer performans düşmesi olmadan yararlanacağını düşünüyoruz.

Bir günü rahatlıkla çıkaran pil ömrü de iPhone 11’in beğenimizi kazanan yanlarından bir tanesi oluyor. Kutudan 5W şarj adaptörü yerine 18W şarj adaptörü çıksa güzel olurdu. Ancak eski bir iPhone’dan iPhone 11’e geçiş yapanlar için çok fazla değişiklik olmayacaktır. Hızlı şarj isterseniz, biraz daha yatırımla gerekli ekipmanları edinebilirsiniz. Kablosuz şarj imkanının bulunması da güzel.

iOS 13 sayesinde iPhone 11 verimli şekilde çalışıyor. Koyu mod oldukça kullanışlı ve pil ömrüne olumlu katkıda bulunuyor. Geniş uygulama ve oyun ekosistemi de iPhone 11’in güçlü yanlarından bir tanesi.

iPhone 11’in selefi iPhone XR’a göre en büyük ilerleme kaydettiği alan kamera sistemi oluyor. Ana kamera özellikle düşük ışıklı ortamlarda ve gece çekimlerinde farkını gösteriyor. Öte yandan Apple’ın güncel kamera gelişimlerinin etkisini de çektiğimiz fotoğraflarda görüyoruz. Ultra geniş açılı lens de özellikle manzara ve grup çekimlerinde daha rahat etmenizi sağlayacaktır, o da farklı bir kamera deneyimine katkıda bulunacaktır.

iPhone 11’in 7299 TL’lik fiyat etiketine sahip olan 64 GB’lık versiyonu, fiyat ve performans dengesini yakalayan bir model gibi görünüyor. Ancak bir 450 TL daha verip 128 GB kapasiteli iPhone 11’i tercih etmek de mantıksız bir karar olmayacaktır.

iPhone 11 Satın Alın

AMAZON    N11

Teknoblog’un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.
İLGİLİ HABERLER