Teknoloji

iPhone 11 ve AirPods satışları Apple’ın yüzünü güldürdü

iPhone 11 İncelemesi

Apple 2020 mali yılının ilk çeyrek bilançosunu yayınladı. Bu sayede şirketin yıl sonu tatil dönemine denk gelen çeyrek yıllık dönemdeki performansını ve Apple’ın çeşitli servislerinin momentumunu görme imkanı elde ediyoruz.

Şirket hisse senedi başına 4.99 dolar kâr ve toplam 91.8 milyar dolar gelir açıkladı. Her iki kalemde de analistlerin, 4.54 dolarlık hisse senedi başına kâr ve 88.43 milyar dolar gelir şeklindeki tahminleri geçilmiş oldu.

Apple CEO’su Tim Cook, konuyla ilgili olarak yayınlanan basın bülteninde, “Apple?ın iPhone 11 ve iPhone 11 Pro modellerimize olan güçlü talep ve Hizmetler ve Giyilebilir Cihazlar için tüm zamanların rekorlarından dolayı Apple?ın en yüksek üç aylık gelirini bildirmekten mutluluk duyuyoruz.” dedi. “Tatil dönemi boyunca, var olan cihaz serilerimizden her biri coğrafi segmentlerimizin her birinde büyüdü ve şu anda 1,5 milyarın üzerine çıktı.”

Apple, bu çeyrek için gelir tahminlerini 85.5 milyar ile 89.5 milyar dolar arasında yapmıştı. Bir önceki yılın aynı dönemine göre gelirlerde dikkate değer bir artış görülmüş oldu. Hatırlayacak olursanız, geçen yılın aynı dönemine ait sonuçlar açıklanmadan önce Tim Cook yatırımcılara bir mektup göndermiş ve tahminlere göre daha düşük seviyede gerçekleşen iPhone yenilemelerinin bilançoyu etkileyeceği uyarısında bulunmuştu.

2020 Apple mali yılının ilk çeyreği iPhone 11, 11 Pro ve 11 Pro Max cihazlarının tüm dönem boyunca satışta olduğu ilk çeyrek yıl da oldu. Son yıllarda iPhone satışları genellikle aşağı yönlü bir seyir izlerken, tatil döneminde bile burada belirli bir artış gösterdi. Apple’ın en yeni telefonları şirketin son yıllarda sunduğu en iyi kamera sistemini içeriyor ve fotoğraf kalitesi açısından rakiplerini geçmesine bile yardımcı oluyor. Öte yandan video çekimi konusunda da öncülüğünü sürdürüyor.

iPhone’un dışında, Apple’ın donanım işleri yeni çıkan giriş seviyesi iPad, Apple Watch Series 5 ve her şeyden önemlisi AirPods ile canlılığını koruyor. Ekim ayında Apple, yepyeni bir tasarıma ve aktif gürültü azaltma işlevine sahip AirPods Pro kablosuz kulaklıkları çıkarmıştı. Bu yeni model ve mevcut AirPods modelleri, insanların yılbaşı hediyesi olarak düşündüğü önde gelen seçenekler arasında yer aldı.

Kasım ayında ise 16 inç MacBook Pro, artırılmış performans, büyük oranda iyileştirilmiş hoparlörler ve fiziksel Esc tuşuyla birlikte gelmişti. Daha da önemlisi, bu cihazla birlikte Apple, son birkaç yıldır kullandığı ve bazılarının beğenmediği kelebek mekanizmalı klavyeden vazgeçmişti. Bu klavye dönüşümünün 2020 model cihazlarda da devam etmesi bekleniyor. Apple 2019 yılını Mac Pro’nun piyasaya çıkışıyla tamamladı. Bu modüler tasarımlı masaüstü bilgisayar yüksek seviyeden başlayan ve daha da yükselen fiyatlarıyla daha çok profesyonel kullanıcı kitlesini hedefliyor.

Apple Watch Series 3 taleplerine yetişemedi

Giyilebilir ürünler takvimde 2019’un son çeyreğine gelen dönemde ivmesini sürdürdü. Yıldan yıla yüzde 37’lik bir artış kaydedildi. iPad ve Mac segmentleri ise 2019 mali yılının aynı dönemine göre düşüş gösterdi. Cook, Reuters’e verdiği demeçte Apple’ın geride kalan çeyrek yıllık dönemde AirPods ve Apple Watch Series 3 taleplerini karşılayamadığını söyledi. Her ne kadar yeni bir ürün olmasa da, Series 3 akıllı saatin fiyatının önemli oranda indirilmiş olması, birçok tüketicinin bu ürüne yönelmesinde etkili oldu.

Apple’ın servisler iş birimi son zamanlarda şirketin gelir büyümesi gösterdiği önemli alanlardan bir tanesi olmuştu. 2020’nin ilk mali çeyrek yılında da bu etkileyici tırmanış sürüyor. Yıldan yıla yüzde 17’lik bir artış kaydedildi. Apple’ın orijinal video yapım faaliyetlerine ev sahipliği yapan Apple TV Plus, 1 Kasım tarihinde yurt dışında güçlü bir başlangıç yapmıştı. Apple, yurt dışında yeni donanım satın alanlara bir yıllık ücretsiz abonelik sunuyor. Şirketin The Morning Show adlı dizisi Golden Globe ödüllerine aday gösterilmişti.

Apple’ın yakın dönemde, önümüzdeki ilkbaharda iPhone 9’u çıkarması bekleniyor. Bu telefonun birkaç yıl önce çıkan iPhone SE gibi nispeten daha uygun fiyat noktasında konumlandırılacağı, iPhone 8’in tasarımıyla çıkacağı tahmin ediliyor. İlerleyen aylarda yeni iPad Pro tabletleri de bekliyoruz. O taraftaki dedikodular da, güncellenmiş tabletin iPhone 11 Pro’nun kamera sistemini ve Mini LED arka aydınlatmalı ekranı barındıracağı şeklinde.

İLGİLİ HABERLER